Αποχώρησε ο βασιλιάς Σαλμάν από τη Γαλλία

Αποχώρησε ο βασιλιάς Σαλμάν από τη Γαλλία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την έπαυλή του στον Νότο της Γαλλίας εγκατέλειψε εσπευσμένα ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, για να μεταβεί στο Μαρόκο.

Υστερα από μόλις μία εβδομάδα παραμονής στο Βαλορί της Κυανής Ακτής, ο Σαλμάν έφθασε χθες στο Μαρόκο, σύμφωνα με αποκάλυψη μαροκινών μέσων ενημέρωσης. Η παραμονή του βασιλέα στην παραθαλάσσια έπαυλη συνοδεύθηκε από έντονες αντιδράσεις, εξαιτίας της απόφασης της δημαρχίας να αποκλείσει την πρόσβαση πολιτών στην παραλία, για λόγους ασφαλείας. Την ίδια ώρα, κύκλοι της γαλλικής διπλωματίας κάνουν λόγο για πολιτική απόφαση του βασιλιά, ο οποίος θέλησε με την αναχώρησή του να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, να επισκεφθεί επίσημα το Ιράν στο προσεχές μέλλον.

Η αντιπαράθεση γύρω από την έπαυλη του βασιλιά Σαλμάν ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου, εξαιτίας της πραγματοποίησης παράνομων εργασιών πάνω στην παραλία της Μιραντόλ.

Εργάτες εμφανίστηκαν εκείνο το πρωινό να ρίχνουν πλάκα σκυροδέματος σε θεμέλια πάνω στην άμμο, με στόχο την κατασκευή υπόγειας σήραγγας, η οποία θα επέτρεπε στην εστεμμένη κεφαλή της Σαουδικής Αραβίας να προσεγγίζει τη θάλασσα χωρίς να κινδυνεύει από τα αδιάκριτα βλέμματα περαστικών και άλλων λουομένων. Την ίδια ώρα, άλλο συνεργείο τοποθετούσε κιγκλίδωμα, εμποδίζοντας την πρόσβαση των πολιτών στην παραλία, μέσω άλλης –κοινόχρηστης– σήραγγας. Η άμεση κινητοποίηση τοπικών παραγόντων οδήγησε στην άσκηση ασφαλιστικών μέτρων και στη διακοπή των παράνομων εργασιών.

Την περασμένη Παρασκευή, 45.000 πολίτες υπέγραψαν ψήφισμα, ζητώντας από τη νομαρχία να μην επιτρέψει την ιδιωτικοποίηση της παραλίας, αλλά ούτε και το προσωρινό της κλείσιμο προς χάριν του βασιλέως. Ο αδελφός του Σαλμάν, βασιλέας Φαχντ, ουδέποτε είχε δημιουργήσει θέμα με την παραλία της Μιραντόλ, την οποία ευχαρίστως χρησιμοποιούσε δίπλα στους κοινούς θνητούς.

Αλλη άποψη εκφράζουν οι τοπικοί επιχειρηματίες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η παρουσία των Σαουδαράβων είναι επωφελής για την τοπική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή