ΓΣΕΒΕΕ: Πτώση έως 70% του τζίρου στις μικρομεσαίες

ΓΣΕΒΕΕ: Πτώση έως 70% του τζίρου στις μικρομεσαίες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ υπολογίζεται ότι έχασε το ελληνικό Δημόσιο μόνο από έμμεσους φόρους κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες των capital controls και της τραπεζικής αργίας. Μάλιστα, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), που προβαίνει σε αυτή την εκτίμηση βασιζόμενη στα στοιχεία για την υποχώρηση του τζίρου, τη χαρακτηρίζει μετριοπαθή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ), 9 στις 10 επιχειρήσεις κατέγραψαν κάθετη πτώση στον κύκλο εργασιών τους, λόγω της επιβολής κεφαλαιακών έλεγχων.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 27 Ιουλίου σε δείγμα 1.005 επιχειρήσεων, 3 στις 10 επιχειρήσεις σημείωσαν μείωση πάνω από 70%, ενώ συνολικά για τις επιχειρήσεις η μείωση του κύκλου εργασιών ήταν μεσοσταθμικά 48%. Η συρρίκνωση της κατανάλωσης κατά 50%, ή κατά 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ, κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες των capital controls μεταφράζεται σε απώλεια 570 εκατ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο από έμμεσους φόρους.

Οι μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις, πάντως, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, και ειδικότερα για το επόμενο εξάμηνο θα είναι ίσως πιο οδυνηρές από αυτές που βιώνουν τώρα οι επιχειρήσεις. Κι αυτό όχι μόνο διότι είναι άγνωστη η διάρκεια ισχύος των κεφαλαιακών ελέγχων, αλλά διότι αυτά ακριβώς τα έκτακτα μέτρα επιβλήθηκαν σε μια περίοδο όπου οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρές βρίσκονταν ήδη σε δυσχερή θέση.

Οι μικρές επιχειρήσεις είναι πιο ευάλωτες και λόγω του ότι δεν ήταν προετοιμασμένες –απόρροια του χαμηλού βαθμού εκσυγχρονισμού τους– να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο μία στις δύο χρησιμοποιεί e-banking για τις συναλλαγές της με πελάτες και προμηθευτές, ενώ 7 στις 10 δεν διαθέτουν συσκευές EFT/POS, προκειμένου να πραγματοποιούν συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Ειδικότερα στις υπηρεσίες, 6 στις 10 επιχειρήσεις δεν διαθέτουν e-banking, και στο εμπόριο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 53,3%, ενώ το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στους αυτοαπασχολούμενους, καθώς 7 στους 10 δεν διαθέτουν e-banking.

Τέλος, 7 στους 10 επιχειρηματίες δήλωσαν ότι δεν θα πάνε διακοπές φέτος, που αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε έρευνες του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή