«Μη εφαρμόσιμο το νομοσχέδιο για τα κανάλια»

«Μη εφαρμόσιμο το νομοσχέδιο για τα κανάλια»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξακολουθεί η διαφωνία μεταξύ της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και της κυβέρνησης αναφορικά με τις αρχές του σχεδίου νόμου για τους τηλεοπτικούς παρόχους περιεχομένου. Τη διαφωνία τους αυτή εξέφρασαν και στην τελευταία συνέντευξη που παρέθεσαν τα μέλη της Ενωσης, στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε.

Εκεί επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η αδειοδότηση των παρόχων τηλεοπτικού περιεχομένου, που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, έχει στοιχεία αντίθετα προς το Σύνταγμα και παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αυτός ήταν και ο λόγος που εκφράσθηκε από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΙΤΗΣΕΕ η επιφύλαξη άσκησης προσφυγών κατά του νόμου στη δικαιοσύνη, εντός και εκτός των ελληνικών ορίων.

Αν και ορισμένα μέλη της Ενωσης εμφανίσθηκαν συναινετικά και ανοιχτά στον διάλογο με την κυβέρνηση, εντούτοις όλα δείχνουν ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών οδηγούνται σε ένταση. Ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ, Πάνος Κυριακόπουλος, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ότι το σχέδιο νόμου, το σχετικό με την αδειοδότηση των παρόχων τηλεοπτικού περιεχομένου, είναι αδύνατο να εφαρμοστεί, και κατά συνέπεια, εκ των πραγμάτων, θα αποσυρθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρέμβαση του κράτους γίνεται στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν σπάνιοι πόροι, όπως π.χ. είναι οι συχνότητες. Ομως, αυτό ίσχυε όσο οι συχνότητες ήταν αναλογικές και τις κατείχαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Σήμερα, με το ψηφιακό σύστημα εκπομπής, αφενός μεν οι συχνότητες δεν κατέχονται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αφετέρου δε, και κυρίως στο «φάσμα», χωράνε υπερπολλαπλάσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί απ’ όσους υπάρχουν σήμερα. Το κράτος, ωστόσο, δεν πρέπει να παρεμβαίνει στις περιπτώσεις που τα ζητήματα λύνονται με όρους αγοράς. «Με την ίδια λογική», πρόσθεσε, «ο υπουργός Επικρατείας θα πρέπει να ορίσει και τον αριθμό των εκδιδόμενων εφημερίδων ή των supermarket που λειτουργούν στη χώρα».

Απαιτείται νηφαλιότητα

Στο σημείο αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι από την πλευρά της Ενωσης, μολονότι εκφράζεται διαφωνία ως προς το σχέδιο νόμου, αν η κυβέρνηση το θελήσει, θα συμμετάσχει στον διάλογο. Οπως είπε και ο γενικός γραμματέας της Ενωσης, Στρατής Λιαρέλης, «ο χώρος απαιτεί νηφαλιότητα», γι’ αυτό και η ΕΙΤΗΣΕΕ θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες, προκειμένου να γίνει ένας πραγματικός διάλογος.

Τέλος, η ΕΙΤΗΣΕΕ, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, παρέθεσε στοιχεία μελέτης που πραγματοποίησε η Pricewaterhouse Coopers, με στόχο την παρουσίαση της πραγματικής κατάστασης στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας. Η εικόνα που προκύπτει από την ανάλυσή τους είναι ιδιαίτερα αρνητική, ειδικά μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι η διαφημιστική δαπάνη υποχώρησε την περίοδο 2008-2013 (δηλαδή εν μέσω της οικονομικής κρίσης) κατά 54%, ενώ την ίδια περίοδο οι συσσωρευμένες ζημίες των καναλιών εθνικής εμβέλειας ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ. Εκτοτε, σύμφωνα με τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ, η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω, και μετά τους τελευταίους δύο μήνες η αγορά κινείται πλέον στο 25% της αντίστοιχης περιόδου του 2014.

Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του Δημοσίου από τα τηλεοπτικά κανάλια, σύμφωνα με τη μελέτη, έφτασαν στα 8 δισ. ευρώ. Τέλος, σε ό,τι αφορά το κόστος της άδειας λειτουργίας της Digea, η ΕΙΤΗΣΕΕ ανέφερε ότι η ίδια κατέβαλε τα υψηλότερα τέλη στην Ευρώπη, που αντιστοιχούν σε 110 ευρώ ανά 1.000 κατοίκους. Η δεύτερη πιο ακριβή είναι εκείνη της Κύπρου (64,3 ευρώ/1.000 κατ.), ενώ σε αρκετές χώρες, λόγω της βελτίωσης της κατάστασης στο φάσμα συχνοτήτων, το δικαίωμα αυτό δόθηκε δωρεάν (Γαλλία, Ισπανία, Σουηδία).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή