Γενετική υπεροχή των Μαθηματικών

Γενετική υπεροχή των Μαθηματικών

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχαίοι Μινωίτες συγγενεύουν γενετικά με τους σημερινούς κατοίκους της περιοχής του Λασιθίου, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Αντίθετα, έχουν ελάχιστες γενετικές συγγένειες με τους λαούς της Αφρικής. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της… Αριθμητικής Γραμμικής Αλγεβρας! Πρόκειται για ερευνητικά αποτελέσματα που, καθώς προέρχονται από το πάντρεμα των μαθηματικών με την ανθρωπολογία και τη γεωγραφία, καταδεικνύουν την ηγετική θέση των Mαθηματικών στο γενετικό δέντρο των επιστημών.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε στην «Κ» ο Ευστράτιος Γαλλόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών (ΤΜΗΥΠ), η Τυχαιότητα στην Αριθμητική Γραμμική Αλγεβρα (Randomization in Numerical Linear Algebra, εφεξής RandNLA) αφορά τη θεωρία και σχεδίαση λογισμικών εργαλείων για τη διαχείριση δεδομένων μεγάλου όγκου που σήμερα εμφανίζονται σε πλήθος εφαρμογών. Ενδεικτικά, τεχνικές RandNLA χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό της προέλευσης των αρχαίων Μινωιτών και των σύγχρονων Κρητών, ενώ εφαρμόζονται σε πληθώρα άλλων επιστημονικών κλάδων, όπως στα οικονομικά, στα τεχνολογικά δίκτυα, στη βιοπληροφορική, καθώς και στην ανάλυση επιστημονικών δεδομένων (π.χ., στη μετεωρολογία, τη φυσική, τη χημεία κ.α.).

Το RandNLA προσελκύει σήμερα το ενδιαφέρον ερευνητών σε πανεπιστήμια, κέντρα έρευνας και εταιρικούς κολοσσούς, ενώ συγκεντρώνει πολλές ερευνητικές επιχορηγήσεις εταιρειών που έχουν στόχο την ανάπτυξη θεωρητικών εργαλείων και λογισμικού. Μάλιστα, στο RandNLA υπάρχει σημαντική εκπροσώπηση από νέους Ελληνες ερευνητές, οι οποίοι έχουν διακριθεί στον συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο. «Οι επιτυχίες αυτές προκύπτουν συνήθως όταν δημιουργείται μια ομάδα από πολύ καλούς επιστήμονες, οι οποίοι γοητεύονται από έναν επιστημονικό κλάδο και αποφασίζουν να εμβαθύνουν σε αυτόν. Κάτι τέτοιο συνέβη στο Πανεπιστήμιο Πατρών», παρατηρεί ο κ. Γαλλόπουλος, καθώς πολλοί από τους Ελληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στον κλάδο της Υπολογιστικής Γραμμικής Αλγεβρας είναι απόφοιτοι του Τμήματός του.

Τη δυναμική των Ελλήνων επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στην Υπολογιστική Γραμμικής Αλγεβρας σε διεθνή πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα καταδεικνύει και η σημαντική επιτυχία του θερινού σχολείου, το «2015 Gene Golub SIAM Summers School (G2S3)» όπως ονομάζεται, το οποίο οργανώθηκε φέτος στους Δελφούς. Τα Gene Golub Summer Schools δημιουργήθηκαν με κληροδότημα του αείμνηστου καθηγητή του Stanford, Gene Golub, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος ερευνητής, ακαδημαϊκός (μέλος των National Academy of Sciences, National Academy of Engineering και American Academy of Arts and Sciences) και μεγάλος υποστηρικτής και εμψυχωτής νέων ερευνητών. Διεξάγονται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα και χορηγία του Society for Industrial and Applied Mathematics (SIAM), που θεωρείται από τους σημαντικότερους οργανισμούς Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στον κόσμο.

Στο φετινό G2S3 μετείχαν 50 μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από κορυφαία πανεπιστήμια (Stanford, Berkeley, ΜΙΤ, Yale, Oxford, Princeton, Michigan, Purdue, Carnegie-Mellon, Chicago, Cornell, Edinburgh, TU Berlin, KU Leuven, EPF Lausanne, Paris-Sud κ.ά.), καθώς και δύο μεταπτυχιακοί του Τμήματος Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Διδάσκοντες ήταν οι Πέτρος Δρινέας (Rensselaer Polytechnic Institute), εμπνευστής και συνδιοργανωτής του G2S3, Ilse Ipsen (North Carolina State University), Michael Mahoney (UC Berkeley), Ken Clarkson (IBM Almaden) και ο κ. Γαλλόπουλος. «Ηταν μεγάλη τιμή για εμάς που μετά από μια ανταγωνιστική διαδικασία το SIAM επιχορήγησε τη διεξαγωγή της σημαντικής αυτής εκδήλωσης στην Ελλάδα, μέσω του ΤΜΗΥΠ και του Πανεπιστημίου Πατρών», παρατηρεί ο κ. Γαλλόπουλος, τονίζοντας ότι σε πείσμα των δύσκολων καιρών παράγεται αριστεία στο δικό του αλλά και στα υπόλοιπα ελληνικά πανεπιστήμια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή