«Βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα, η απροθυμία δράσης των αρχών»

«Βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα, η απροθυμία δράσης των αρχών»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για μη ανάληψη ευθύνης και έλλειψη συντονισμού στην υποδοχή και διαχείριση των προσφυγικών ροών άφησε ο διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Vincent Cochetel. «Επικρατεί χάος. Δεν υπάρχει καμία οργάνωση», ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στη Λέσβο, στην Κω και στην Αθήνα.

Από τις αρχές του 2015 μέχρι και τις 24 Ιουλίου περισσότεροι από 107.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα παράνομα, κυρίως από τα θαλάσσια σύνορα, με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση να καταγράφεται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Μόνο τον Ιούλιο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας, οι αφίξεις οκταπλασιάστηκαν σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Ο κ. Cochetel, συνοδευόμενος από δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Υ.Α., είχε συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης, της Υπηρεσίας Ασύλου και άλλων αρμόδιων φορέων. «Αναρωτιόμουν εάν θα επικρατούσε το ίδιο χάος εφόσον μιλούσαμε για φυσική καταστροφή», είπε χθες σε δημοσιογράφους συνοψίζοντας την εμπειρία του από το σύντομο ταξίδι του στην Ελλάδα.

Ο κ. Cochetel έχει μακρά πορεία στο προσφυγικό ζήτημα. Εργάζεται στην Υ.Α. από το 1986. Συμμετείχε σε ανθρωπιστικές αποστολές στην Ασία, στη Δυτική Αφρική και στον Καύκασο. Το 1998, ως μέλος αποστολής στην Τσετσενία, απήχθη και κρατήθηκε όμηρος για 317 ημέρες αλυσοδεμένος σε ένα κρεβάτι. Αφού επισκέφθηκε την τελευταία εβδομάδα τους πρόχειρους καταυλισμούς στη Λέσβο και στην Κω, αλλά και τις σκηνές στο Πεδίον του Αρεως, συνέκρινε όσα είδε με όσα έχει συναντήσει σε άλλα κράτη υποδοχής μεταναστών. «Σε μια χώρα με τόσα άδεια κτίρια, μη μου λέτε ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος. Δεν έχω πεισθεί ότι οι 500 Αφγανοί στο Πεδίον του Αρεως είναι μη διαχειρίσιμος αριθμός», είπε. Ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν είναι αναπτυσσόμενη χώρα για να παρουσιάζει αυτή την εικόνα και ότι η Βουλγαρία, παρά τα οικονομικά της προβλήματα, προσπάθησε να ανταποκριθεί σε προηγούμενη προσφυγική κρίση. «Το 2013 η Βουλγαρία βρισκόταν σε έκτακτη ανάγκη δεχόμενη ξαφνικά 15.000 πρόσφυγες. Σε λιγότερο από έξι μήνες οι Αρχές δημιούργησαν εγκαταστάσεις 7.000 θέσεων. Αυτά τα κέντρα δεν ήταν τα καλύτερα, τουλάχιστον όμως μπορούσαν να λειτουργήσουν», είπε.

Το βασικό πρόβλημα που παρατήρησε στην Ελλάδα είναι η απροθυμία δράσης κάποιων τοπικών αρχών –όπως στην Κω– αλλά και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ κεντρικής και τοπικής διοίκησης για την αρμοδιότητα στη διαχείριση της κρίσης. Οπως τόνισε, σπαταλάται χρόνος καθώς δίνεται βάρος στην ανάλυση τεχνικών όρων (εάν κάποιος άνθρωπος που χρήζει άμεσης βοήθειας είναι πρόσφυγας ή μετανάστης). Κι όμως, ακόμη και στην πρόσφατη ευρεία σύσκεψη της Περιφέρειας Αττικής για την τύχη των Αφγανών στο Πεδίον του Αρεως επιβεβαιώθηκαν οι παρατηρήσεις του κ. Cochetel. Μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου αναφέρθηκε εκ νέου στο νομικό κενό της συγκεκριμένης ομάδας μεταναστών, καθώς δεν έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου για να αποκτήσουν τυπικά δικαιώματα.

Απαντώντας χθες στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Νικ. Κακλαμάνη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία νέων ανοιχτών δομών υποδοχής στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας. «Πρέπει η κυβέρνηση να πάρει τα ηνία και να ηγηθεί», τόνισε ο κ. Cochetel. «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από οικονομική βοήθεια και αλληλεγγύη. Αλλά δεν μπορείς να προσβλέπεις σε ενίσχυση εάν δεν έχεις κάποιο συγκεκριμένο και κατάλληλο σχέδιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή