Ερωτήματα για τα σχέδια του Ισραήλ

Ερωτήματα για τα σχέδια του Ισραήλ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία, οι αμφιβολίες για το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην περιοχή συνεχίζοντας τη συμμετοχή της στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, και ενεργειακά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των ιδιαίτερα σημαντικών συνομιλιών που είχε στη Λευκωσία, την περασμένη εβδομάδα, στις 28 Ιουλίου, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ολα δείχνουν ότι είναι στρατηγική επιλογή η αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας. Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Ν. Αναστασιάδη, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η επιλογή αγωγού, που μέσω Τουρκίας θα μπορεί να μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη, είναι ανοιχτή για τη χώρα του. Ανοιχτό είναι επίσης και το θέμα του αγωγού East Med για τη μεταφορά αερίου μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη, θέμα που είναι υπό μελέτη.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή υψηλής αξιοπιστίας, οι συνομιλίες Νετανιάχου – Αναστασιάδη είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε στον κ. Αναστασιάδη τη βούλησή του για την πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ το φθινόπωρο, με τον Νετανιάχου «να διερωτάται, κατά πόσον η συμμετοχή της Ελλάδας στην τριμερή θα συνεχιστεί ομαλά, δεδομένων της δημοσιονομικής κατάστασης και των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον κ. Νετανιάχου πως «μετά και την πρόσφατη επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είναι βέβαιος για την ισχυρή δέσμευση της Αθήνας, όσον αφορά τη συμμετοχή της στο εν λόγω σχήμα».

Οι αναφορές του Ισραηλινού πρωθυπουργού προκάλεσαν έντονο προβληματισμό σε διπλωματικούς παράγοντες στην Αθήνα, καθώς διατυπώθηκαν κάποιες εκτιμήσεις υπό μορφή ερωτημάτων, μήπως δηλαδή «η αγωνία του Τελ Αβίβ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην τριμερή αποτελεί στοιχείο της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία», ότι δηλαδή η Αγκυρα θα ήθελε να δει την τριμερή να αδρανοποιείται ή να ενταχθεί και η Αγκυρα προκειμένου να καταστεί τετραμερής, αφού κάτι τέτοιο επιθυμούν και οι ΗΠΑ σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι ίδιοι διπλωμάτες υπενθύμιζαν ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ γνωρίζουν άνθηση σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα και ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι πρόσφατα επισκέφθηκαν το Ισραήλ οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Ν. Κοτζιάς και Π. Καμμένος, οι οποίοι έκαναν ιδιαίτερα θερμές δηλώσεις υπέρ της συνεργασίας με το Ισραήλ και, υπό αυτό το πρίσμα, οι ίδιες πηγές διερωτώνται ποιο ήταν το πραγματικό νόημα των επισημάνσεων Νετανιάχου. Ο κ. Νετανιάχου ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη για διαπραγματεύσεις επαναπροσέγγισης με την Τουρκία, μάλιστα ρώτησε τον Κύπριο πρόεδρο εάν η Λευκωσία έχει ενστάσεις. Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι η Λευκωσία ευνοεί την επαναπροσέγγιση, καθώς θα συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής, ενώ υπήρξε και μια απόκλιση θέσεων που αφορά την προσέγγιση της Δύσης με το Ιράν, την οποία στηρίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά διαφωνεί το Ισραήλ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή