Ζημίες ρεκόρ για την ελβετική κεντρική τράπεζα

Ζημίες ρεκόρ για την ελβετική κεντρική τράπεζα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζημίες ρεκόρ, ύψους 47,4 δισ. ευρώ, κατέγραψε η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) το πρώτο εξάμηνο του 2015 εξαιτίας απωλειών στα συναλλαγματικά της αποθέματα, κυρίως ευρώ, καθώς η απόφασή της τον περασμένο Ιανουάριο να εγκαταλείψει τη σταθερή ισοτιμία 1,20 έναντι του ευρώ οδήγησε σε μεγάλη ανατίμηση του ελβετικού φράγκου. Επίσης υπέστη ζημίες 3 δισ. ευρώ λόγω της πτώσης της αξίας των αποθεμάτων χρυσού που κατέχει.

Το ελβετικό φράγκο έχει ανατιμηθεί κατά σχεδόν 13% έναντι του ευρώ από τον Ιανουάριο, υπονομεύοντας την αναπτυξιακή προοπτική της ελβετικής οικονομίας, διότι καθιστά ακριβότερα, και συνεπώς λιγότερο ανταγωνιστικά, τα ελβετικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Οι απώλειες ρεκόρ της ελβετικής κεντρικής τράπεζας αναζωπύρωσαν την κριτική προς τη SNB και την αιφνιδιαστική απόφασή της, τον περασμένο Ιανουάριο, να εγκαταλείψει τη σταθερή ισοτιμία που είχε υιοθετήσει έναντι του κοινού νομίσματος το 2011. Βεβαίως, η κεντρική τράπεζα δεν είναι αναγκασμένη να αποφέρει κέρδη ώστε να φέρει σε πέρας τη νομισματική της πολιτική και προφανώς δεν απειλείται με χρεοκοπία, δεδομένου ότι μπορεί να τυπώσει (θεωρητικά) απεριόριστη ποσότητα χρήματος. Ωστόσο, αν δεν βελτιωθούν τα αποτελέσματα έως το τέλος του χρόνου, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα μπορέσει να αποδώσει μερίσματα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στα καντόνια. Η προοπτική μη πληρωμής μερίσματος φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθεί από τα κόμματα εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 18ης Οκτωβρίου. Η κεντρική τράπεζα είχε μπει στο στόχαστρο των πολιτικών ήδη από τον Ιανουάριο. Επισημαίνοντας τον κίνδυνο αύξησης της ανεργίας, μέλη των Ελβετών Σοσιαλδημοκρατών, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στο Κοινοβούλιο, ζήτησαν χθες μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας της κεντρικής τράπεζας, όπως και να επιβληθεί πάλι σταθερή ισοτιμία έναντι του ευρώ. «Η καταβολή μερίσματος από την κεντρική τράπεζα μπορεί να οδηγήσει τον προϋπολογισμό πολλών καντονιών από έλλειμμα σε πλεόνασμα και το αντίστροφο», εξηγούν στο Bloomberg οι κ. Λούκας Γκέρινγκ και Τόμας Ρουλ, οικονομολόγοι της Credit Suisse.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή