Για τον Γιάννη Μέτση, τον δάσκαλο-θρύλο του ελληνικού χορού

Για τον Γιάννη Μέτση, τον δάσκαλο-θρύλο του ελληνικού χορού

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανήκει σε εκείνους τους δασκάλους που μας κοιτούν πλέον από τα αστέρια και μας προστατεύουν. Ο Γιάννης Μέτσης, ο πρωτεργάτης του κλασικού χορού στην Ελλάδα, που έγραψε ιστορία με το Πειραματικό Μπαλέτο Αθηνών, έφυγε από τη ζωή πριν από πέντε χρόνια, στις 5 Αυγούστου 2010. Για τους μαθητές του, σχεδόν όλες οι γενιές των Ελλήνων χορευτών και χορογράφων αλλά και πολλοί ερασιτέχνες που είχαν την τύχη να διδαχτούν χορό από αυτόν, ο Γιάννης Μέτσης είναι πάντα ζωντανός, ένας δάσκαλος με την αληθινή σημασία της λέξης, ένας αξιόλογος καλλιτέχνης και άνθρωπος με τόση καλοσύνη, κατανόηση και αγάπη μέσα του.

Την ερχόμενη Παρασκευή (7/8), με πρωτοβουλία του μαθητή του Γιάννη Μέτση, Γιάννη Ντοντσάκη, διευθυντή της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα πραγματοποιηθεί μια «Φεγγαρόφωτη Συνάντηση» εις μνήμη του Μέτση, στη νότια Εύβοια στο Αμφιθέατρο Μινιατούρα.

Το θεατράκι χτίστηκε στους Ραπταίους Ευβοίας, εκεί όπου ήταν το εξοχικό του Γιάννη Μέτση, σε μια υπέροχη έκταση γης με ελαιόδεντρα, κυπαρίσσια, κουμαριές, χαρουπιές, αγριοκισσό κι έναν σταύλο όπου από το 2003 επέλεξε για χώρο ξεκούρασής του ο Γιάννης Μέτσης. «Αυτός είναι ο τόπος όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, συμβάλλοντας στη μεταμόρφωση αυτού του χώρου σε τόπο χαλάρωσης και περισυλλογής», σημειώνει ο Γιάννης Ντοντσάκης, ο οποίος θυμάται «τις επισκέψεις εκλεκτών φίλων και τα γεμάτα αγάπη μαγειρέματα, καθώς και τη συχνή παρουσία της γνωστής Αγγλίδας μπαλαρίνας του Royal Ballet, Λιν Σίμουρ, που έμενε μαζί τους σε ένα πέτρινο σπιτάκι». «Το σπιτάκι της Λιν», όπως το αποκαλούσε ο Γιάννης Μέτσης.

«Η πέτρινη στέρνα-λιμνούλα είναι ό,τι καλύτερο έχει γίνει σε αυτό το σπίτι», έλεγε. Συζητήσεις, όμορφα λόγια, όνειρα για δημιουργία γίνονταν κολυμπώντας μέσα σε αυτήν. «Να, εκεί κάτω που είναι το κυπαρίσσι μπορεί να γίνει κάτι, ώστε να παίζουν ένα όργανο, μια φωνή, όμορφoι ήχοι και μικρά πράγματα που να ταιριάζουν στη μαγεία αυτού του τόπου, μπορούμε να μαζευόμαστε και να ακούμε. Εχουμε τα αστέρια, το φεγγάρι», έλεγε ο Γιάννης Μέτσης, όμως δεν πρόλαβε να δει το Αμφιθέατρο Μινιατούρα που χτίστηκε έτσι ακριβώς όπως το ονειρεύτηκε, ένα ημικύκλιο αμφιθέατρο, μικρό σαν μινιατούρα.

Ο Γιάννης Ντοντσάκης υπόσχεται ότι το Αμφιθέατρο Μινιατούρα Γιάννη Μέτση θα λειτουργήσει και θα «είναι εδώ ώστε να μας μαζεύει και να μας φέρνει πιο κοντά, με μικρά και απλά πράγματα. Με ένα όργανο, με μια φωνή». Στην εκδήλωση της Παρασκευής θα τραγουδήσουν ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η Μάρθα Τομπουλίδου με συνοδεία της Σοφίας Ταμπακοπούλου στο πιάνο. Τα μηνύματα μεταξύ των μαθητών του Γιάννη Μέτση είναι ήδη πολλά, όσων είναι σίγουροι ότι θα παραβρεθούν αλλά και όσων θα νιώθουν τη συγκίνηση από μακριά. Είναι σίγουρο με τόση αγάπη πως ο Δάσκαλος Γιάννης Μέτσης θα πετάξει πολύ κοντά μας εκείνη τη βραδιά…

​​«Φεγγαρόφωτη Συνάντηση στη μνήμη του Γιάννη Μέτση»,

Παρασκευή 7 Αυγούστου, τόπος συνάντησης: Ραπταίοι Νέων Στύρων Ευβοίας,

ώρα προσέλευσης στον χώρο από τις 7 μ.μ. Πληροφορίες και επιβεβαίωση ότι θα παραβρεθείτε στο [email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή