Υπεροχή των αμερικανικών πιστωτικών ιδρυμάτων στην επενδυτική τραπεζική

Υπεροχή των αμερικανικών πιστωτικών ιδρυμάτων στην επενδυτική τραπεζική

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμερικανικές τράπεζες υπερισχύουν στην επενδυτική τραπεζική έναντι των ευρωπαϊκών, επωφελούμενες από την ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρωζώνη, τη ριζική αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων τους τα προηγούμενα χρόνια και τους αυστηρότερους κανόνες για τις αμοιβές των στελεχών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, τα έσοδα των ευρωπαϊκών επενδυτικών τραπεζών από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική υποχώρησαν κατά 18% στα 23,7 δισ. δολάρια το 2012-14, έναντι αντίστοιχης μείωσης κατά 2% στα 26,2 δισ. δολάρια που παρουσίασαν οι αντίστοιχες αμερικανικές.

Αυτή η μεγάλη διαφοροποίηση καταδεικνύεται από την κεφαλαιοποίησή τους. Οι Τζάστιν Μπάερ και Μαξ Κόλτσεστερ της Wall Street Journal επισημαίνουν ότι η κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών την τελευταία πενταετία έχει ενισχυθεί κατά 254,6 δισ. δολάρια, ενώ των ευρωπαϊκών κατά 9,5 δισ. δολάρια. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, αναλυτικότερα, οι μετοχές των JPMorgan Chase, Βank of America, Citigroup, Goldman Sachs και Morgan Stanley έχουν αναρριχηθεί 45% κατά μέσον όρο. Στην Ευρώπη, αντίστοιχα, οι μετοχές των Barclays, Credit Suisse, Deutsche Bank, UBS και Royal Bank of Scotland έχουν υποχωρήσει κατά 17%.

Την υπεροχή των αμερικανικών τραπεζών στην επενδυτική τραπεζική επιβεβαίωσε, εξάλλου, ο πρόεδρος της Barclays, Τζον ΜακΦάρλαν, δηλώνοντας την περασμένη εβδομάδα πως οι μεγάλες εταιρείες της Wall Street αποτελούν «μεγάλη απειλή». «Διαθέτουν την κλίμακα για να είναι παγκόσμιοι παίκτες που εμείς δεν έχουμε πια», είπε.

Οι επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει στην εκκαθάριση των δραστηριοτήτων τους από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία τα τελευταία χρόνια. Ηταν σε πλήρη ετοιμότητα σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή τους επάρκεια, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) απαίτησε αυτήν την εβδομάδα πρόσθετο «μαξιλάρι» κεφαλαίων. Μόνον μία δεν διέθετε επαρκή κεφάλαια για να αντεπεξέλθει στα νέα κριτήρια.

Παράλληλα, η αμερικανική οικονομία προηγείται στην κούρσα της ανάπτυξης από την ευρωπαϊκή, με αποτέλεσμα να κινούνται σε ανάλογους ρυθμούς και οι τράπεζές τους. Οι Deutsche Bank και Credit Suisse σήμερα προχωρούν σε περικοπές προσωπικού, ενώ άλλες, όπως οι Barclays και UBS, υλοποιούν σχέδια αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων τους. Ενας ακόμη παράγοντας που έχει διαδραματίσει αρνητικό ρόλο στην επενδυτική τραπεζική της Ευρώπης είναι το πλαφόν που έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση στα μπόνους τραπεζικών στελεχών και χρηματιστών, ωθώντας τους να αναζητήσουν εργασία με υψηλότερες αμοιβές σε άλλες χώρες. Τέλος, τα εμπόδια στη λήψη επενδυτικού ρίσκου στην Ευρώπη, που τέθηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, δυσκόλευαν τα προηγούμενα χρόνια τις τράπεζες να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία σε αυτό το «πεδίο μάχης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή