Στη μεγάλη οθόνη η ιστορία των 33 μεταλλωρύχων

Στη μεγάλη οθόνη η ιστορία των 33 μεταλλωρύχων

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝΤΙΑΓΟ. Πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση του ορυχείου Σαν Χοσέ στη Χιλή, ο Ισπανός ηθοποιός Αντόνιο Μπαντέρας ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη τη συγκλονιστική ιστορία των 33 μεταλλωρύχων που διασώθηκαν έχοντας περάσει 69 ημέρες στα έγκατα της γης.

Οι άνδρες παγιδεύτηκαν 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, στις 5 Αυγούστου 2010. Δεκαεπτά ημέρες αργότερα και ενώ οι ελπίδες για την ανεύρεσή τους είχαν εξανεμιστεί, ακούστηκαν ρυθμικοί ήχοι στο τρυπάνι. Οταν οι χειριστές έβγαλαν το τρυπάνι στην επιφάνεια, βρήκαν στη μύτη του ένα σημείωμα που έλεγε «Οι 33 που είμαστε στο καταφύγιο είμαστε καλά».

Χρειάστηκε να περάσει ολόκληρος ο Σεπτέμβριος και να φθάσει η 13η Οκτωβρίου προκειμένου να ανασυρθεί ο πρώτος μεταλλωρύχος. Η ταινία «Οι 33» (los 33) προβλήθηκε την Κυριακή σε πρώτη προβολή στη Χιλή, ενώ ο διανομέας της ταινίας στον υπόλοιπο κόσμο ζήτησε, περιέργως, από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να μην καλύψουν την πρώτη προβολή και τη συνέντευξη Τύπου. Το γεγονός ότι ο διανομέας είχε άλλα σχέδια για το μάρκετινγκ εξόργισε τους διεθνείς ανταποκριτές που εδρεύουν στη Χιλή, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους τόνισαν ότι εκείνοι έκαναν γνωστό το δράμα των 33 μεταλλωρύχων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το ορυχείο Σαν Χοσέ, μικρό ορυχείο στην έρημο Ατακάμα της Βόρειας Χιλής, είχε μετατραπεί σε καταυλισμό φίλων και συγγενών στη διάρκεια των εβδομάδων που διήρκεσε η διάσωση, προκειμένου οι εγκλωβισμένοι να παίρνουν κουράγιο.

Ο Αντόνιο Μπαντέρας έκανε λόγο για επιτυχία όλης της Χιλής. «Στο εξωτερικό η διάσωση έγινε αντιληπτή ως μεγάλο επίτευγμα μιας χώρας, αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε ο Αντόνιο Μπαντέρας, ο οποίος υποδύεται τον μεταλλωρύχο Μάριο Σεπούλβεδα.

Ο Βραζιλιάνος ηθοποιός Ροντρίγκο Σαντόρο μίλησε για τη δυσκολία της συμπύκνωσης μιας περίπλοκης ιστορίας σε λίγες ώρες και στην ανάγκη να εστιαστεί η αφήγηση στην ιστορία κάποιων από τους 33. Ο πρώτος γυναικείος ρόλος ανήκει στη Γαλλίδα ηθοποιό Ζιλιέτ Μπινός, ως αδελφή του χειριστή του τρυπανιού που πασχίζει να απελευθερώσει τους άνδρες.

Ο μεταλλωρύχος Μάριο Σεπούλβεδα, ο οποίος στη διάρκεια των 69 ημερών έστελνε στους διασώστες βίντεο περιγράφοντας την κατάσταση των συναδέλφων του, εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι τον υποδύεται ο Αντόνιο Μπαντέρας.

Αντίθετα, η Καρολίνα Λόμπος, κόρη του μεταλλωρύχου Φρανκλίν Λόμπος, τον οποίο υποδύεται ο Χιλιανός Αλεχάντρο Γκόιτς, επέκρινε την ταινία ως μη ρεαλιστική. «Το να ακούω τον Μπαντέρας να μιλάει για το τι συνέβη στο ορυχείο Σαν Χοσέ με εξοργίζει», έγραψε η Λόμπος στο Ιντερνετ. «Μιλούν για την ιστορία που δημιούργησε το Χόλιγουντ, όχι για την αλήθεια. Εγώ μένω με αυτά που ζήσαμε πραγματικά και μόνο όσοι είδαμε τα πράγματα από μέσα ξέρουμε πραγματικά ποιος ήταν ποιος και ποια είναι η αλήθεια που μας σημάδεψε για πάντα ως οικογένεια».

Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι της Πατρίσια Ρίγκεν και το σενάριο του Μίκο Αλάνε.

Το ορυχείο Σαν Χοσέ είναι ένα από τα μικρά ορυχεία χαλκού και χρυσού της Χιλής και λειτουργούσε από τα μέσα του 19ου αιώνα. Το τελευταίο διάστημα πριν από την κατάρρευση, που οδήγησε στην παγίδευση των 33, είχαν υπάρξει προβλήματα που είχαν κοστίσει τη ζωή σε έναν γεωλόγο και είχαν οδηγήσει στο κλείσιμο του ορυχείου για μερικά χρόνια. Ως μικρό ορυχείο με Χιλιανούς ιδιοκτήτες, το Σαν Χοσέ είχε εξαιρεθεί από την εθνικοποίηση των ορυχείων χαλκού που είχε ξεκινήσει στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και ολοκληρώθηκε επί Σαλβαδόρ Αλιέντε, χωρίς να ανακληθεί ούτε από τον δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή