Ο εμφύλιος του ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίζει τη χώρα

Ο εμφύλιος του ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίζει τη χώρα

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η χώρα, παρά την «ανάσα» που πρόσφερε η συμφωνία με τους εταίρους στο παρά ένα της χρεοκοπίας, καθώς η διαπραγμάτευση για το νέο πακέτο βοήθειας παραμένει σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο, η πραγματική οικονομία ασφυκτιά λόγω των capital controls, ενώ η πολιτική ζωή, αντί να μεταδίδει εικόνα αναγκαίας σταθερότητας, βρίσκεται εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, που ακόμη και για στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα οδηγούν νομοτελειακά σε διάσπαση στο συνέδριο το οποίο προαναγγέλθηκε για τις αρχές Σεπτεμβρίου, πυροδοτούν σενάρια για εκλογικό αιφνιδιασμό και διενέργεια πρόωρων εκλογών στα μέσα ή στα τέλη του ίδιου μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού υπάρχουν θιασώτες της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, παρότι άλλοι συνομιλητές του τάσσονται υπέρ των εκλογών στα τέλη Νοεμβρίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος και θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις των εταίρων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Yπάρχει τέλος και η -μειοψηφική πάντως- άποψη το υφιστάμενο σχήμα να πορευθεί ως κυβέρνηση μειοψηφίας ακόμη και μέχρι την επόμενη άνοιξη, καθώς Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίζονται έτοιμα να αμφισβητήσουν εμπράκτως τη δεδηλωμένη.

«Κλειδί», βεβαίως, για να εξετάσει σε βάθος τα υπέρ και τα κατά του εκλογικού αιφνιδιασμού τον Σεπτέμβριο είναι για τον κ. Τσίπρα να έχει διασφαλιστεί ότι η συμφωνία για το νέο τριετές πρόγραμμα-μνημόνιο θα έχει ολοκληρωθεί και ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή μέχρι τις 18 Αυγούστου. Συνομιλητές του πρωθυπουργού χαρακτηρίζουν τον συγκεκριμένο στόχο ρεαλιστικό, καθώς στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής περιγράφονται με σχετικά μεγάλη ακρίβεια τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η νέα συμφωνία.

Τα πλεονεκτήματα

Οπως αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και έμπειροι παράγοντες άλλων κομμάτων, οι εκλογές-εξπρές τον Σεπτέμβριο έχουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα για το Μέγαρο Μαξίμου, με δεδομένο ότι η Αριστερή Πλατφόρμα προεξοφλείται πως τις επόμενες εβδομάδες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα αποκοπεί από το κόμμα και θα προχωρήσει στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.

Πρώτον, ο κ. Τσίπρας μπορεί να αξιοποιήσει τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις που τον εμφανίζουν να μην έχει εισπράξει ακόμη σημαντικό πολιτικό κόστος παρά την εθνική περιπέτεια των τελευταίων μηνών. Επί της ουσίας, μέσω των εκλογών -υπό την αίρεση βεβαίως ότι τα ευρήματα των ερευνών της κοινής γνώμης θα είναι αντίστοιχα των υφιστάμενων- ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να επανακτήσει τη δεδηλωμένη, ενδεχομένως σχηματίζοντας κυβέρνηση με άλλον εταίρο, που θα επιβεβαιώνει τη φιλοευρωπαϊκή του στροφή.

Δεύτερον, ο κ. Τσίπρας θα ελαχιστοποιήσει τις απώλειες από τον σχηματισμό νέου φορέα από την Αριστερή Πλατφόρμα, καθώς ο κ. Π. Λαφαζάνης και όσοι τον ακολουθήσουν δεν θα έχουν επαρκή χρόνο για να προετοιμαστούν ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης.

Σημειώνεται ότι τις αμέσως προηγούμενες ημέρες δύο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι κ. Ν. Παππάς και Αλ. Φλαμπουράρης, άνοιξαν με δημόσιες τοποθετήσεις τους «παράθυρο» για πρόωρες εκλογές σύντομα, χωρίς όμως να τις προσδιορίσουν χρονικά. Ο κ. Παππάς χαρακτήρισε την ψήφιση ή μη της επερχόμενης συμφωνίας «οριακή στιγμή», προσθέτοντας πως «η καταψήφιση σημαίνει και άρση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση». Από την πλευρά του, ο κ. Φλαμπουράρης έθεσε το ερώτημα κατά πόσο «είναι δυνατόν όταν υπάρχουν προβλήματα ή αναγκαστική αλλαγή προγραμματικών κατευθύνσεων ή χάσιμο εμπιστοσύνης από ένα κομμάτι, να μην πάμε σε εκλογές».

Κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Πάντως, με δεδομένη τη ρευστότητα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι δεν αποκλείουν το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού τον Σεπτέμβριο να αποσκοπεί στον περιορισμό των φυγόκεντρων τάσεων στο εσωτερικό του κόμματος ενόψει της συμφωνίας με τους εταίρους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Τσίπρας απορρίπτει κατηγορηματικά -ακόμη και εάν υπάρξουν νέες απώλειες στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- τον σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού με άλλον πρωθυπουργό.

Μάλιστα, εάν προκηρυχθούν εκλογές, φέρεται αποφασισμένος να οδηγήσει ο ίδιος τη χώρα στις κάλπες χωρίς να προηγηθούν διερευνητικές εκλογές και σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης. Σε σχετική αναφορά έχει προβεί ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης χωρίς να αποσαφηνίσει τη διαδικασία. Εικάζεται, όμως, ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 41 παρ. 4 του Συντάγματος και να επικαλεστεί ότι η προηγούμενη Βουλή δεν διαλύθηκε για τη διεξαγωγή εκλογών, αλλά εξαιτίας της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή