ΙΚΑ: αναδρομικό ψαλίδι στις συντάξεις του Σεπτεμβρίου

ΙΚΑ: αναδρομικό ψαλίδι στις συντάξεις του Σεπτεμβρίου

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις συντάξεις Σεπτεμβρίου που θα καταβληθούν στο τέλος Αυγούστου θα ξεκινήσει η αύξηση της παρακράτησης στις χορηγούμενες κύριες συντάξεις του ΙΚΑ, από 4% σε 6%, για την ασφάλιση στον κλάδο παροχών ασθενείας. Με εγκύκλιό του, το Ιδρυμα επισημαίνει ότι κατά τον ίδιο μήνα θα παρακρατηθούν αναδρομικά και τα ποσά για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, προκαλώντας ασφυξία στους ήδη συνταξιούχους, οι οποίοι θα υποστούν επιπλέον αναδρομικές μειώσεις 6% και στις επικουρικές συντάξεις τους. Η αντίστοιχη εγκύκλιος για την επιβολή της εισφοράς 6% από το υπερ-επικουρικό των μισθωτών αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.

Η περικοπή των κύριων συντάξεων κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες θα γίνει όπως ξεκαθαρίζεται στην εγκύκλιο του ΙΚΑ, επί του αρχικού, μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις στην ονομαστική αξία της σύνταξης (πριν από τις περικοπές που εφαρμόζονται από το 2010 και μετά) θα είναι της τάξης του 2%, ενώ στο τελικό ποσό που μπαίνει στην τσέπη του συνταξιούχου θα είναι σημαντικά μεγαλύτερες. Ειδικά δε, για τις συντάξεις Σεπτεμβρίου, οι μειώσεις σωρευτικά θα είναι πολύ υψηλότερες, καθώς θα παρακρατηθούν αναδρομικά και οι αυξημένες εισφορές Ιουλίου και Αυγούστου. Από τη σύνταξη του Οκτωβρίου, οι κρατήσεις θα γίνονται σε μηνιαία βάση. Για παράδειγμα δικαιούχος με αρχική σύνταξη 3.000 ευρώ (το 2010) σήμερα λαμβάνει 1.772 ευρώ κύρια σύνταξη και θα επιβαρυνθεί μηνιαίως κατά 60 ευρώ λόγω της αύξησης της εισφοράς ασθένειας και σωρευτικά κατά 180 ευρώ επειδή θα υπολογιστούν οι εισφορές για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Συνεπώς, η σύνταξη που θα λάβει στο τέλος Αυγούστου από το ΙΚΑ (σύνταξη Σεπτεμβρίου) θα είναι μειωμένη κατά 180 ευρώ. Θα λάβει δηλαδή 1.592 ευρώ. Τον Οκτώβριο θα εφαρμοστεί η μηνιαία κράτηση των 60 ευρώ, οπότε το τελικό ποσό σύνταξης που θα λαμβάνει μηνιαίως θα καθοριστεί στα 1.712 ευρώ.

Σήμερα αναμένεται η αντίστοιχη εγκύκλιος και από το υπερ-επικουρικό των μισθωτών, ΕΤΕΑ, με τις μειώσεις των συντάξεων να φθάνουν το 6%. Μόνη «ελάφρυνση» σε σχέση με τον τρόπο επιβολής της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ στις κύριες συντάξεις, είναι το γεγονός ότι, βάσει της εγκυκλίου, η εισφορά θα επιβληθεί στο καταβαλλόμενο και όχι στο αρχικό ποσό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, με μέση επικουρική σύνταξη κοντά στα 160 ευρώ, οι περικοπές που θα επιβληθούν σε μηνιαία βάση, αγγίζουν τα 9-10 ευρώ. Βέβαια τον Σεπτέμβριο, το μαχαίρι θα είναι τριπλό, λόγω της αναδρομικής παρακράτησης. Αυτό που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί από το υπουργείο Εργασίας, είναι τι ισχύει για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από μία επικουρικές,καθώς θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να επιλέξουν σε ποια σύνταξη θα επιβληθεί η μείωση – εισφορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή