Λάθος εποχή επέλεξε η Μόσχα χρυσό και ευρώ

Λάθος εποχή επέλεξε η Μόσχα χρυσό και ευρώ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κεντρική τραπεζίτης της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, επέλεξε λάθος εποχή για να αυξήσει τις τοποθετήσεις της νομισματικής αρχής σε χρυσό και ευρώ.

Από τις αρχές του έτους, το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 9,5% έναντι του δολαρίου και η τιμή του χρυσού έχει χάσει το 8,4% της αξίας της, με τους αναλυτές της αγοράς να μιλούν για το τέλος του πολύτιμου μετάλλου ως επενδυτικού καταφυγίου.

Η αστοχία αυτή σημαίνει πως τα διεθνή αποθέματα της κεντρικής τράπεζας είναι 200 εκατ. δολάρια χαμηλότερα σε μια περίοδο που είναι αναγκαία λόγω της μεγάλης υποχώρησης του ρουβλίου από την επιδείνωση της οικονομίας. Από τα μέσα Μαΐου έχουν δαπανηθεί 10 δισ. δολάρια, προκειμένου να ανακοπεί η διολίσθηση του ρωσικού νομίσματος.

Η πτώση του ευρώ και της τιμής του χρυσού έχουν πλήξει τα συναλλαγματικά αποθέματα από το περυσινό έτος. Από το 2014, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε πρώτη φορά από το 2008 τις τοποθετήσεις σε ευρώ αντί του δολαρίου και τριπλασίασε πάλι πρώτη φορά από το 2005 τα αποθέματά της σε χρυσό. «Είναι παράξενο που κανένας δεν έχει θέσει ερώτημα για τη διαχείριση των διεθνών αποθεμάτων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας», σχολιάζει ο Αλεξάντερ Λόσεφ, διευθύνων σύμβουλος της Sputnik Asset Management.

Η Τράπεζα της Ρωσίας, η οποία υπολογίζει πως θα χρειαστεί μια επταετία για να συγκεντρώσει 500 δισεκατομμύρια δολ. ξανά σε διεθνή αποθέματα, έχει επισημάνει ότι οι εβδομαδιαίες διακυμάνσεις στα αποθέματα προκαλούνται από «την αρνητική επίδραση στις ισοτιμίες». Απέφυγε να συζητήσει τη διαχείριση των διεθνών αποθεμάτων με το επιχείρημα ότι είναι η επίμαχη περίοδος των αποφάσεων για τα επιτόκια και μια δήλωση θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές. (Στα τέλη της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.)

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας υπολογίζονταν μέχρι τις 24 Ιουλίου στα 358,3 δισ. δολάρια, με πτώση 30% από τα υψηλά επίπεδα του περυσινού έτους. Οι παρεμβάσεις για τη στήριξη του ρουβλίου, η ελεύθερη πτώση του οποίου πυροδοτήθηκε από τη μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, έχουν κοστίσει στην κεντρική τράπεζα 90 δισ. δολάρια.

Τι θα γίνει, όμως, στη συνέχεια; Οι πιέσεις στα διεθνή αποθέματα θα αυξηθούν όταν η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Η υποχώρηση του ευρώ εκτιμάται πως θα επιδεινωθεί σε συνάρτηση με την άνοδο του δολαρίου. Και μόνο η προοπτική για μια πιο άμεση αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων οδήγησε το δολάριο στη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή