«Ανθεκτικές» οι τιμές βενζίνης στην Ευρώπη

«Ανθεκτικές» οι τιμές βενζίνης στην Ευρώπη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πτώση της τιμής του Μπρεντ δεν ωφελεί τους Ευρωπαίους οδηγούς, επειδή δεν έχουν μειωθεί οι τιμές της βενζίνης, προκαλώντας μεγάλη δυσφορία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Με βάση στοιχεία της Κομισιόν, οι τιμές της βενζίνης δεν ακολουθούν την υποχώρηση της τιμής του Μπρεντ, διότι ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής «μαύρου χρυσού» μεταφέρεται στις ΗΠΑ, όπου είναι μεγαλύτερες οι καταναλωτικές ανάγκες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, παρατηρείται άνοδος των τιμών της βενζίνης, με τους αναλυτές της αγοράς να επισημαίνουν πως σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται οι οδηγοί των οχημάτων που κινούνται με ντίζελ.

Από τις 6 Μαΐου, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ έχει υποχωρήσει κατά 21%, αλλά οι τιμές της βενζίνης δεν συμβαδίζουν με αυτήν την πτώση, για πρώτη φορά μετά την πάροδο μιας δεκαετίας. Οπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, o αριθμός των φορτίων που έχουν ήδη δεσμευτεί ή αναμένεται να μεταφέρουν πετρελαϊκά προϊόντα από την Ευρώπη στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ θα αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων.

Χάρις στη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί φαίνεται πως μπορούν και ταξιδεύουν οδικώς περισσότερο από τους Ευρωπαίους. Μέσα στους πέντε πρώτους μήνες του έτους κάλυψαν 1,26 τρισ. μίλια ή 2,02 τρισ. χιλιόμετρα σε οδικές αποστάσεις. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,3% κατά τη διάρκεια του 2015 αντί του 1,5% που προβλέπεται για την Ευρώπη.

«Η διολίσθηση της τιμής του πετρελαίου έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των οδηγών, επειδή δεν καταλήγει στις αντλίες βενζίνης», σχολιάζει ο Λουκ Μπόζντετ, εκπρόσωπος της μεγαλύτερης οργάνωσης οδηγών στη Βρετανία (ΑΑ). Στην πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου και του Μπρεντ στηρίζουν αναλυτές της αγοράς εκτιμήσεις για μια αύξηση της κατανάλωσης στην παγκόσμια οικονομία. Στην πορεία, ωστόσο, φαίνεται πως η φθηνή ενέργεια δεν επαρκεί για να πυροδοτήσει στην Ευρώπη μια μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης, όπως αναμενόταν αρχικά. Είναι ξεκάθαρο πως η εξασθένηση των τιμών αποδίδεται στην αύξηση της προσφοράς πετρελαίου και όχι της ζήτησης. Η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την απόφαση του ΟΠΕΚ να μη μειώσει την ημερήσια παραγωγή του για να στηρίξει τις τιμές και την επικείμενη ενίσχυση της παραγωγής από το Ιράν, είναι λόγοι που συντρέχουν στην αύξηση της προσφοράς «μαύρου χρυσού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή