Η συμφωνία με θεσμούς «ξεκλειδώνει» το Χ.Α.

Η συμφωνία με θεσμούς «ξεκλειδώνει» το Χ.Α.

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων (short selling) θα ισχύσει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2015 και η άρση των περιορισμών στις συναλλαγές των ελληνικών χρηματιστηριακών κωδικών θα γίνει μόλις υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κωνσταντίνος Μποτόπουλος στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Σωκράτη Λαζαρίδη.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Μποτόπουλος, «στόχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι οι περιορισμοί να είναι για μικρό χρονικό διάστημα και προς αυτή την κατεύθυνση οι χρηματιστηριακές αρχές μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία έχει και τον τελικό λόγο».

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι το Χ.Α. δεν θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει χωρίς τη διαπραγμάτευση των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. «Θα ήταν σαν να λειτουργούσε το μισό Χρηματιστήριο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας ο πρόεδρος της Ε.Κ. γιατί καθυστέρησε η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου για πέντε εβδομάδες, υπογράμμισε ότι έγινε όσο πιο γρήγορα μπορούσε, δεδομένου ότι θα έπρεπε να ανοίξουν οι τράπεζες για να μπορεί να γίνεται ο διακανονισμός των συναλλαγών, αλλά χρειάστηκε και μία εβδομάδα διαπραγματεύσεων με την ΕΚΤ για τους όρους επαναλειτουργίας της αγοράς. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας ήθελε από την πρώτη στιγμή να επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για τις επικείμενες αξιολογήσεις του Χ.Α. από τους διεθνείς οίκους (MSCI, FTSE,Stoxx), σημείωσε πως από τη στιγμή που το Χρηματιστήριο λειτουργεί χωρίς capital controls για τους ξένους διαχειριστές εκτιμά ότι οι αξιολογήσεις θα γίνουν στον προγραμματισμένο χρόνο, δηλαδή τον προσεχή Σεπτέμβριο, και με τα συνήθη κριτήρια αξιολόγησης.

Επίσης ο κ. Λαζαρίδης πρόσθεσε ότι η ΕΧΑΕ μαζί με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και τον ΣΜΕΧΑ ετοιμάζει έναν οδηγό με απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν τη δραστηριοποίηση των Ελλήνων επενδυτών, όπως ακριβώς δημοσιοποιεί κάθε εβδομάδα για τις διατραπεζικές συναλλαγές και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Ο κ. Λαζαρίδης ξεκαθάρισε ότι από τις επαφές που είχε με τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν φάνηκε ότι επιθυμούν να εγκαταλείψουν την ελληνική αγορά και ότι το πρώτο μέλημά τους ήταν πώς θα λειτουργήσει και πάλι ομαλά η αγορά, καθώς σε αρκετές εισηγμένες υπάρχουν ξένοι βασικοί μέτοχοι.

Σημειώνεται ότι στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2015 το Χρηματιστήριο Αθηνών διοργανώνει την ετήσια παρουσίαση των εισηγμένων εταιρειών στο Λονδίνο. Στόχος του Χ.Α. και των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στην αγγλική πρωτεύουσα είναι να πείσουν τους ξένους επενδυτές ότι η πορεία της αγοράς θα ομαλοποιηθεί σταδιακά και οι εταιρείες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται στις διεθνείς αγορές αυξάνοντας την κερδοφορία τους και τα μερίδια αγοράς τους.

Χρηματιστήριο δύο ταχυτήτων

Το Χρηματιστήριο την εποχή των capital controls, με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν εγκλωβισμένες για δεύτερη συνεχή ημέρα στο κατώτατο όριο διακύμανσης (-30%) και από την άλλη πλευρά αρκετές μετοχές του FTSE 25 να επανακάμπτουν με αξιοπρόσεκτη άνοδο, μετεξελίσσεται σε αγορά δύο ταχυτήτων. Πτωτικά έκλεισε το Χρηματιστήριο για δεύτερη συνεχή ημέρα λειτουργίας -μετά την αργία των 25 ημερών- με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει συνολικές απώλειες 17,26% στις δύο ημέρες ενώ η χαμένη κεφαλαιοποίηση ανέρχεται πλέον σε 9,532 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, χθες ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με αρχικές απώλειες έως και 4,91% στις 635,28 μονάδες, για να περιορίσει στη συνέχεια την πτώση και να ισορροπήσει κοντά στις 660 μονάδες. Η λήξη των συναλλαγών έφερε τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει πτώση 1,22% στις 659,94 μονάδες, που είναι ασφαλώς νέο χαμηλό έτους. Στις τραπεζικές μετοχές ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας υπέστη απώλειες 28,45% και έκλεισε στα 2,123 ευρώ, η Alpha Bank έχασε 29,65% και διολίσθησε στα 2,030 ευρώ, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχώρησε 30% με κλείσιμο στο 1,195 ευρώ και η μετοχή της Eurobank υπέστη απώλειες 29,70% κλείνοντας τη συνεδρίαση στο 1,044 ευρώ.

Στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Lamda Development με κέρδη 12,39% κλείνοντας στα 3,9 ευρώ και ακολούθησαν οι μετοχές της ΜΕΤΚΑ (11,94%), Folli Follie (11,20%), ΓΕΚ-Τέρνα (9,52%), Ελληνικά Χρηματιστήρια (9,30%), Αεροπορία Αιγαίου (8,78%) και Τιτάνας (8,25%). H αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 64,097 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις των στελεχών της αγοράς είναι ότι με την άρση των περιορισμών στους ελληνικούς χρηματιστηριακούς λογαριασμούς ο τζίρος θα επανέλθει στα επίπεδα των 80 και 90 εκατ. ευρώ που είχε βρεθεί η αγορά πριν από το κλείσιμο της 29ης Ιουνίου 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή