Σκληρότερη πλέον η ανάκριση για Ισραηλινούς

Σκληρότερη πλέον η ανάκριση για Ισραηλινούς

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρότερες μέθοδοι θα εφαρμόζονται στις ανακρίσεις των υπόπτων για πολιτική βία Εβραίων στο Ισραήλ, καθώς οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας θα έχουν τη δικαιοδοσία να καταφεύγουν σε πρακτικές βασανισμού οι οποίες επιτρέπονταν στο παρελθόν μόνο εάν η εξαγωγή πληροφοριών από Παλαιστίνιους υπόπτους κρινόταν επείγουσα. Η επίθεση εμπρησμού σε κατοικία Παλαιστίνιων στη Δυτική Οχθη από σκληροπυρηνικούς Εβραίους εθνικιστές οδήγησε σε αυστηροποίηση των επιπτώσεων για όσους προβαίνουν σε βίαιες πράξεις κατά της παλαιστινιακής κοινότητας, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να δεσμεύεται ότι θα πατάξει την «τρομοκρατία των εγκληματιών του έθνους» του Ισραήλ. Την Κυριακή, το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε τη φυλάκιση Ισραηλινών πολιτών, υπόπτων για πολιτική βία χωρίς δίκη – ακόμη μία πρακτική που παλαιότερα αφορούσε αποκλειστικά Παλαιστίνιους υπόπτους.

Την είδηση της νομιμοποίησης των σκληρότερων μεθόδων ανάκρισης έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Τζιλάντ Ερντάν. «Το συμβούλιο ασφαλείας ενημέρωσε τις υπηρεσίες ασφαλείας την Κυριακή ότι κάθε μέθοδος είναι νόμιμη», είπε ο Ισραηλινός υπουργός σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Αυτά που ισχύουν για τους Παλαιστίνιους τρομοκράτες θα ισχύουν και για τους Εβραίους τρομοκράτες», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πρακτική βασανισμού κρατουμένων, που περιλαμβάνει το βίαιο ταρακούνημα του υπόπτου (τιλτούλ στα εβραϊκά). Σκανδαλώδεις χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ερντάν ο δικηγόρος Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, συνήγορος υπεράσπισης πολλών Ισραηλινών εξτρεμιστών, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για πολιτική βία, υπογραμμίζοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αντιδρά ως «ελέφαντας σε υαλοπωλείο», αφού επιθυμεί να εφαρμόσει το τιλτούλ στην εβραϊκή νεολαία, ενώ την ίδια στιγμή «χαρίζεται» στους Παλαιστίνιους τρομοκράτες. Ο Μπεν-Γκβιρ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.

Καμία σύλληψη δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη για τη δολοφονική επίθεση εμπρησμού, η οποία στοίχισε τη ζωή ενός Παλαιστίνιου αγοριού μόλις 18 μηνών και προκάλεσε σοβαρούς τραυματισμούς στους γονείς και στον τετράχρονο αδελφό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή