Peter O’Toole: Οι αναρίθμητοι έρωτες ενός μοναχικού

Peter O’Toole: Οι αναρίθμητοι έρωτες ενός μοναχικού

6' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πίτερ Ο’Τουλ, τη δεκαετία του ’60, είχε μια στυλιστική εμμονή: ένα δερμάτινο καφέ μπουφάν, το οποίο φορούσε σχεδόν καθημερινά. Οπως ήταν φυσικό, το ρούχο έφερε πάνω του τα σημάδια της πολυχρησίας: λεκέδες από φαγητά και ποτά, καψίματα από τσιγάρα, σκισίματα. Κάποια στιγμή, ο ηθοποιός αναγκάστηκε να το στείλει στο καθαριστήριο. Λίγες μέρες μετά, του επεστράφη καθαρισμένο -στο μέτρο του δυνατού, βέβαια- και με ένα σημείωμα από τον ιδιοκτήτη του καθαριστηρίου: «Λυπούμαστε που δεν μπορούμε να σας το επιστρέψουμε σε καλύτερη κατάσταση». Ενθουσιασμένος, αποφάσισε τότε ότι αυτό ήθελε να γραφτεί στον τάφο του!

Τόσο απρόβλεπτος ήταν ο Πίτερ Ο’Τουλ. Δεν χωρούσε σε κανόνες και στερεότυπα. Αλλοτε προκαλούσε το θαυμασμό, όπως με τις συγκλονιστικές ερμηνείες του στο θέατρο και στον κινηματογράφο, κι άλλοτε τη θλίψη, όπως με τις συνεχείς καταδύσεις του στο αλκοόλ και τα… παρατράγουδα που αυτές προκαλούσαν. Ως χαρακτήρας ήταν ιδιόρρυθμος, απρόβλεπτος, ατίθασος, εκρηκτικός, αυτοκαταστροφικός. Ισως γι’ αυτό παρέμενε τόσο ελκυστικός για τις γυναίκες που πέρασαν από το πλευρό του, μαγεμένες από το έντονο καταγάλανο βλέμμα του -αγίου ή αμαρτωλού;- και έχοντας την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαν να τον αλλάξουν.

Εφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβρη του 2013, σε ηλικία 81 ετών, πλήρης ημερών και απολαύσεων. «Εάν θυμάσαι τα ’60s, τότε μάλλον δεν ήσουν εκεί», ήταν μία από τις αγαπημένες ατάκες του. Ουδέποτε μετάνιωσε, ούτε φυσικά απολογήθηκε, για τις καταχρήσεις του, οι οποίες, σύμφωνα με μια νέα βιογραφία του, δεν περιορίζονταν μόνο στο κάπνισμα και στο ποτό, αλλά περιελάμβαναν και το σεξ. Σύμφωνα με τους Ντάργουιν Πόρτερ και Ντάνφορθ Πρινς, συγγραφείς του βιβλίου «Peter O’Toole: Hellraiser, Sexual Outlaw, Irish Rebel», ο «Λόρενς της Αραβίας» υπήρξε… κατά συρροήν εραστής, έχοντας στη ζωή του σεξουαλική επαφή με περισσότερες από χίλιες γυναίκες. Αρχής γενομένης από μια πενηντάχρονη στρίπερ που τον μύησε στα μυστικά του έρωτα, στο Λιντς, όπου διέμενε τότε η οικογένειά του. Την επισκεπτόταν κάθε απόγευμα μετά το σχολείο. Ηταν μόλις δεκατριών ετών. «Μου έμαθε όλα όσα έπρεπε να ξέρω για το σεξ», εξομολογήθηκε κάποτε σε έναν φίλο του. «Και πολλά που δεν έπρεπε να ξέρω»…

Σιάν Φίλιπς

Το πρώτο στεφάνι

Η Αγγλίδα ηθοποιός τον γνώρισε το 1959, όταν ήταν 26 ετών και ήδη παντρεμένη. Πολύ σύντομα αποφάσισε να εγκαταλείψει τον άντρα της για χάρη του. «Ημουν τόσο τρελά ερωτευμένη με τον Πίτερ, που απορούσα γιατί όλοι γύρω μου ανησυχούσαν για μένα. Τελικά, το κατάλαβα. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του έγγαμου βίου μας μεθυσμένος», αποκάλυψε πριν από λίγα χρόνια στην αυτοβιογραφία της. Απέκτησαν δύο κόρες, την Κέιτ και την Πατρίσια, αλλά η συμβίωση μαζί του ήταν πολύ δύσκολη. Ενα βράδυ πέταξε όλα τα ρούχα της από το παράθυρο, ενοχλημένος γιατί δεν του άρεσαν τα χρώματά τους. Κάποια Χριστούγεννα της έκανε δώρο ένα πανάκριβο αυτοκίνητο και έπειτα από λίγες μέρες το πήρε για μια βόλτα και, μεθυσμένος όπως ήταν, εμβόλισε μ’ αυτό ένα περιπολικό. Το 1975, η Σιάν αποφάσισε να κάνει μια νέα αρχή στη ζωή της με τον κατά 17 χρόνια νεότερό της Ρόμπιν Σακς, επίσης ηθοποιό. Οι όροι του διαζυγίου από τον Ο’Τουλ προέβλεπαν από την κοινή τους περιουσία εκείνη να πάρει μόνο το σπίτι στο οποίο διέμεναν, στο Λονδίνο. Αλλά ο Πίτερ ήθελε να την εκδικηθεί. Πούλησε, λοιπόν, όλα τα κοσμήματά της στον οίκο Sotheby’s…

Κάρεν Μπράουν

Η μητέρα του μοναχογιού του

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, σε ένα πάρτι στο Λος Αντζελες, ο ηθοποιός γνώρισε την κατά 15 χρόνια νεότερή του Κάρεν Σόμερβιλ Μπράουν, μοντέλο από τα πιο περιζήτητα εκείνης της εποχής. Η σχέση τους, με πολλά σκαμπανεβάσματα, έμελλε να διαρκέσει σχεδόν μία δεκαετία. Το 1983 η Κάρεν γέννησε τον μοναχογιό του. Ο Πίτερ Ο’Τουλ αναγνώρισε το παιδί (του έδωσε, μάλιστα, το όνομα Λόρκαν – η κέλτικη «εκδοχή» του Λόρενς), αλλά ουδέποτε παντρεύτηκε τη μητέρα του, η οποία δεν μπόρεσε τελικά να αντέξει τις ιδιορρυθμίες και τις βίαιες εκρήξεις του. Χώρισαν και το 1987 ξανασυναντήθηκαν στις αίθουσες των δικαστηρίων: η πρώην σύντροφός του τον είχε κατηγορήσει για απαγωγή του ανήλικου Λόρκαν. Το δικαστικό σίριαλ για την επιμέλεια του γιου τους διήρκεσε τρία χρόνια. Η απόφαση βγήκε υπέρ του Ο’Τουλ.

Οντρεϊ Χέπμπορν

Μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη

Σε μια συνεντευξη του τον ρώτησαν ποιες από τις συμπρωταγωνίστριές του δεν είχε καταφέρει να σαγηνεύσει. «Η Κάθριν Χέπμπορν, με την οποία είχαμε συνεργαστεί, με αποκάλεσε κάποτε γουρούνι και μεθύστακα», απάντησε εκείνος με αφοπλιστική ειλικρίνεια. «Αλλη που να μου έχει… ξεφύγει δεν θυμάμαι». Ανάμεσα σ’ αυτές που δεν κατάφεραν να αντισταθούν στη γοητεία του ήταν η συνονόματη της Κάθριν, Οντρεϊ Χέπμπορν. Συναντήθηκαν το 1965, στα γυρίσματα της ταινίας «Πώς να κλέψετε ένα εκατομμύριο δολάρια». Ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς η Οντρεϊ έμαθε πως ήταν έγκυος. Αλλά δεν ήξερε αν πατέρας ήταν ο εραστής της ή ο σύζυγός της, ηθοποιός και σκηνοθέτης Μελ Φέρερ. Εφυγε λοιπόν για την Ελβετία, όπου μια αποβολή -ή μήπως έκτρωση;- έβαλε τέλος στην αγωνία της. Επειτα από αυτή την περιπέτεια, ζήτησε από τον Ο’Τουλ να χωρίσουν. Είχε αποφασίσει να σώσει το γάμο της. Εκείνος ήταν απαρηγόρητος. Για λίγο μόνο. Μέχρι τον επόμενο… κεραυνοβόλο έρωτα.

Ελίζαμπεθ Τέιλορ

Η γυναίκα του «κολλητού» του

Με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ βρέθηκαν για πρώτη φορά ερωτικά στο ξενοδοχείο Dorchester του Λονδίνου, το 1960, όταν τον είχε καλέσει στη σουίτα της για να του προτείνει να υποδυθεί τον Μάρκο Αντώνιο στην «Κλεοπάτρα». «Για πρώτη φορά στη ζωή μου ήμουν τόσο νευρικός», εξομολογήθηκε μετά σε έναν φίλο του ο ηθοποιός. «Ημουν με μια γυναίκα που ποθούσε ο μισός ανδρικός πληθυσμός του πλανήτη!» Συνέχισαν να βλέπονται, κατά καιρούς, την επόμενη δεκαετία, μολονότι το 1964 εκείνη παντρεύτηκε έναν από τους στενούς φίλους του Πίτερ Ο’Τουλ, τον Ρίτσαρντ Μπάρτον – ο οποίος είχε τελικά πάρει το ρόλο του Ρωμαίου στρατηγού στη θρυλική ταινία. Λέγεται πως ο Ο’Τουλ τού αποκάλυψε το μυστικό του στη διάρκεια ενός από τα θρυλικά μεθύσια τους. Κι ο Μπάρτον, έξαλλος από θυμό, εξαφανίστηκε για μία εβδομάδα. Αλλά επέστρεψε…

Η πιο μεγάλη αγάπη του, ο εαυτός του

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ένας φίλος του τον προκάλεσε να «ρίξει» τις τρεις θρυλικές ξανθές της εποχής: Τζέιν Μάνσφιλντ, Ανίτα Εκμπεργκ και Νταϊάνα Ντορς. Το στοίχημα ήταν 150 δολάρια. Δεν ξέρουμε πόσο χρόνο χρειάστηκε, αλλά το κέρδισε. Και η απαρίθμηση των διάσημων γυναικών που υπέκυψαν στη γοητεία του συνεχίζεται. Το 1960 παρηγόρησε τη Βίβιαν Λι μετά το χωρισμό της από τον Λόρενς Ολίβιε. Το 1964 πέρασε νύχτες πάθους με την Αβα Γκάρντνερ, στο Μεξικό. Το 1965 έζησε ένα φλογερό ειδύλλιο με την Ούρσουλα Αντρες και το 1979 με την Τρούντι Στάιλερ, μετέπειτα σύζυγο του διάσημου τραγουδοποιού Στινγκ. «Στην πραγματικότητα, βέβαια, η αγάπη της ζωής του ήταν μία: ο εαυτός του», καταλήγουν οι συγγραφείς. «Κι αυτή ήταν η μεγάλη του τραγωδία. Γιατί πέρασε τα περισσότερα χρόνια του ολομόναχος…

Μαργαρίτα

Η άπιστη πριγκίπισσα

Με τη μικρή αδελφή της βασίλισσας Ελισάβετ γνωρίστηκαν το 1965, στη λονδρέζικη πρεμιέρα της ταινίας «Lord Jim». Και οι δύο ήταν παντρεμένοι. Εκείνος με τη Σιάν κι εκείνη με τον μποέμ φωτογράφο Τόνι Αρμστρονγκ-Τζόουνς, γνωστό ως λόρδο του Σνόουντον – αλλά ήταν κοινό μυστικό, εντός και εκτός ανακτόρων, ότι ο γάμος τους περνούσε κρίση και αιτία ήταν τα συχνά νυχτοπερπατήματα του λόρδου. Σύμφωνα με το βιβλίο, το ίδιο βράδυ, μετά την προβολή, η 33χρονη Μαργαρίτα προσκάλεσε τον 31χρονο Πίτερ Ο’Τουλ για τσάι στα διαμερίσματά της, στο παλάτι του Κένσιγκτον. Την επόμενη μέρα, ο ηθοποιός εθεάθη να οδηγεί τη Ρολς Ρόις της πριγκίπισσας στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας. Η σχέση τους διήρκεσε οκτώ ολόκληρα χρόνια. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, αρχικά ήταν πλατωνική (μέχρι το 1970) κι έπειτα περιελάμβανε συχνά ρομαντικά ταξίδια στην Καραϊβική και στο Μαρόκο – και πολλά on και off… Εληξε μάλλον άδοξα το 1973, όταν -προς μεγάλη του έκπληξη- έγινε γνωστή μια άλλη παράνομη σχέση της Μαργαρίτας: με τον 25χρονο κηπουρό Ρόντι Λιουέλιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή