Νέο σπιράλ ύφεσης «βλέπει» η μεταποίηση

Νέο σπιράλ ύφεσης «βλέπει» η μεταποίηση

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορικό χαμηλό σημείωσε τον Ιούλιο ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών για τη μεταποίηση, γνωστός ως δείκτης PMI, υποχωρώντας στις 30,2 μονάδες, από τις 46,9 μονάδες τον Ιούνιο, και εξαιρετικά χαμηλότερα από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων, που χωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση. Με δεδομένο ότι ο PMI αποτελεί έναν πρόδρομο δείκτη οικονομικής δραστηριότητας, η ελεύθερη πτώση που πραγματοποίησε τον Ιούλιο παραπέμπει σε είσοδο όχι μόνο της μεταποίησης, αλλά συνολικά της εθνικής οικονομίας σε νέο σπιράλ ύφεσης. Το παραπάνω επισημαίνει εμμέσως πλην σαφώς και ο Φιλ Σμιθ, ο αρμόδιος για την κατάρτιση του ελληνικού PMI οικονομολόγος της Markit: «Παρότι ο μεταποιητικός κλάδος αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό της συνολικής παραγωγής της Ελλάδας, το τεράστιο μέγεθος της ύφεσης μόνο ανησυχητικά σημάδια μπορεί να στείλει για την υγεία της οικονομίας γενικότερα».

Σύμφωνα με τη Markit, δύο είναι οι λόγοι της συρρίκνωσης της μεταποιητικής παραγωγής τον Ιούλιο: αφενός, οι απαιτήσεις παραγωγής περιορίστηκαν, καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν κατακόρυφα, και, αφετέρου, οι επιχειρήσεις του κλάδου αντιμετώπισαν δυσκολίες στην αγορά υλικών και ημικατεργασμένων αγαθών για τη χρησιμοποίησή τους στην παραγωγική διαδικασία.

Η μείωση των νέων παραγγελιών, η οποία ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ του Φεβρουαρίου του 2012 (όταν ψηφιζόταν το μεσοπρόθεσμο), δυστυχώς δεν αφορά μόνο την εγχώρια αγορά. Ιστορικό χαμηλό σημείωσαν και οι νέες παραγγελίες που προορίζονται για εξαγωγές, με τη Markit να κάνει λόγο για «δριμεία και επιταχυνόμενη μείωση». Η κατάρρευση των νέων παραγγελιών μεταφράζεται σε περαιτέρω συρρίκνωση του μεταποιητικού κλάδου τους επόμενους μήνες, αλλά και σε απώλεια ξένων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα, ξένες αγορές οι οποίες κατακτήθηκαν με πολύ μεγάλο κόπο.

Η έρευνα για τον PMI έρχεται, εξάλλου, να επιβεβαιώσει όσα υποστηρίζει ο επιχειρηματικός κόσμος για την ύπαρξη ελλείψεων το φθινόπωρο. Τα επίπεδα αγορών πρώτων υλών μειώθηκαν τον Ιούλιο στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της έρευνας, ως αποτέλεσμα των capital controls και της περιορισμένης διαθεσιμότητας ορισμένων υλικών. Κατά συνέπεια, τα αποθέματα πρώτων υλών συρρικνώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, όπως επίσης και τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων.

Αρνητικό ρεκόρ καταγράφεται τον Ιούλιο και σε ό,τι αφορά την απασχόληση στον μεταποιητικό κλάδο, καθώς παρατηρήθηκε η εντονότερη υποχώρησή της στη διάρκεια των 16 και πλέον ετών συλλογής στοιχείων. Η μείωση καταγράφεται επί τέσσερις συνεχείς μήνες.

Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης είχε ως συνέπεια να μεγαλώσει το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στο κόστος εισροών και τις τιμές εκροών. Ειδικότερα, η έλλειψη διαθεσιμότητας πρώτων υλών συνέβαλε στην αύξηση της μέσης τιμής τους, με τον ρυθμό αύξησης του κόστους να είναι ο δεύτερος ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2012. Αντιθέτως, οι τιμές με τις οποίες οι βιομηχανίες χρεώνουν τα προϊόντα τους μειώθηκαν στον μέγιστο βαθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.

Το μέλλον, με βάση όλα τα παραπάνω, κάθε άλλο παρά προβλέψιμο είναι, ενώ ακόμη και αν αρθούν τα capital controls, είναι άγνωστο πότε θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η πραγματική οικονομία. «Η αυξημένη αβεβαιότητα που περιβάλλει το μέλλον της Ελλάδας είχε σοβαρό αντίκτυπο στα επίπεδα ζήτησης, συμβάλλοντας στη δριμεία συρρίκνωση του συνόλου τόσο των νέων εργασιών όσο και των εξαγωγών, ενώ μένει να δούμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αποκατάστασή τους», σχολίασε ο Φιλ Σμιθ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή