Αποκρατικοποιήσεις και ανακεφαλαιοποίηση θα κρίνουν τη συμφωνία

Αποκρατικοποιήσεις και ανακεφαλαιοποίηση θα κρίνουν τη συμφωνία

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σημερινές συναντήσεις των επικεφαλής των δανειστών με τους υπουργούς Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, και Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, για τα θέματα αποκρατικοποιήσεων και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σε συνδυασμό με τη συνάντηση των παραπάνω, την Τετάρτη, για μια επισκόπηση του πρώτου κύκλου διαπραγματεύσεων, θα καθορίσουν, σε μεγάλο βαθμό, αν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως –έως τις 18 Αυγούστου– η συμφωνία για το νέο Μνημόνιο μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η Αθήνα θέλει έως τις 18 του μήνα να ψηφίσει το νέο πρόγραμμα και τα πιθανά προαπαιτούμενα μέτρα που θα απαιτηθούν, ώστε να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του προγράμματος.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, παραδέχθηκε χθες, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και μπορεί να μην υλοποιηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί «βλέποντας και κάνοντας», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μην κλείσει εγκαίρως η διαπραγμάτευση και να απαιτηθεί μια νέα χρηματοδότηση γέφυρα για τον Αύγουστο και για την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου (3,2 δισ. ευρώ). Βέβαια, προς το παρόν όλοι εργάζονται με το σενάριο της επιτυχούς και έγκαιρης επίτευξης της συμφωνίας.

Αναφορικά με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, το ζητούμενο από την πλευρά των πιστωτών της χώρας, είναι η συμφωνία για τις αρχές λειτουργίας του νέου υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Η πλευρά των πιστωτών ζητά από την ελληνική πλευρά μια διοίκηση του νέου ταμείου πραγματικά ανεξάρτητη. Επίσης, φέρεται να ζητείται –για άλλη μια φορά– η δέσμευση της κυβέρνησης σχετικά με την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων (π.χ. άδειες, υπουργικές αποφάσεις, προεδρικά διατάγματα, κ.ο.κ.). Επιπλέον, οι πιστωτές ζητούν την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων που εκκρεμούν. Πρόκειται για τις γνωστές αποκρατικοποιήσεις αεροδρομίων, λιμανιών, Ελληνικού, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.λπ. Η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευθεί σε ένα νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, κάτι το οποίο έχει υλοποιήσει έως σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ.

Ολα δείχνουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα είναι το ταμείο που θα αναβαθμιστεί για να αναλάβει τον ρόλο του υπερ-ταμείου. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν χθες πώς στόχος είναι το νέο ταμείο να έχει χαρακτηριστικά επενδυτικού fund που δεν θα πουλάει απλώς, αλλά θα διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Σε αυτό εξετάζεται να εκχωρηθούν οι συμμετοχές των τραπεζών, καθώς και άλλα περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο των 50 δισ. ευρώ κατά την επόμενη 30ετία. Μέχρι στιγμής, το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει την καλύτερη θεσμική «θωράκιση» για να ασκήσει τον συγκεκριμένο ρόλο και ταυτόχρονα διαθέτει και την τεχνογνωσία. Ούτως ή άλλως, ακόμη και με το προηγούμενο καθεστώς τα έσοδα των πωλήσεων (αποκρατικοποιήσεων) των τραπεζών από το ΤΧΣ θα περνούσαν πάλι από το ΤΑΙΠΕΔ. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτείνει να θεσπιστεί και ένα μόνιμο έσοδο για το Δημόσιο από τις αποκρατικοποιήσεις που θα γίνονται μέσω του νέου υπερ-ταμείου.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθεί και το κρίσιμο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, που αυξήθηκαν περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης αποκτά επίσης επείγοντα χαρακτήρα, με δεδομένο ότι στόχος είναι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να ολοκληρωθούν εντός του Οκτωβρίου. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι τα στοιχεία από τα stress test (που έχουν ξεκινήσει) θα είναι γνωστά στις 4 Σεπτεμβρίου, και, με βάση αυτά, θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση, που θα απαιτήσει κατ’ ελάχιστον 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το τελικό ποσό θα είναι συνάρτηση των παραδοχών που θα υιοθετηθούν στα stress test, με βασικότερο την ύφεση της οικονομίας και τη διάρκεια που θα έχει, τον χειρισμό του αναβαλλόμενου φόρου και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους πιστωτές, θα πρέπει επίσης να αποφασίσει άμεσα τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δηλαδή το κατά πόσο τις αυξήσεις θα πραγματοποιήσει το ΤΧΣ, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι μετοχές θα περάσουν στην κυριότητα του νέου υπερ-ταμείου.

Αθήνα και δανειστές έχουν σχεδόν συμφωνήσει ότι φέτος η ύφεση θα είναι της τάξης του 2,5-3%, αλλά δεν έχουν ακόμα καταλήξει στο μέγεθος του πρωτογενούς ελλείμματος για το 2015, καθώς και στο ύψος των νέων μέτρων που θα απαιτηθούν για το 2016. Μάλιστα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε χθες ότι η πιθανολογούμενη μείωση του ελληνικού ΑΕΠ θα ληφθεί υπόψη όσον αφορά τον καθορισμό των δημοσιονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή