Μετά 25 ημέρες αργίας επαναλειτουργεί το Χ.Α.

Μετά 25 ημέρες αργίας επαναλειτουργεί το Χ.Α.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαναλειτουργεί το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την υπουργική απόφαση που εξεδόθη την Παρασκευή, έπειτα από 5 εβδομάδες αργίας και με διχασμένη τη χρηματιστηριακή κοινότητα: Οι ιδιωτικές χρηματιστηριακές αντιδρούν στην ανισότητα των συναλλαγών που προωθείται μεταξύ ημεδαπών και αλλοδαπών επενδυτών.

Οι περιορισμοί των συναλλαγών για τους Ελληνες επενδυτές (πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού) είναι αποτέλεσμα των capital controls και δεν επιτρέπουν την ανάληψη μετρητών από οποιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό παρά μόνο για την επαναγορά μετοχών. Σύμφωνα με την απόφαση που ενέκρινε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο, που συνεργάστηκε με τις ελληνικές εποπτικές αρχές (Τράπεζα της Ελλάδος και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), κάθε Ελληνας επενδυτής που διατηρεί χρηματιστηριακό κωδικό και έχει νέο τραπεζικό λογαριασμό (new money) θα μπορεί να επενδύει στην αγορά με τον εξής τρόπο:

1) Καταθέτοντας μετρητά στον νέο τραπεζικό λογαριασμό, ανεξαρτήτως ποσού.

2) Καταθέτοντας χρήματα μέσω εμβάσματος εξωτερικού και

3) Επενδύοντας χρήματα που θα προέρχονται από την πώληση των ελληνικών μετοχών.

Οι Ελληνες επενδυτές θα μπορούν να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους, ανεξαρτήτως ποσού, που έχουν στους νέους τραπεζικούς λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν ή τα υπόλοιπα που έχουν σε χρηματιστηριακές εταιρείες (υπολογίζονται μεταξύ 50-70 εκατ. ευρώ) αλλά μόνο για την αγορά μετοχών και όχι για άλλες ανάγκες, αφού υπάρχει ο περιορισμός των capital controls.

Αντιθέτως, οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να προχωρούν σε αγορές και πωλήσεις ελεύθερα και δεν θα αναφέρονται στην υπουργική απόφαση, καθώς ούτως ή άλλως θα φέρνουν χρήματα από το εξωτερικό.

Επίσης, αναμένεται διευκρίνιση για τους Ελληνες επενδυτές εάν, για παράδειγμα, μπορούν να μεταφέρουν χρήματα στους λογαριασμούς χρηματιστηριακών μέσω κατάθεσης ή διαδικτυακά (e-banking). Ακόμη, το ωράριο συνεδρίασης της αγοράς δεν θα μειωθεί, όπως είχαν προτείνει οι χρηματιστηριακές. Το Χ.Α. θα λειτουργεί κανονικά από τις 10.15 έως και τις 17.19.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι παρά τις προσπάθειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της διοίκησης του Χρηματιστηρίου να ανοίξει η αγορά μέσα στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, δεν κατέστη εφικτό, καθώς παρουσιάστηκε εμπλοκή από την αδυναμία των μηχανογραφικών συστημάτων των πέντε τραπεζών να δημιουργήσουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς για τους Ελληνες επενδυτές.

Οσο εύκολο ήταν να κλείσει η χρηματιστηριακή αγορά, τόσο δύσκολη ήταν η επαναλειτουργία της. Αφού η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ύστερα από τέσσερις εισηγητικές εκθέσεις που είχε απορρίψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατάφερε να λάβει το πράσινο φως, έπρεπε να δημιουργηθεί μια ξεχωριστή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία και θα περιέγραφε με αναλυτικό τρόπο τους όρους λειτουργίας του Χ.Α.

Το άνοιγμα του χρηματιστηρίου επικυρώνεται με την Υπουργική Απόφαση που θα υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Με το άνοιγμα της αγοράς, το μείζον ζήτημα είναι κατ’ αρχάς πώς θα συμπεριφερθούν οι μετοχές.

Αναμένεται τουλάχιστον στις πρώτες συνεδριάσεις να κυριαρχήσουν οι πωλητές και μάλιστα με βίαιο τρόπο μετά 25 ημέρες αργίας. Επίσης ένα άλλο μεγάλο θέμα που θα εμφανιστεί τις επόμενες ημέρες είναι πώς θα αντιδράσουν οι εισηγμένες που έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν παράλληλη εισαγωγή σε χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή