Εξερευνώντας με ένα ποδήλατο και μια κάμερα

Εξερευνώντας με ένα ποδήλατο και μια κάμερα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα ότι τα αδύνατα μπορούν να γίνουν δυνατά όταν είμαστε ενωμένοι, θέλουν να μας στείλουν δύο ομογενείς από τη Στουτγάρδη. «Ξέρουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπατριώτες μας σήμερα και θέλουμε να τους εμπνεύσουμε δυναμισμό και αποφασιστικότητα», λέει στην «Κ» ο Βασίλης Κιρτζάκης που μαζί με τον φίλο του, Νίκο Ράδη, θα ξεκινήσουν με τα ποδήλατά τους στις 14/8 από τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, με σκοπό να φτάσουν στην Κωνσταντινούπολη. Το μότο του εγχειρήματός τους είναι Cycling is Freedom, and the closest you can get to flying. Πριν φτάσουν έξι μέρες αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, θα σταματούν, θα επισκέπτονται χωριά, θα βουτούν στη θάλασσα, θα χορεύουν σε πανηγύρια και θα δοκιμάζουν τοπικούς μεζέδες. Ολα αυτά θα τα καταγράφουν φωτογραφικά, ώστε οι ακόλουθοί τους στα κοινωνικά δίκτυα να πάρουν μια «γεύση» από την Αν. Μακεδονία και τη Θράκη, περιοχές εν πολλοίς άγνωστες στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι δύο ομογενείς δεν προσδοκούν μόνον σε εικονικούς συντρόφους, «καλούμε τους φίλους του ποδηλάτου να μας ακολουθήσουν ακόμα και για λίγα χιλιόμετρα». Αλλωστε, πιστεύουν ακράδαντα ότι το ποδήλατο ενώνει, «όπως και οι δυσκολίες». «Εμείς μέσα στον καύσωνα και την καυτή άσφαλτο, αντιμετωπίζοντας έναν δυνατό αέρα μπορούμε να οδηγήσουμε περίπου 700 χλμ. βοηθώντας ο ένας τον άλλον, έτσι μπορεί και κάθε ένας να βρει τη δυνατότητα στα δύσκολα να ενωθεί με τον πλησίον του». Η σχεδιαζόμενη πορεία βρίσκεται στο Διαδίκτυο, http://cycle2greece.de/sub/2015/07/the-route-to-istanbul-6-days-40-c-650-km/. Στάσεις προβλέπονται στην Καβάλα, απ’ όπου κατάγεται ο Βασίλης αλλά και στη Χαλκιδική, όπου μένουν πολλοί φίλοι τους. «Με το ποδήλατο απολαμβάνεις περισσότερο το ταξίδι, καθώς η επαφή σου με τη φύση είναι άμεση», επισημαίνουν.

Οι δύο «βετεράνοι» ποδηλάτες το 2012 είχαν κατορθώσει έναν άθλο, διασχίζοντας μέσω των Αλπεων την απόσταση από τη Στουτγάρδη ώς την Αθήνα. «Τότε το ελληνικό ζήτημα βρισκόταν και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος», θυμάται ο Βασίλης. Η απόπειρα να ταξιδέψουν με ποδήλατα σε υψόμετρο 25.000 μ. προκάλεσε τον θαυμασμό των Γερμανών, «καταρρίψαμε το στερεότυπο του φυγόπονου Ελληνα». Οι δύο Ελληνες ολοκλήρωσαν το ταξίδι σε 18 μέρες, κατά τις οποίες είχαν προσελκύσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, ενώ πλήθος κόσμου παρακολουθούσε την προσπάθειά τους μέσω του facebook και του blog τους. «Λαμβάναμε ενθαρρυντικά μηνύματα ακόμα και από την Ασία και τις ΗΠΑ», θυμάται ο Νίκος, «μεταξύ αυτών επικοινώνησαν μαζί μας και ποδηλάτες από την Τουρκία». Ετσι γεννήθηκε η ιδέα για έναν νέο προορισμό, κοντά στην Ελλάδα, γεωγραφικά και σημειολογικά.

Στο μεταξύ, μια διαφορετική ποδηλατοδρομία έχει ξεκινήσει από την Τουρκία με προορισμό τις Βρυξέλλες. Πρόκειται για την ευρωπαϊκή διασυνοριακή ποδηλατική περιοδεία «NowWeBike» που αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης εκστρατείας «NowWeMove», με στόχο τη μείωση της σωματικής αδράνειας στην Ευρώπη. Μια ομάδα ποδηλατών έχει ξεκινήσει στις 24/7 από τη Νότια Τουρκία και θα διασχίσει τα σύνορα 12 χωρών για να καλύψει περίπου 2.700 χλμ. σε 47 ημέρες και να τερματίσει στις Βρυξέλλες στις 9/9. Ετσι, τη Δευτέρα στις 7 μ.μ., η Θεσσαλονίκη θα υποδεχθεί τους ποδηλάτες και με μια δίωρη διαδρομή θα τους ξεναγήσει στα διαφορετικά πρόσωπα της πόλης: το ρωμαϊκό, το βυζαντινό και το οθωμανικό. Την πρωτοβουλία υποστηρίζουν οι Δήμος Θεσσαλονίκης, Πράσινες Διαδρομές ΚοινΣΕπ, Dot2dot ΚοινΣΕπ, Αθλητικός Ομιλος «Δράση» – Action Bike Club, RentRoomsThessaloniki.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή