Διπλή έρευνα από Βουλή και Δικαιοσύνη

Διπλή έρευνα από Βουλή και Δικαιοσύνη

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικές και δικαστικές εξελίξεις πυροδοτεί η διπλή παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τους χειρισμούς του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, απόρροια δημοσιευμάτων και αναφορών που υποβλήθηκαν από δικηγόρους. Θρυαλλίδα των εξελίξεων, που αναμένεται να κλιμακωθούν τις προσεχείς ημέρες, πρωτίστως σε δικαστικό επίπεδο, υπήρξε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Κ» την περασμένη Κυριακή σχετικά με σχέδιο του τέως υπουργού για μετάβαση σε άλλο νόμισμα και μάλιστα με ανορθόδοξες μεθόδους, όπως το χακάρισμα των ΑΦΜ των φορολογουμένων πολιτών.

Οι αποκαλύψεις της «Κ», που επιβεβαιώθηκαν και από ηχητικό ντοκουμέντο, αποτέλεσαν αμέσως περιεχόμενο αναφοράς προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από γνωστούς δικηγόρους της Αθήνας, οι οποίοι ζήτησαν να κινηθεί η Δικαιοσύνη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και στα περιθώρια που της παρέχει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Η εν λόγω αναφορά προστέθηκε σε προγενέστερες που είχαν ήδη υποβληθεί, με αίτημα επικεντρωμένο στους χειρισμούς του κ. Βαρουφάκη όσο καιρό διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και στα σχέδιά του για μετάβαση σε άλλο νόμισμα.

Ειδικότερα, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατατέθηκαν, συνολικά, τρεις αναφορές, οι οποίες περιέγραφαν πράξεις και παραλείψεις του και κατέληγαν στο αίτημα ενεργοποίησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Οι αναφορές διαβιβάστηκαν με έγγραφο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, στη Βουλή, καθώς ο πολυσυζητημένος νόμος περί ευθύνης υπουργών απαγορεύει στις δικαστικές αρχές οποιαδήποτε έρευνα για πολιτικούς και κυβερνητικά στελέχη. Η Βουλή, μετά τη διαβίβαση των αναφορών, αναλαμβάνει να θέσει, εφόσον το αποφασίσει, διαδικασίες ελέγχου για τον τέως υπουργό, με τη συγκρότηση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής.

Οι αναφορές κατά Βαρουφάκη που αποτελούν, μαζί με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Κ», το περιεχόμενο της δικογραφίας που έχει ήδη σχηματιστεί και αποσταλεί στη Βουλή, μπορεί να κινήσουν διαδικασίες, με τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών από βουλευτές, για ενεργοποίηση του νόμου και σύσταση των προβλεπόμενων επιτροπών.

Μη πολιτικά πρόσωπα

Το θέμα με τους χειρισμούς Βαρουφάκη «τρέχει» παράλληλα και στη Δικαιοσύνη. Η εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, με βάση το δημοσίευμα της «Κ» και με έμφαση στην αναζήτηση ποινικών ευθυνών σε μη πολιτικά πρόσωπα, κίνησε διαδικασίες ποινικού ελέγχου της υπόθεσης και από τις εισαγγελικές αρχές. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, αποδέκτης της παραγγελίας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, διέταξε άμεσα προκαταρκτική έρευνα την οποία και ανέθεσε στον εισαγγελέα Νικ. Ντζούρα, με την εντολή μάλιστα του κατεπείγοντος. Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής που διεξάγουν άμεσα οι εισαγγελικές αρχές, θα ερευνηθεί τι ακριβώς είχε συμβεί με το σχέδιο Βαρουφάκη που αποκάλυψε η «Κ» και ποιοι –πέραν του τέως υπουργού ή άλλων πολιτικών προσώπων– είχαν ενεργό ανάμειξη και εμπλοκή.

Αλλωστε τα καταγγελλόμενα από την αναφορά αδικήματα είναι βαριά, πολλά σε βαθμό κακουργήματος, όπως παραβιάσεις του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, παραβιάσεις της νομοθεσίας που προστατεύει το νόμισμα, παραβάσεις καθήκοντος, αλλά και άλλα βαρύτερα, όπως σύσταση και συμμορία και εγκληματική οργάνωση. Η έρευνα της Εισαγγελίας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Αυγούστου, εκτιμάται ότι, πέραν των μη πολιτικών προσώπων με τα οποία πρωτίστως θα ασχοληθεί, το πιθανότερο είναι να καταλήξει και πάλι στη Βουλή με αποστολή εκ νέου της δικογραφίας με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Και τούτο, διότι εκτιμάται πως είναι βέβαιο ότι η καθοριστική εμπλοκή στο σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη θα αναγκάσει τις δικαστικές αρχές να στείλουν στη Βουλή τα όποια ευρήματά τους, μια και οι ίδιες δεν μπορούν να «ακουμπήσουν» πολιτικό έστω κι αν είναι τέως υπουργός.

Με αυτά τα δεδομένα η διπλή έρευνα από Δικαιοσύνη και Βουλή τις επόμενες εβδομάδες για το σχέδιο Βαρουφάκη και τους γενικότερους χειρισμούς του στο υπουργείο Οικονομικών θα προκαλέσει εξελίξεις και θα σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, την αναζήτηση και ενδεχομένως την απόδοση ευθυνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή