To μυστικό χρυσάφι της Σάμου

To μυστικό χρυσάφι της Σάμου

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχαν ακούσει ότι η Σάμος κρύβει ένα σπάνιο χρυσάφι. Και ότι το χρυσάφι αυτό έπρεπε να προστατευτεί. Να ’ταν κανένα σεντούκι θησαυρού θαμμένο στην άμμο από πειρατές; Γυάλισαν τα μάτια των δύο κοριτσιών. Η Πόπη και η Νίκη ανασκουμπώθηκαν να λύσουν το μυστήριο. Και ήταν τσακάλια σ’ αυτό!

«Πώς αναζητάς κάτι που δεν έχεις ιδέα τι είναι;» αναρωτήθηκαν τα δύο κορίτσια. «Να ψάξουμε σε εγκυκλοπαίδειες που λένε για τη Σάμο», είπε η Νίκη, που ήταν της παλιάς σχολής. «Πμφφφ, ντεμοντέ! Μα φυσικά, θα χτυπήσουμε στο Διαδίκτυο», είπε με στόμφο η Πόπη. Έτσι, κόλλησαν πάνω στη μικρή οθόνη του κομπιούτερ και χτύπησαν τις μαγικές λέξεις-κλειδιά:

Σάμος, πειρατές

Να! Υπήρχαν πολλά κείμενα στο Διαδίκτυο που μιλούσαν για τη Σάμο και για πειρατές. Έλεγαν, για παράδειγμα, πως από τον 11ο αιώνα έως σχεδόν και την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η πειρατεία στο Αιγαίο έδινε και έπαιρνε. Τούρκοι, Αλγερινοί, Μαροκινοί, Τυνήσιοι αλλά και Έλληνες πειρατές, πολλές φορές φτωχοί φουκαράδες που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα, λεηλατούσαν πλοία, παράκτιες περιοχές και νησιά, καίγοντας και αρπάζοντας ό,τι έβρισκαν, από τυριά και κότες μέχρι χρυσάφι και ανθρώπους, για να τους πουλήσουν σκλάβους. Ένα από τα νησιά αυτά ήταν και η Σάμος, που γνώρισε μεγάλες καταστροφές από δαύτους, και οι κάτοικοί της, τρομοκρατημένοι, άρχισαν να την εγκαταλείπουν. Έτσι, τρεις αιώνες μετά, το νησί ερήμωσε και έγινε καταφύγιο πειρατών. Αυτά έλεγε μέσες άκρες το Διαδίκτυο. Πουθενά, όμως, ότι είχαν αφήσει πίσω τους κρυμμένα λάφυρα και θησαυρούς. Κάτι που ακουγόταν για κάποια διπλανά νησάκια, τους Φούρνους, γεμάτους από πειρατικούς θρύλους; Αλλά και πάλι, αν υπήρχε στ’ αλήθεια κρυμμένος θησαυρός στη Σάμο, αυτοί που το γνώριζαν θα το μαρτυρούσαν σε όλο τον κόσμο ή θα το κρατούσαν για τον εαυτό τους; Επομένως όχι, κάτι άλλο θα πρέπει να ήταν το χρυσάφι της Σάμου!

Τα κορίτσια, τώρα, σκέφτηκαν να χτυπήσουν τις λέξεις: Σάμος, προϊόντα.

Και πάλι, εδώ τους έβγαλε πολλά πράγματα. Τους έβγαλε για το μυρωδάτο μέλι της Σάμου, για το πλούσιο λάδι της, αλλά και για το περίφημο γλυκόπιοτο κρασί της, το γνωστό Σαμιώτικο. Όμως

τίποτα για χρυσάφι. Άρα, τους έμενε μια τελευταία λύση: να «χτυπήσουν» κατευθείαν τις λέξεις: Σάμος, χρυσός

Επιτέλους! Αυτήν τη φορά το Διαδίκτυο τους έβγαλε κάτι για χρυσό! Ήταν για το «χρυσό» τσακάλι. Ο χρυσός της Σάμου, λοιπόν, ήταν το χρυσό τσακάλι της! Και όχι «ήταν», «είναι»! Μόνο που χρειάζεται προστασία.

Διάβασαν…

«…Η Σάμος είναι το μοναδικό νησί στη Μεσόγειο όπου εντοπίζεται ένα από τα πιο σπάνια σαρκοφάγα της Ελλάδας, το “χρυσό” τσακάλι, που ζει στο νησί χιλιάδες χρόνια. Το “χρυσό” τσακάλι είναι ένα από τα τρία είδη τσακαλιού που υπάρχουν στη Γη. Ζει στη Βόρεια Αφρική, στην Κεντρική και τη Νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο και σε κάποια μέρη της Ασίας. Κάποτε, ήταν πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα. Τα τελευταία 30 χρόνια, όμως, εξαφανίστηκε σχεδόν εντελώς. Είτε το κυνηγούσαν οι κυνηγοί για να μην τους τρώει τα θηράματα είτε οι κτηνοτρόφοι για να μην τους κλέβει κατσίκια και πρόβατα – που σήμερα, όμως, είναι περιφραγμένα. Επίσης το σπίτι του, το δάσος, περιορίστηκε πολύ από τις πυρκαγιές και τη μεγάλη επέκταση της οικιστικής περιοχής. 

Στη Σάμο, τα περισσότερα τσακάλια  ζουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές και σε χωράφια -ελαιώνες, αμπέλια και άλλα καλλιεργήσιμα μέρη- όπου πέφτουν θύματα τροχαίων ή πεθαίνουν από μολύνσεις από αδέσποτα σκυλιά. Όμως είναι χρυσάφι για το νησί. Εκτός από ακίνδυνα και χαριτωμένα ζώα, με τα πανέξυπνα μάτια τους, την αλεπουδίσια μουσούδα τους και τη φουντωτή ουρά τους, εξολοθρεύουν κάθε χρόνο χιλιάδες τρωκτικά, τα οποία, χωρίς θηρευτή, θα τριγύριζαν στα πόδια των ανθρώπων! Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του νησιού, αναδεικνύοντας τη σπάνια φύση του σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες».

Η Πόπη και η Νίκη συνειδητοποίησαν ότι η Σάμος δε χρειάζεται κανένα χρυσάφι πειρατή. Της φτάνει το δικό της σπάνιο χρυσάφι, το «χρυσό» τσακάλι της!

Το «χρυσό» τσακάλι ερευνά στη Σάμο το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ.

Από το σούρουπο έως και αργά το βράδυ, οι ερευνητές του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ μεταδίδουν με μεγάφωνα μαγνητοφωνημένες κραυγές τσακαλιού. Αν σε μια περιοχή υπάρχουν τσακάλια, θα ξεγελαστούν και θα τους απαντήσουν. Έτσι, σημειώνουν πού υπάρχουν τσακάλια και εάν οι φωνές τους είναι πολλές ή λίγες. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπίσει 46 ομάδες στα νότια, τα ανατολικά και τα δυτικά του νησιού.

Το «χρυσό» τσακάλι χρειάζεται τη βοήθειά μας

Αν δείτε ή ακούσετε οτιδήποτε σχετικά με το πού μπορεί να βρίσκονται «χρυσά» τσακάλια στη Σάμο, επικοινωνήστε με το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ στο τηλέφωνο 22730-37533 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Αν εντοπίσετε τραυματισμένο ή νεκρό ζώο, επικοινωνήστε άμεσα στο 6974-744949.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή