Τα μυστικά του ουρανού, των αστεριών και της συγγραφής στην Πίνδο

Τα μυστικά του ουρανού, των αστεριών και της συγγραφής στην Πίνδο

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μυστικά του έναστρου ουρανού και την περιπέτεια της συγγραφής πρόκειται να ανακαλύψουν όσοι «ανηφορίσουν» προς την Πίνδο τις επόμενες μέρες. Το Φεστιβάλ Βωβούσας φιλοδοξεί να μυήσει τους συμμετέχοντες στον άγνωστο πολιτισμό του βουνού μέσα από workshops και εκδηλώσεις όλων των μορφών τέχνης. Ολα ξεκίνησαν πριν από λίγα χρόνια, όταν μια χούφτα φίλων ξεκίνησε μια ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στο σχεδιαζόμενο φράγμα στον ποταμό Αώο. Η κινητοποίηση στάθηκε αφορμή πολλοί να επιστρέψουν στο ξεχασμένο χωριό τους, ένα παραδοσιακό χωριό ξυλοκόπων στις κορφές της Πίνδου με ένα εμβληματικό γεφύρι του 1748 που ενώνει τους δύο μαχαλάδες. «Κάπως έτσι το ξυπνήσαμε από το μακάριο, καλοκαιρινό του ύπνο» σχολιάζει ο φωτογράφος κ. Καμίλο Νόλλας, επικεφαλής της διοργάνωσης. Τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια πραγματοποιήθηκαν ποικίλες εκδηλώσεις προκαλώντας το ενδιαφέρον του κοινού. Φέτος, αποφάσισαν να συγκεντρώσουν όλες τις δράσεις σε μια εβδομάδα, την πρώτη του Αυγούστου.

«Θέλουμε ο κόσμος να αφήσει τις παραλίες και να πάρει… τα βουνά» λέει υπομειδιώντας στην «Κ» κ. Νόλλας. «Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων, “του βουνού” και “της θάλασσας”» ισχυρίζεται ο φωτογράφος που έλκει την καταγωγή του από τη Βωβούσα.

Μπορεί οι ορεινοί να θεωρούνται κλειστοί και απόμακροι, ο κ. Νόλλας όμως επισημαίνει ότι «μπορεί να μετρούν τα λόγια τους, αλλά είναι πάντοτε ανοικτοί στο καλό και το καινοτόμο». Παρόμοια ήταν και τα συμπεράσματα του φωτογράφου κ. Αχιλλέα Ζαβαλλή, του πρώτου καλλιτέχνη που συμμετείχε στο πρόγραμμα φιλοξενίας του φεστιβάλ. «Εζησα από κοντά τη ζωή στο χωριό» περιγράφει, «ο τρόπος ζωής τους είναι απλός και ουσιαστικός». Οπως παρατήρησε, «η ίδια η φύση έρχεται και σε αναγκάζει να απλώσεις χείρα βοηθείας στον διπλανό σου, όπως συμβαίνει όταν το χωριό αποκλείεται από χιόνια τον χειμώνα». Το φωτογραφικό του project, σε ασπρόμαυρο, αναδεικνύει τη σχέση των κατοίκων με τον ποταμό και το φράγμα που απειλεί τη βιωσιμότητα του τόπου. Παράλληλα, επτά εκθέσεις φωτογραφίας θα εκτεθούν σε αποθήκες και εργοστάσια ξυλείας, δίνοντάς τους έτσι μια νέα πνοή ζωής. Θα παρουσιαστεί η προσωπική δουλειά των Κώστα Μπαλάφα, Fred Boissonas, Enri Canaj, Κώστα Ζήση, Κώστας Ταματέα και Στράτου Ζήση. Οι εκθέσεις, μάλιστα, θα παραμείνουν στη Βωβούσα έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ των σεμιναρίων, που θα πραγματοποιούνται μέχρι τις 2 το μεσημέρι, περίοπτη θέση έχει το masterclass ντοκιμαντέρ από τον Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο, που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της κινηματογραφικής του καριέρας στην εξερεύνηση της ορεινής Ελλάδας. «Γεννήθηκα και έζησα έως τα έξι μου χρόνια στο Αρματολικό Τρικάλων, αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν έφυγα ποτέ από εκεί» απαντά ο σκηνοθέτης στην «Κ». «Οι Ελληνες δημιούργησαν κοινότητες στην ορεινή Ελλάδα, προκειμένου να προστατευτούν από τους Τούρκους, ζητούμενο ήταν να βρίσκονται σε ένα απρόσιτο σήμειο για να διατηρήσουν την ελευθερία τους». Το ίδιο συνέβη και με την οικογένειά του, που στα τέλη του 18ου αιώνα εγκαταστάθηκε στα Τζουμέρκα για να ξεφύγει από τις οθωμανικές αρχές. Στις ταινίες του πραγματεύεται την αγροτική μας καταγωγή. «Η ελληνική κοινωνία αστικοποιήθηκε βίαια, με συνέπεια να έχουμε ακόμα νωπές μνήμες από τις αγροτικές μας καταβολές». Ενδεικτική ήταν η αντίδραση ενός θεατή στην ταινία του «ο Μανάβης», του οποίου ο ήρωας ζει σε ένα εγκαταλελειμμένο χωριό της Πίνδου. «Ηλθε συγκινημένος υποστηρίζοντας ότι θυμήθηκε τη ζωή στο χωριό του, το οποίο βρισκόταν… στην Ανδρο» θυμάται ο σκηνοθέτης, «δεν πρόκειται επομένως μόνον για τόπους, αλλά για τρόπους επικοινωνίας στις αγροτικές κοινωνίες».

Στα «highlights» του Φεστιβάλ περιλαμβάνεται το σεμινάριο δημιουργικής γραφής από τη συγγραφέα Αμάντα Μιχαλοπούλου με θεματικό άξονα το ορεινό τοπίο, η ομιλία για το ελαιόλαδο από το Ινστιτούτο Ελληνικής Γαστρονομίας, αλλά και η προβολή της βωβής ταινίας του 1929 «Αστέρω» με μουσική συνοδεία από το Trio Hermetico.

Παράλληλα, τα βράδια συναυλίες στο φεγγαρόφωτο θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το πολυφωνικό σύνολο Χαονία, ενώ το φεστιβάλ θα κλείσει με παραδοσιακό ηπειρώτικο πανηγύρι. Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, τις δηλώσεις συμμετοχής και τον τρόπο μετάβασης, στο www.vovousafestival.gr. Οσοι ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν στο crowdfunding, https://www.indiegogo.com/projects/vovousa-mountain-festival #/story

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή