Ελλείψεις προϊόντων λόγω capital controls αναμένει τον Σεπτέμβριο η βιομηχανία

Ελλείψεις προϊόντων λόγω capital controls αναμένει τον Σεπτέμβριο η βιομηχανία

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν βέβαιη θεωρεί η βιομηχανία την ύπαρξη ελλείψεων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε όλους τους τομείς, πλην τροφίμων και φαρμάκων, καθώς η απουσία πρώτων υλών ή η εισαγωγή τους με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς δυσχεραίνει την παραγωγική διαδικασία. Αν και η κατάσταση, μετά τις πρόσφατες τροποποιήσεις που έγιναν στο καθεστώς το οποίο διέπει τον έλεγχο της κίνησης των κεφαλαίων, έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, οι εισαγωγές πρώτων υλών γίνονται με σχετικά αργούς ρυθμούς, με τους επιχειρηματίες να δηλώνουν ότι η «ζημιά έχει ήδη γίνει και απλώς επιχειρείται η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων».

Η… εξίσωση δεν βγαίνει

To πρόβλημα για τις εγχώριες βιομηχανίες δυσχεραίνει το γεγονός ότι πολλές ξένες επιχειρήσεις-προμηθευτές τους κλείνουν τον Αύγουστο ή υπολειτουργούν. Την ίδια ώρα οι ελληνικές επιχειρήσεις, το 50% των οποίων υπολογίζεται ότι έδωσε στο προσωπικό αναγκαστικές άδειες τον Ιούλιο, θα πρέπει να δουλέψουν περισσότερο τον Αύγουστο.

Για να αντιληφθεί κανείς την εμπλοκή που προκαλούν τα capital controls στην παραγωγική διαδικασία, αρκεί να δει κάποια νούμερα που δείχνουν ότι η εξίσωση, κατά το κοινώς λεγόμενο, δεν βγαίνει. Η Ελλάδα είναι αυτάρκης σε πρώτες ύλες σε ποσοστό που μετά βίας αγγίζει το 20%. Για τον λόγο αυτό εισάγει προϊόντα (τελικά και πρώτες ύλες) που κάθε μήνα υπερβαίνουν σε αξία τα 3,5 δισ. ευρώ. Με την αύξηση του ορίου έγκρισης πληρωμών για εισαγωγές από το εξωτερικό στα 100.000 ευρώ, υπολογίζεται ότι η αξία των εισαγωγών που πραγματοποιείται κάθε ημέρα φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ, από τα 14 εκατ. ευρώ πριν από τις αλλαγές. Με αυτούς τους ρυθμούς, όμως, η αξία των εισαγωγών φτάνει τον μήνα σε περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ και συνολικά είναι κάτω από το ένα δισ. ευρώ εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι κάποιες εγκρίσεις δίνονται από την ειδική Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και κάποιες εισαγωγές πληρώνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούν στο εξωτερικό ελληνικές επιχειρήσεις.

Βεβαίως, όπως εξηγεί, μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Κυριάκος Λουφάκης, η παραπάνω λύση που αναγκαστικά εφαρμόζουν ολοένα και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις μπορεί να υπονομεύσει περαιτέρω το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. «Πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί στα εμβάσματα στο εξωτερικό που αφορούν την εισαγωγή πρώτων υλών. Κάθε ημέρα που περνάει και ισχύουν αυτοί οι περιορισμοί, ισχυροποιούνται οι εναλλακτικοί τρόποι πληρωμών, δηλαδή το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εκτός Ελλάδας», επισημαίνει.

Η μερική χαλάρωση των περιορισμών έχει μειώσει τον αριθμό των κοντέινερ που συσσωρεύονταν στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα μειωθούν και οι παραγγελίες για εισαγωγές το επόμενο διάστημα. Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις επιβαρύνθηκαν με επιπλέον κόστος τον τελευταίο μήνα, καθώς η παραμονή των κοντέινερ στο λιμάνι για ένα διάστημα δέκα ημερών μεταφράζεται με πρόχειρους υπολογισμούς σε κόστος που πλησιάζει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Την ίδια ώρα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις επιβαρύνονταν με διπλάσιο μεταφορικό κόστος, καθώς τα φορτηγά έρχονταν άδεια στην Ελλάδα λόγω της μη πραγματοποίησης εισαγωγών.

Οι εισαγωγές

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Λουφάκης εκτίμησε ότι οι εισαγωγές τον Ιούλιο θα διαμορφωθούν στο ήμισυ σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2014 (ήταν 4,3 δισ. ευρώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ), ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι εξαγωγές να εμφανίσουν μείωση που μπορεί να φτάνει σε διψήφια ποσοστά.

Ακόμη και εάν αρθούν τα capital controls, οι επιχειρήσεις που θα έχουν απομείνει, καλούνται να επανασχεδιάσουν τη λειτουργία τους βασισμένες στην παραδοχή ότι έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος του τζίρου τους, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων υπερβαίνει το 40%. Μέσω δε αυτής της βίαιης προσαρμογής θα υπάρξουν εκ νέου ανακατατάξεις στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, με κερδισμένους κατά βάση τους πολυεθνικούς ομίλους και τις επιχειρήσεις που φρόντισαν να προσαρμόσουν εγκαίρως τη λειτουργία τους στα νέα δεδομένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή