Η S&P υποβάθμισε τις προοπτικές της Ε.Ε.

Η S&P υποβάθμισε τις προοπτικές της Ε.Ε.

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υποβάθμιση των προοπτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προέβη χθες ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s. Συγκεκριμένα, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προοπτικές της Ε.Ε. από τη βαθμίδα των «σταθερών» σε εκείνη των «αρνητικών». Ωστόσο, η αξιολόγησή της ως προς τη δανειοληπτική της ικανότητα στο ΑΑ+/Α-1+ παραμένει αμετάβλητη, εν μέρει λόγω της δυνατότητας και της προθυμίας των 28 κρατών-μελών να την υποστηρίξουν. Ο οίκος ανέφερε πως υπάρχουν πλέον περισσότερες από 35% πιθανότητες να αλλάξει η αξιολόγηση της Ε.Ε. προς το χειρότερο την προσεχή διετία, κυρίως εξαιτίας των καθοδικών πιέσεων στην αξιολόγηση των επιμέρους κρατικών συνεισφορών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Αναφερόμενη, τώρα, στις αρνητικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Standard & Poor’s επικαλέστηκε το ότι η Ε.Ε. είναι εκτεθειμένη σε υψηλού κινδύνου χώρες όπως η Ελλάδα. Συν τοις άλλοις, η Βρετανία και η Γαλλία, οι οποίες συνεισφέρουν στον συνολικό προϋπολογισμό με το δεύτερο και τρίτο υψηλότερο ποσόν αντίστοιχα, έχουν αξιολογηθεί με αρνητικές προοπτικές από τον διεθνή οίκο. Ενας ακόμα παράγοντας, τον οποίο συνεκτίμησε η Standard & Poor’s, είναι οι προσδοκίες της πως η Ε.Ε. θα εμφανίσει ζημίες αναφορικά με τις εγγυήσεις που χρειάζονται για τη χρηματοδότηση του Σχεδίου Γιουνκέρ. Η εν λόγω πρωτοβουλία ανακοινώθηκε και παρουσιάστηκε πέρυσι τον Νοέμβριο από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να παρακινήσει ιδιώτες να παράσχουν στήριξη, ώστε να υπάρξουν βιώσιμα επενδυτικά έργα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Σχέδιο Γιουνκέρ υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέτος τον Ιούνιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή