Μάρδας: «Στόχος η συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου»

Μάρδας: «Στόχος η συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου»

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται και ετοιμάζεται για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές έως τις 20 Αυγούστου – με βάση το στόχο της κυβέρνησης – όμως δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποκλίσεις που θα απαιτήσουν προσαρμογές, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

«Βλέποντας και κάνοντας», σχολίασε ο κ. Μάρδας, σημειώνοντας πως τα χρονοδιαγράμματα είναι «ομολογουμένως πιεστικά» και ασκούν μεγάλη πίεση στο προσωπικό, που ήδη έχει σηκώσει μεγάλο βάρος.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου, οπότε θα πρέπει να πληρωθεί ομόλογο 3,2 δισεκ. ευρώ στην ΕΚΤ, οι εταίροι θα πρέπει να εγκρίνουν ένα νέο δάνειο-γέφυρα, το οποίο όμως κατά πάσα πιθανότητα θα συνοδεύεται από νέα δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς πως η τετραμερής έχει ενστάσεις για τη ρύθμιση των 100 δόσεων και για το συντελεστή του 8% στην εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα των 500.000 ευρώ και άνω.

Σε ό,τι αφορά πάντως τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, επισήμανε ότι πρόκειται για μέτρο που έχει πλέον «μπει σε τροχιά», αποφέρει χρήματα στο κράτος και εξυπηρετεί τους πολίτες, ακόμα κι αν δεν κινείται μέσα στην «κουλτούρα» που θα ήθελαν οι δανειστές.

Ο κ. Μάρδας υπογράμμισε πως το κύριο πρόβλημα για τη χώρα μας δεν είναι τα μεμονωμένα μέτρα αλλά ένα συνολικότερο έλλειμμα εμπιστοσύνης, που υπήρχε ήδη από τη δεκαετία του 1980 και έχει επανέλθει τα τελευταία χρόνια, με μερική ευθύνη – όπως παραδέχτηκε – και της σημερινής κυβέρνησης.

«Το έλλειμμα αξιοπιστίας πρέπει να εκλείψει και αυτά όπου συμφωνούμε πρέπει να τα κάνουμε», είπε, αρνούμενος ωστόσο να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν πιστεύει στο περιεχόμενο της συμφωνίας με τους εταίρους.

Τέλος, ο κ. Μάρδας επιβεβαίωσε πως οι έρευνες για παραβίαση των κεφαλαιακών ελέγχων στρέφονται πλέον και προς πολιτικά πρόσωπα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή