Ποιος θα πληρώσει το… νερό της Ιρλανδίας

Ποιος θα πληρώσει το… νερό της Ιρλανδίας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσεπίλυτο γρίφο καλείται να λύσει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, ο οποίος σχετίζεται με τη νέα εταιρεία ύδρευσης Irish Water. Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Eurostat ζητούν από την Ιρλανδία να συμπεριλάβει το κόστος λειτουργίας της Irish Water στα δημόσια οικονομικά της, κάτι που θα επιβαρύνει τόσο το έλλειμμά της όσο και το χρέος της, η εταιρεία προκαλεί τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα κατά της λιτότητας.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις χρεώσεις που επιβάλλει η Irish Water για την ύδρευση, καθώς οι Ιρλανδοί είχαν συνηθίσει να έχουν αυτήν την παροχή εντελώς δωρεάν. Η γενναιοδωρία, όμως, αυτή ενός κράτους με άφθονες βροχοπτώσεις είχε ως συνέπεια να μην έχουν συντηρηθεί οι παλαιές υποδομές της προηγούμενης εταιρείας ύδρευσης. Και αυτό σημαίνει πως για τη νέα εταιρεία απαιτήθηκαν επενδύσεις και δαπάνες. Το κόστος τους, όμως, είναι δυσβάσταχτο για τους εξουθενωμένους από τη λιτότητα Ιρλανδούς, πολλοί από τους οποίους φθάνουν στο σημείο να αρνούνται να καταβάλουν το τίμημα της παροχής.

Ετσι η κυβέρνηση πρέπει, αφενός, να αντιμετωπίσει την οργή της κοινής γνώμης και, αφετέρου, να αναδιατάξει τα δημοσιονομικά της σχέδια. Το κόστος της Irish Water θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της Ιρλανδίας σε βαθμό που το δημοσιονομικό έλλειμμα να περιορισθεί μόνον στο 2,3% φέτος, ενώ η κυβέρνηση είχε σχεδιάσει τη συρρίκνωσή του στο 2%, καθώς η ιρλανδική οικονομία είναι πλέον η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην Ευρώπη. Παράλληλα, θα την εμποδίσει να συρρικνώσει το δημόσιο χρέος της χώρας, όπως είχε αρχικά σχεδιάσει.

Υποβαθμίζοντας, πάντως, τη σοβαρότητα του θέματος, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, υποστηρίζει πως δεν έχει εκδηλωθεί κανενός είδους κρίση στη χώρα, ενώ σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά δηλώνει βέβαιος πως θα είναι, έτσι κι αλλιώς, ικανοποιητική η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, ακόμη και συμπεριλαμβανομένου του κόστους της Irish Water.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή