Στην κορυφή η γενιά της ελπίδας

Στην κορυφή η γενιά της ελπίδας

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H «μετάγγιση» νέων κυττάρων στο ελληνικό μπάσκετ, σε επίπεδο εθνικών ομάδων που αποτελούν, πάντα, τη «βιτρίνα» κάθε αθλήματος, ήρθε από τους «χρυσούς» Εφήβους στο Ευρωμπάσκετ του Βόλου, με την κατάκτηση της πρώτης θέσης να προσφέρει χαρά, ενθουσιασμό και εθνική υπερηφάνεια στους Ελληνες φιλάθλους. Τα 17χρονα παιδιά της Εθνικής έγραψαν τα ονόματά τους στην ιστορία του αθλήματος, προσθέτοντας ένα ακόμη μετάλλιο στο ελληνικό μπάσκετ.

Μπορεί η αρχή στον όμιλο του Ευρωμπάσκετ να μην ήταν ενθαρρυντική, λόγω των δύο ηττών από τη Λιθουανία και τη Βοσνία, αλλά ο επίλογος ήταν «ονειρικός».

Η Εθνική επικράτησε της Γαλλίας στον προημιτελικό (67-59), «λύγισε» τη Λιθουανία (68-58) στον ημιτελικό και θριάμβευσε (64-61) στον τελικό της διοργάνωσης, κόντρα στη δις πρωταθλήτρια Ευρώπης, Τουρκία, που άφησε τα σκήπτρα της στον Παγασητικό, παρά το προβάδισμα 14 πόντων που είχε στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου. Αντλώντας ψυχική δύναμη από την εξέδρα και διατηρώντας την ψυχραιμία της στο τέταρτο δεκάλεπτο, η Εθνική Εφήβων απέδειξε ότι το ελληνικό μπάσκετ, μετά το έπος του ’87, έχει δημιουργήσει σχολή, η οποία παράγει ταλαντούχους παίκτες και έχει συνέπεια στην παραγωγή και στο αναπτυξιακό πρόγραμμά της. Η «χρυσή» φουρνιά αυτών των παικτών ήταν αγέννητη το 1987 και, απλώς, έχει διαβάσει και έχει δει βίντεο και εικόνες του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Φασούλα και του Χριστοδούλου. Στο δεύτερο χρυσό μετάλλιο της Εθνικής Ανδρών από τον Διαμαντίδη, τον Παπαλουκά, τον Σπανούλη, τον Ζήση, τον Κακιούζη και τους άλλους θριαμβευτές του Βελιγραδίου, το 2005, ο Χαραλαμπόπουλος, ο Παπαγιάννης, ο Σκουλίδας και οι συμπαίκτες τους ήταν μαθητές Δημοτικού. Το ελληνικό μπάσκετ που συνεχίζει με μεγάλο πείσμα να δουλεύει και να έχει, διαχρονικά, υψηλούς στόχους, χρειαζόταν την κατάκτηση ενός χρυσού μεταλλίου που ήρθε με τον καλύτερο τρόπο. Από το μέλλον του.

«Ναι, θέλαμε το χρυσό και μόνο αυτό. Δεν συμβιβαζόμασταν με τη δεύτερη θέση, γιατί έχουμε δουλέψει πολύ και όλοι μαζί σ’ αυτή την Εθνική. Ημασταν δυνατοί στα δύσκολα και δικαιώσαμε τους εαυτούς μας και το οικογενειακό κλίμα που είχαμε και στο Παγκόσμιο της Κρήτης και στο Ευρωμπάσκετ του Βόλου», είπε ο πολυτιμότερος παίκτης του Ευρωμπάσκετ, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, που είχε τραυματιστεί, παραμονές του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στο Ηράκλειο, έκανε δεκάδες φυσιοθεραπείες και επέστρεψε δριμύτερος για να σηκώσει την κούπα των πρωταθλητών Ευρώπης στον ουρανό της Ελλάδας.

Για τον στυλοβάτη της Εθνικής, Γιώργο Παπαγιάννη, που σήκωσε την Εθνική πιο ψηλά και από το ύψος του (2.17) και αποτέλεσε μαζί με τον Χαραλαμπόπουλο, την ποιοτική διαφορά του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, η κριτική που ασκήθηκε στην ομάδα πείσμωσε όλους τους παίκτες. «Από την αρχή είχαμε βάλει σκοπό να πάρουμε το χρυσό μετάλλιο. Είμαστε νέα παιδιά. Μας είχαν με την πλάτη στον τοίχο κι αυτό μας πείσμωσε πολύ».

Το χρυσό μετάλλιο της Εθνικής Εφήβων θα μείνει στις μνήμες τους, αλλά δεν θα τους χαρίσει απαραίτητα λαμπρή καριέρα και μεγάλα συμβόλαια. Είναι μια καλή προίκα, αλλά δεν αποτελεί εγγύηση επιτυχίας. Το μέλλον τους βρίσκεται στα δικά τους χέρια, στις αποφάσεις που θα πάρουν, μαζί με τις οικογένειές τους και ενίοτε με τους εκπροσώπους τους.

«Αν τρεις, τέσσερις παίκτες ή και περισσότεροι στελεχώσουν την Εθνική Ανδρών, η επιτυχία τους θα είναι πολλαπλάσια. Αυτός είναι και ο αντικειμενικός στόχος όλων των μικρότερων εθνικών ομάδων. Από τους Παίδες μέχρι τους Νέους» λέει ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, ενώ οι παίκτες του ευγενικά αποποιούνται κάθε σύγκριση και παρομοίωση με παίκτες που είναι «ιερά τέρατα» του αθλήματος.

«Ο Φάνης είναι πρότυπο, αλλά δεν είμαι ο νέος Χριστοδούλου» είπε με ταπεινότητα ο Χαραλαμπόπουλος τη στιγμή που όλοι οι συμπαίκτες του γνωρίζουν πως όταν τα εκτυφλωτικά φώτα της δημοσιότητας χαμηλώσουν, ένας πρωταθλητής Ευρώπης πρέπει να δικαιώνει τον τίτλο του διαχρονικά. Σε κάθε σουτ, σε κάθε πάσα, σε κάθε ριμπάουντ. Εντός και εκτός του γηπέδου.

• Τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση από την τράπεζα – χορηγό της ομάδας.

• Με την ενσωμάτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο, η Εθνική Ανδρών συνεχίζει την προετοιμασία της για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, χωρίς απουσίες. Χθες, όλοι οι διεθνείς υποβλήθηκαν σε έλεγχο ντόπινγκ, όπως υπαγορεύεται από την ΕΟΚ, ανεξαρτήτως άλλων μελλοντικών ελέγχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή