Μεσαία τάξη: βήματα πίσω

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα πολύ μεγάλο μέρος του σημερινού πληθυσμού της Αθήνας είναι απόγονοι, δεύτερης ή τρίτης γενιάς, όλων εκείνων που άφησαν την ελληνική επαρχία αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο και ήρθαν στην Αθήνα για να γλιτώσουν από πολλά και για να φτιάξουν πολλά.

Ηταν οι άνθρωποι που έφτιαξαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δούλεψαν για να χτιστούν πολλές από τις κακόγουστες -είναι αλήθεια- γειτονιές της σύγχρονης πρωτεύουσας, που προσπάθησαν, με αργά βήματα, ν’ αφήσουν πίσω τους την εικόνα της κλειστής επαρχίας απ’ όπου ξεκίνησαν, που αντέγραφαν, τα πρώτα χρόνια, με κακή ξεπατικωτούρα, καταναλωτικά και αισθητικά πρότυπα άλλων χωρών.

Με τις όποιες δυσκολίες, τα όποια πισωγυρίσματα και τις όποιες εσωτερικές συγκρούσεις εκείνοι οι μεταπολεμικοί εσωτερικοί μετανάστες έδωσαν τη δυνατότητα στα παιδιά τους να σπουδάσουν, να ταξιδέψουν, να μάθουν ξένες γλώσσες, να είναι ανεξάρτητα.

Για πολλά χρόνια από την αρχή της εσωτερικής τους μετανάστευσης τα καλοκαίρια πήγαιναν για παραθερισμό στα χωριά απ’ όπου ξεκίνησαν. Αργότερα η έννοια του παραθερισμού αντικαταστάθηκε με τις διακοπές και λίγο αργότερα με δεύτερα σπίτια, εξοχικά, εντός ή εκτός Αττικής.

Με πολλά λάθη, με πολλά στραβά, με άλλες τόσες προχειρότητες και υπερβολές η μεσαία τάξη αυτής της χώρας ζούσε τα τελευταία χρόνια καλά. Μπορούσε να σχεδιάσει το εγγύς ή το μακρύτερο μέλλον, να ονειρευτεί, να καταναλώσει υπερβολικά, ασφαλώς, χάρη στις δυνατότητες δανειοδοτήσεων. Πάντως είχε αφήσει πίσω της ανεπιστρεπτί τις δυσκολίες των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών, τις στερήσεις, το μέτρημα του ισχνού, τότε, μηνιαίου εισοδήματος.

Αρκετά χρόνια μετά από εκείνη τη μεγάλη εσωτερική μετανάστευση, τα παιδιά ή τα εγγόνια εκείνων των πρώτων αμόρφωτων ανθρώπων, που ξεκίνησαν από τα χωριά τους και έφτιαξαν κυριολεκτικά με τα χέρια τους τις περιουσίες τους, καλούνται να κάνουν αρκετά βήματα πίσω. Στο παρελθόν των γονιών ή των παππούδων τους. Θα πρέπει όλοι αυτοί, όλοι εμείς να μάθουμε τι σημαίνει προτεραιότητα, τι σημαίνει υπολογίζω, τι σημαίνει κάνω οικονομίες, τι σημαίνει περικόπτω. Κι αυτό θα είναι το μικρότερο κακό για όσους εξακολουθούν να έχουν ένα συρρικνωμένο αλλά σταθερό εισόδημα. Γιατί υπάρχει ασφαλώς και η μια μεγάλη μερίδα -μεσαία τάξη είναι κι αυτοί- που θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να γίνουν ξανά μέρος του παραγωγικού δυναμικού αυτής της χώρας.

Η μεσαία τάξη είναι φανερό ότι κάνει διαρκώς βήματα πίσω. Από τον ασφαλή τρόπο ζωής της, από τις επιθυμίες ανάπτυξης που είχε κατακτήσει, από τις μικρές αλλά απαραίτητες ψευδαισθήσεις «καθημερινής πολυτέλειας», από το αίσθημα γαλήνης και ασφάλειας. Κατά πόσον όλη αυτή η τεράστια ανατροπή θα επηρεάσει θετικά τις επόμενες γενιές, μένει να το δούμε. Οι τωρινές, πάντως, θα ζοριστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή