Εισαγγελική έρευνα για προδοσία κατά γερμανικού site ενημέρωσης

Εισαγγελική έρευνα για προδοσία κατά γερμανικού site ενημέρωσης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ως απροσχημάτιστη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου εξέλαβαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης τις έρευνες του γενικού εισαγγελέα Χάραλντ Ράνγκε εναντίον των δημοσιογράφων της αποκαλυπτικής ιστοσελίδας netzpolitik.org. Οι Μάρκους Μπέκενταλ και Αντρε Μάιστερ κατηγορούνται για προδοσία, επειδή δημοσίευσαν έγγραφα που τεκμηρίωναν τη διευρυνόμενη παρακολούθηση του Ιντερνετ από την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας Bundesverfassungsschutz (BVS).

Τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο η ιστοσελίδα δημοσίευσε εσωτερικά έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία ο προϋπολογισμός της BVS αυξήθηκε κατά 12% από το 2013 ώς το 2014, ενώ η υπηρεσία ζητούσε συμπληρωματικά κονδύλια, ώστε να προσλάβει 75 ακόμη συνεργάτες για την παρακολούθηση του Ιντερνετ και των κοινωνικών δικτύων. Ο επικεφαλής της BVS, Χανς Γκέοργκ Μάασεν, ζήτησε από την εισαγγελία να ερευνήσει την ιστοσελίδα με την κατηγορία της προδοσίας, λόγω δημοσίευσης εμπιστευτικών εγγράφων.

«Πρόκειται για απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσης δύο επικριτικών συναδέλφων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γερμανικής Ενωσης Δημοσιογράφων. Η υπόθεση έλαβε μεγάλες διαστάσεις στο Ιντερνετ, όπου εκδηλώθηκε κύμα αλληλεγγύης προς την ιστοσελίδα, με μαζικές δωρεές και οργάνωση διαδηλώσεων υπέρ της ελευθερίας του Τύπου.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, φιλελεύθερος Γκέρχαρντ Μπάουμ, έγραψε στην ιστοσελίδα του Spiegel ότι η έρευνα πρέπει να σταματήσει αμέσως. «Ζητώ από τη γενική εισαγγελία να σταματήσει αμέσως τις έρευνες εναντίον της ενημερωτικής ιστοσελίδας netzpolitik.org για προδοσία», έγραψε ο Μπάουμ. «Προδοσία σημαίνει δημοσίευση κρατικών μυστικών με στόχο να προκληθεί βλάβη στη χώρα ή να ωφεληθεί μια ξένη δύναμη. Με δεδομένο το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων, αυτή η κατηγορία είναι παράλογη», προσέθεσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για «απόπειρα εκφοβισμού».

Ο αρχισυντάκτης της netzpolitik, Μάρκους Μπέκενταλ, δήλωσε ότι αυτός και οι συνεργάτες του δεν τρομοκρατούνται και τοποθέτησε την επιστολή του εισαγγελέα σε κάδρο, δίπλα στα βραβεία που έχει λάβει η ιστοσελίδα. «Είναι προφανές ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται μέχρι το γόνατο στο βούρκο της ΝSA και των υπολοίπων υπηρεσιών», είπε ο Μπέκενταλ.

«Η απόπειρα εκφοβισμού δεν απευθύνεται μόνο σε εμάς αλλά και σε όσους θέλουν να ρίξουν φως στα σκοτάδια των μηχανισμών παρακολούθησης. Και σίγουρα πρόκειται για προσπάθεια εκφοβισμού όλων των πιθανών ή υπαρκτών πηγών πληροφοριών στις υπηρεσίες και στην κυβέρνηση».

Η έρευνα δεν στρέφεται μόνο κατά των δύο δημοσιογράφων αλλά και κατ’ αγνώστου, δηλαδή εναντίον της πηγής της πληροφορίας. «Οι υπηρεσίες πρέπει να αισθάνονται τεράστια ασφάλεια σ’ έναν κόσμο υπεράνω νόμων για να αποφασίσουν να επιτεθούν τόσο ανοικτά σε ένα τόσο καλά δικτυωμένο και δημοφιλές δημοσιογραφικό εγχείρημα», σημείωσε η εφημερίδα Taz.

H επικεφαλής της υπηρεσίας δικαστικών υποθέσεων της Βουλής, Ρενάτε Κίναστ, στηλίτευσε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς ο εισαγγελέας Ράνγκε, αρμόδιος για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, δεν έχει απαγγείλει κατηγορίες σε όσους ευθύνονται για τις μαζικές παρακολουθήσεις, αλλά σε αυτούς που τις αποκαλύπτουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή