Τουρισμός, το «παράδοξο» της αθηναϊκής ανόδου

Τουρισμός, το «παράδοξο» της αθηναϊκής ανόδου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον οικονομικό Αρμαγεδδώνα που έπληξε τη χώρα τον Ιούλιο φαίνεται ότι ο τουρισμός άντεξε. Με κάποια έκπληξη, ομολογώ, παρακολουθώ τα γκρουπ των τουριστών να εξακολουθούν να συνωστίζονται μπροστά από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο ή στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, για να μην αναφερθώ στη γνώριμη κοσμοπλημμύρα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Φαινομενικά τίποτα δεν έχει αλλάξει από την αρχή της σεζόν, όταν μόνον οι επαγγελματίες απαισιόδοξοι μπορούσαν να φανταστούν τον καταστροφικό επίλογο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Η αυξητική τάση είναι ισχυρή και η Αθήνα από «αδύναμος κρίκος» της εγχώριας τουριστικής αγοράς στα πέτρινα χρόνια του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου (2010-2012) φέτος σέρνει τον χορό της ανόδου, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφεται με τριψήφια νούμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, στο κρίσιμο και πλέον προβληματικό διάστημα 1-25 Ιουλίου (capital controls, δημοψήφισμα, κίνδυνος grexit) οι αφίξεις των ξένων αυξήθηκαν συνολικά κατά 29% σε ετήσια βάση. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι αφίξεις από Καναδά (267%), Σουηδία (127%), Ολλανδία (119%) και ακολουθούν Ιταλία (67%), ΗΠΑ (58%), Γαλλία (50%), Γερμανία (47%), Βρετανία (36%), Κύπρος (29%) και Βέλγιο (16%). Συνολικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 τη μεγαλύτερη αύξηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και σε ετήσια βάση παρουσιάζουν οι αφίξεις από Ιταλία (67%), Αυστραλία (60%), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (46%), Τουρκία (43%), Καναδά (37%), Γαλλία (36%), Ισπανία (34%), Κίνα (33%), Μεγάλη Βρετανία (30%), ΗΠΑ (25%) και Γερμανία (22%).

Πρόκειται, οπωσδήποτε, για εντυπωσιακές επιδόσεις, αλλά σε αυτό το σημείο ας αναλογιστούμε πού θα μπορούσαμε να φτάσουμε αν δεν είχε μεσολαβήσει η τεράστια αναστάτωση του περασμένου μήνα. Αλλά, είπαμε: σε σχέση με άλλους κλάδους της οικονομίας, ο τουρισμός, και ειδικά ο τουρισμός της Αθήνας, έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Και η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική αν οι δυσφημιστικές εικόνες των εκτεταμένων επεισοδίων της 15ης Ιουλίου στην πλατεία Συντάγματος είχαν συνέχεια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην υποτιμάμε τη βαρύτητα παρόμοιων γεγονότων ούτε εμείς ως πολίτες, ούτε όσοι βρίσκονται σε υπεύθυνες θέσεις: μέσα σε ένα βράδυ ή (για να είμαστε πιο ακριβείς) μέσα σε λίγες ημέρες έντασης με διαδοχικά περιστατικά βίας στο κέντρο της Αθήνας, που δυστυχώς αναμεταδίδονται την ίδια στιγμή από τα μεγαλύτερα διεθνής μέσα ενημέρωσης, «παίζονται» χιλιάδες θέσεις εργασίας και η βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη βιομηχανία του τουρισμού.

Τώρα, με την ελπίδα ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, αυτό που χρειάζεται το μοναδικό ανάχωμα στην ορμητική επιστροφή της οικονομίας σε βαθιά ύφεση είναι ηρεμία. Νέα εκλογική αναμέτρηση εντός του Σεπτεμβρίου θα είναι το χειρότερο σήμα σε μία ούτως ή άλλως εύθραυστη αγορά όπου όλα πια έχουν σημασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή