Εν αναμονή της επανεκκίνησης του χρηματιστηρίου

Εν αναμονή της επανεκκίνησης του χρηματιστηρίου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επανεκκίνηση του χρηματιστηρίου -εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά- αναμένεται το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας. Το μεσημέρι της Παρασκευής είχε υποβληθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το σχέδιο απόφασης προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με σκοπό να υπογραφεί η υπουργική απόφαση που θα περιλαμβάνει τις διατάξεις προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί της νέας ΠΝΠ για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Επειτα από 25 μέρες αργίας οι επενδυτές θα πρέπει να κάνουν και οι ίδιοι επανεκκίνηση στα χαρτοφυλάκιά τους. Ηδη το φετινό χρηματιστηριακό έτος μετράει 11 μήνες.

Για την πραγματική οικονομία ένας χαμένος μήνας είναι πολύς χρόνος. Πολλές εισηγμένες επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να αναβάλουν την επιστροφή κεφαλαίου και των μερισμάτων τους λόγω αυτής της κατάστασης και στέρησαν από τους μετόχους τους πολύτιμη ρευστότητα στην εποχή των capital controls. Ενας από τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα του χρηματιστηρίου μετά 5 εβδομάδες αργίας, είναι η κατάρρευση των κεφαλαιοποιήσεων των επιχειρήσεων, οι οποίες είναι αναμενόμενο να δεχθούν αρχικά ένα βίαιο κύμα πωλήσεων.

Αυτές οι ρευστοποιήσεις που θα προκληθούν, οφείλονται αφενός στην ακόρεστη επιθυμία των ξένων και Ελλήνων επενδυτών να ξεφορτωθούν μετοχές έπειτα από ένα μήνα εγκλωβισμού των κεφαλαίων τους και αφετέρου στον υψηλό δείκτη πολιτικού ρίσκου που συνεχίζει να συγκεντρώνει η Ελλάδα, καθώς κέρδισε χρόνο με τους θεσμούς και δεν διασφάλισε τη θέση της στη Ζώνη του Ευρώ.

Επίσης οι εισηγμένες επιχειρήσεις μετά το σοκ που υπέστησαν με τα capital controls, όπου αρκετές δεν είχαν το αναγκαίο απόθεμα εμπορευμάτων για να αντεπεξέλθουν στις παραγγελίες των πελατών τους, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και το χρηματιστηριακό τσουνάμι που θα προκαλέσει σοβαρή υποτίμηση των οικονομικών τους στοιχείων, αφού τα θεμελιώδη μεγέθη δεν υπάρχουν σε μία αγορά που έχει εξαϋλωθεί.

Σύμφωνα με εκπροσώπους ξένων και Ελλήνων επενδυτικών σχημάτων, το ελληνικό χρηματιστήριο αρχίζει να επαναλειτουργεί από μηδενική βάση, δηλαδή δεν θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν τι είχε προηγηθεί από τις 2 Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τις 26 Ιουνίου 2015 που ήταν η τελευταία μέρα που λειτούργησε η αγορά πριν από την επιβολή των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων.

Τα εγκλωβισμένα κεφάλαια των 48,508 δισ. ευρώ που ήταν η τελευταία κεφαλαιοποίηση της αγοράς θα αναζητήσουν άλλες επενδυτικές διεξόδους και μάλιστα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, αφού οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να πουλούν ελεύθερα και να εξάγουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Σε αντίθεση βέβαια με τους ημεδαπούς επενδυτές όπου οι Νέοι Λογαριασμοί θα χρησιμοποιούνται για την ανάληψη οποιουδήποτε χρηματικού ποσού, αλλά μόνο για να επανεπενδυθούν στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Το πλήγμα για την αξιοπιστία του χρηματιστηριακού θεσμού είναι μεγάλο και δεν πρόκειται να επουλωθεί τα επόμενα χρόνια. Το ζητούμενο είναι να διατηρηθεί το Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές υπό παρακολούθηση (watch list) προκειμένου όταν αποκατασταθεί η πολιτική και οικονομική ηρεμία στην Ελλάδα να μπορέσει να βοηθήσει τις μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την παροχή ρευστότητας με μηδενικό κόστος.

Γι άλλη μία φορά η Ελλάδα είναι ουραγός σε ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη όπου μέσα στην επόμενη τριετία τα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης θα πρέπει να παρέχουν περισσότερα κεφάλαια στον ιδιωτικό τομέα απ’ ό,τι παρέχουν σήμερα οι ευρωπαϊκές τράπεζες με τα νέα επενδυτικά εργαλεία που έχει εγκρίνει η Κομισιόν. Αντίθετα στη χώρα μας θα ψάχνουμε με το κιάλι να προσελκύσουμε τις επιχειρήσεις στο Χ.Α., που θα θυμούνται τι είχε συμβεί τον Ιούνιο του 2015 και θα στρέφονται στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή