Πιο κοντά στη διάγνωση του καρκίνου παγκρέατος

Πιο κοντά στη διάγνωση του καρκίνου παγκρέατος

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια απλή ανάλυση ούρων θα είναι δυνατή η διάγνωση του παγκρεατικού καρκίνου και μάλιστα πολύ πιο έγκαιρα από ό,τι γίνεται σήμερα.

Ερευνητές από τη Βρετανία και την Ισπανία κατάφεραν να απομονώσουν την «υπογραφή» αυτής της μορφής της νόσου, η οποία μέχρι σήμερα διαγιγνώσκεται με μεγάλη καθυστέρηση με αποτέλεσμα μόνο το 3% των ασθενών να παραμένουν εν ζωή πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Clinical Cancer.

Για να καταλήξουν σε συμπέρασμα οι ερευνητές, ανέλυσαν δείγματα ούρων από 500 εθελοντές. Τα 200 δείγματα προέρχονταν από ασθενείς που έπασχαν από παγκρεατικό καρκίνο, τα 92 με χρόνια παγκρεατίτιδα και τα 87 από υγιείς ασθενείς. Τα υπόλοιπα δείγματα προέρχονταν από αρρώστους που έπασχαν από καλοήθεις και κακοήθεις ηπατικές νόσους όπως και ασθένειες της χοληφόρου κύστεως.

Από τις 1.500 πρωτεΐνες που εντοπίστηκαν στα δείγματα ούρων, οι LYVE1, REGIA και TFF1 εντοπίστηκαν σε ασύγκριτα υψηλότερα επίπεδα σε αυτούς που έπασχαν από παγκρεατικό καρκίνο. Κατά συνέπεια, τα υψηλά επίπεδα των τριών πρωτεϊνών θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ως υπογραφές του καρκίνου του παγκρέατος, και μάλιστα της πιο συχνά εμφανιζόμενης μορφής του. Η ακρίβεια, επισημαίνουν οι ερευνητές, της νέας διαγνωστικής μεθόδου προσεγγίζει το 90%. Αντιθέτως, οι πάσχοντες από χρόνια παγκρεατίτιδα είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα αυτών των πρωτεϊνών. Το εύρημα θεωρήθηκε τόσο ενδιαφέρον, ώστε οι επιστήμονες έχουν δρομολογήσει περαιτέρω έρευνες. Θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στους φορείς των γονιδίων που δημιουργούν γενετική προδιάθεση για εμφάνιση της νόσου. Αξίζει να σημειωθεί πως πιο επιρρεπείς να νοσήσουν είναι άνθρωποι με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, μανιώδεις καπνιστές, παχύσαρκοι και άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών που διαγιγνώσκονται με σακχαρώδη διαβήτη. Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής, πέντε χρόνια από τη διάγνωση, από όλους τους συνηθισμένους καρκίνους, ποσοστό που δεν παρουσίασε βελτίωση τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή