Ανησυχία στον διεθνή Τύπο για την πορεία της οικονομίας

Ανησυχία στον διεθνή Τύπο για την πορεία της οικονομίας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αμέσως αφότου άνοιξε χθες για πρώτη φορά μετά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, έγινε πρώτη είδηση στα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Οι περισσότεροι αναλυτές των αγορών επισημαίνουν ότι η υποχώρηση του γενικού δείκτη κατά 16,2% δείχνει την έντονη ανησυχία των επενδυτών τόσο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όσο και για την πολιτική αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την τρέχουσα περίοδο, στοιχεία που θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολη την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το τρίτο μνημόνιο που καλείται να συνάψει η ελληνική κυβέρνηση.

Κατά το πρακτορείο Reuters, «το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε τη Δευτέρα με βαριές απώλειες, μετά από κλείσιμο πέντε εβδομάδων, το οποίο οφείλεται στον φόβο ότι η Ελλάδα επρόκειτο να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη». Σύμφωνα με το Reuters, η χθεσινή πτώση του γενικού δείκτη ήταν η μεγαλύτερη τουλάχιστον από το 1985, οπότε και αρχίσουν να υπάρχουν σύγχρονα αρχεία, μεγαλύτερη ακόμη και από την πτώση της τάξης του 15% όταν κατέρρευσε η Wall Street το 1987 (σ.σ. είναι η μεγαλύτερη από το 1957, βάσει του αρχείου του Χ.Α.). «Οι τράπεζες φαίνεται να έχουν και άλλο περιθώριο για υποχώρηση την Τρίτη, προτού προκύψουν εντολές για αγορά… Θα χρειαστεί να περάσουν κάποιες ημέρες μέχρι να εξισορροπηθεί η αγορά», αναφέρει διαχειριστής ταμείου που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Για την αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο βυθίστηκε «σαν πέτρα» αμέσως μόλις άνοιξε δείχνει ότι «οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την Ελλάδα, αν και η χώρα και οι πιστωτές της φαίνεται πως έχουν επιτύχει κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία διάσωσης». «Ο κόσμος θα αναζητεί τη μεγάλη ευκαιρία, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να αγοράσει κανείς», λέει στην εφημερίδα ο κ. Νίκολα Μαρινέλι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pentalpha Capital. Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι επενδυτές τόσο σε Ευρώπη όσο και σε ΗΠΑ δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην κατάρρευση του Χ.Α., «δείχνοντας πως σταδιακά απομονώνονται τα προβλήματα της χώρας».

Για τη βρετανική F.T., όπως και για άλλα ΜΜΕ, η μεγάλη πτώση του Χρηματιστηρίου συνδέεται και με την κατάρρευση του ελληνικού δείκτη υπευθύνων παραγγελιών στη μεταποίηση. «Οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων. Το ερώτημα είναι αν θα παρασύρουν μαζί τους και την υπόλοιπη αγορά», εκμυστηρεύεται Ελληνας αναλυτής. Αρκετοί αναλυτές ερμήνευσαν την κατάρρευση ως καθυστερημένη αντίδραση στις τεταμένες διαπραγματεύσεις του προηγούμενου μήνα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και εταίρων της Ευρωζώνης. Το Bloomberg επισημαίνει ότι «η ελληνική αγορά μετοχών άνοιξε μετά από πέντε εβδομάδες με το πιο άγριο κύμα ξεπουλήματος εδώ και δεκαετίες, υπογραμμίζοντας την κρίση που έχει παραλύσει την οικονομία και έχει σπρώξει στο όριο τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ».

«Η κατάσταση στο Χ.Α. θα επιδεινωθεί ακόμη πολύ, προτού βελτιωθεί. Υπάρχουν πολλές κρίσιμες απειλές που πρέπει να αντιμετωπιστούν», εξηγεί στο Bloomberg ο κ. Λούκα Παολίνι, επικεφαλής αναλυτής στο Λονδίνο της Pictet Asset Management. «Το ξεπούλημα δείχνει το μέγεθος της κρίσης που αντιμετωπίζει ο Αλ. Τσίπρας, καθώς διαπραγματεύεται μια τρίτη συμφωνία διάσωσης με τους πιστωτές, ύστερα από έξι μήνες που άσκησαν πρωτοφανή πίεση στην ελληνική οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», αναφέρει το πρακτορείο. Τέλος, για την ιταλική Corriere della Serra το άνοιγμα του Χ.Α. ήταν από τις πλέον σουρεαλιστικές στιγμές στην ιστορία του καπιταλισμού, εξαιτίας των περιορισμών στους Ελληνες επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή