Η εμπιστοσύνη κάνει βουτιά με κάθε εκλογή

Η εμπιστοσύνη κάνει βουτιά με κάθε εκλογή

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δείκτης εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας έπεσε τον Ιούλιο σε νέο χαμηλότατο επίπεδο. Η τιμή που ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή είναι μόλις 81,3 μονάδες, πολύ κάτω από το 100, που αποτελεί τον μέσο όρο από το 1990 ώς σήμερα.

Ολοι γνωρίζουν ότι η εξέλιξη οφείλεται στην πολιτική κατάσταση. Ξέρουμε πόσο χειρότερα έγιναν τα πράγματα όταν έκλεισαν οι τράπεζες, επιβλήθηκαν έλεγχοι στην ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων, σταμάτησε κάθε είδους δανεισμός, ακυρώθηκαν όλες οι δοσοληψίες κάποιου χρονικού ορίζοντα, αναβλήθηκαν ώριμες επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες, πάγωσαν οι εμπορικές δοσοληψίες και, γενικότερα, η χώρα και ο πληθυσμός της έπεσαν σε βαθύτατη περισυλλογή.

Δείχνει, λοιπόν, η μέτρηση αυτή ότι η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Δυστυχώς, ο συγκεκριμένος δείκτης κάνει καλά τη δουλειά του, να αποτυπώνει, δηλαδή, όσα έχουν κατά νου αυτοί που κινούν την οικονομία: επενδυτές και καταναλωτές. Σκεφτείτε ότι το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο βρέθηκε ποτέ αυτός ο δείκτης ήταν τον Μάρτιο 2009, όταν έπεσε στις 74,5 μονάδες. Πράγματι, τότε ήταν που φάνηκε ότι είχαμε μπροστά μας μια μεγάλη κρίση.

Το δυσάρεστο είναι ότι ο δείκτης έδειχνε, μέχρι πριν από λίγο, μια κάποια βελτίωση. Πριν από έναν χρόνο, τον Αύγουστο του 2014, ήταν στο 102,1, και μέχρι τον Νοέμβριο πήγε στις 102,8 μονάδες.

Φάνηκαν τότε τα όρια της προσπάθειας που είχε καταβληθεί όλα τα προηγούμενα έτη: θα γίνονταν και πάλι εκλογές. Ηταν αναπόφευκτο, επειδή αυτός που τις ζητούσε μπορούσε και να τις επιβάλει, ενώ αυτός που δεν μπορούσε να τις αποφύγει φάνηκε έτοιμος να εγκαταλείψει την προσπάθεια πολύ ενωρίτερα και από την ημέρα της προεδρικής εκλογής.

Ο δείκτης πήρε την κατηφόρα. Κάθε μήνα και χειρότερα, μέχρι το αποτέλεσμα του καταστροφικού Ιουλίου.

Οι εκλογές βλάπτουν σοβαρά την υγεία της οικονομίας. Τα πρώτα σημάδια της μεγάλης κρίσης εμφανίστηκαν μεταξύ 2006 και 2007. Από τότε και μέχρι το πρόσφατο δημοψήφισμα είχαμε πέντε εθνικές εκλογές, τέσσερις δημοτικές και περιφερειακές, δύο ευρωκλογές και το δημοψήφισμα. Σύνολο δέκα αναμετρήσεις σε δέκα χρόνια.

Ακόμη και το καλύτερα οργανωμένο κράτος δεν θα άντεχε σε παρόμοια δοκιμασία. Καμία διοίκηση δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά, δημιουργικά και αποτελεσματικά όταν υφίσταται κάθε τόσο μια τόσο σημαντική απορρύθμιση. Αφήστε έξοδα, που πρέπει να πλησιάζουν το δισεκατομμύριο!

Και όμως, κάποιοι συζητούν ότι θα χρειαστούν και πάλι εκλογές. Ειδικά, όσο παρατείνεται η κρίση, με κάθε εκλογή η εμπιστοσύνη κάνει βουτιά προς τα κάτω. Κυρίες και κύριοι της πολιτικής, λυπηθείτε τη χώρα και τους κατοίκους της. Λύστε τα όποια προβλήματά σας μεταξύ σας, κάντε μόνον κομματικές εκλογές και συγκυβερνήστε την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή