Λουκέτα έως 30 ημέρες για τους παραβάτες

Λουκέτα έως 30 ημέρες για τους παραβάτες

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λουκέτο σε οκτώ καταστήματα για φορολογικές παραβάσεις έβαλε τις τελευταίες ημέρες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Το λουκέτο ισχύει, ανάλογα με την περίπτωση, από 5 έως και 30 ημέρες, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η παράβαση αφορούσε στο ότι δεν επετράπη στους ελεγκτές να προχωρήσουν σε περαιτέρω έλεγχο. Αλλη συχνή παράβαση είναι η μη έκδοση αποδείξεων. Παράλληλα, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και της ΓΓΔΕ συνεχίζουν τους ελέγχους για φοροδιαφυγή, με τους καταστηματάρχες να έχουν πάρει το μήνυμα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί τόσους μήνες οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν προχωρούσαν σε αυτές τις απλές κινήσεις για να μην ξεφύγει η φοροδιαφυγή. Πάντως, ακόμα και τώρα, η κίνηση του υπουργείου Οικονομικών και των υπηρεσιών του είναι προς τη θετική κατεύθυνση και το ζητούμενο είναι να μη σταματήσει.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει όργιο φημών για άτομα που με κάποιον τρόπο κατάφεραν να «σπάσουν» τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων. Και αυτό την ώρα που το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν άνοιγε τόσες ημέρες, ακριβώς για να μην υπάρξει έμμεση φυγή κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα. Μάλιστα, παράθυρα ή γνωριμίες φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκαν και πολιτικοί. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα επιβεβαίωνε χθες στο ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Δ. Μάρδας, πως οι έρευνες για παραβίαση των  κεφαλαιακών  ελέγχων στρέφονται πλέον και προς πολιτικά πρόσωπα.

Δεν παίρνουν τα εφάπαξ γιατί φοβούνται «κούρεμα»

Δεν πέρασε η πρόταση της συνδικαλιστικής ηγεσίας μεγάλης εταιρείας, να κατατεθούν τα εφάπαξ όσων συνταξιοδοτήθηκαν σε λογαριασμούς τραπεζικών ιδρυμάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό θα ξεπερνιόταν το πρόβλημα των κεφαλαιακών ελέγχων και ο κίνδυνος ενός πιθανού «κουρέματος» του εφάπαξ. Η διοίκηση του οργανισμού δεν το δέχτηκε και, προς το παρόν, έκανε αυτό που ζήτησαν οι συνταξιοδοτούμενοι: διατηρεί τα εφάπαξ στους λογαριασμούς της εταιρείας και θα πιστωθούν αυτά στους λογαριασμούς μισθοδοσίας τους όταν οι συνθήκες βελτιωθούν.

Δεν υπάρχει ανάγκη για νέο ELA από ΕΚΤ

«Δεν υπάρχει λόγος αύξησης του ELA», παραδέχθηκε χθες αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη και, σύμφωνα με την ίδια πηγή, την άποψη αυτή υιοθετεί και η ελληνική πλευρά, η οποία δεν προτίθεται να ζητήσει πρόσθετη ρευστότητα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «μαξιλάρι» ρευστότητας των τραπεζών έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, λόγω της εισροής χρημάτων αλλά και της βοήθειας της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτήν τη στιγμή η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών έχει αυξηθεί στα 5 δισ. ευρώ, λόγω του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) αλλά και των φορολογικών-τουριστικών εσόδων που έχουν εισρεύσει στις τράπεζες. Συνολικά το ύψος της χρηματοδότησης από τον μηχανισμό έχει φτάσει τα 91 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή