Η «γέφυρα» της Ομογένειας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Πέμπτη πραγματοποιείται η πρώτη από μια σειρά ενημερωτικών επαφών ηγετικών στελεχών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας με την κυβέρνηση Ομπάμα, για τις πρακτικές δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να παράσχουν οι ΗΠΑ στήριξη στην Ελλάδα.

Είχε προηγηθεί, πριν από 20 ημέρες, ανάλογη συνάντηση ομογενών με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στην οποία οι τελευταίοι ήθελαν να ακούσουν ιδέες για το πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να προσφέρουν βοήθεια, ανθρωπιστική, στρατιωτική, αλλά και τεχνική, για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και την προσέλκυση επενδύσεων. Πρόσφατα υπήρξε ενημέρωση ομάδας στελεχών του Κογκρέσου για την κατάσταση στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό. Η συγκυρία προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ο ενεργός υποβοηθητικός ρόλος που έχει διαδραματίσει η κυβέρνηση Ομπάμα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, με κύριο άξονα τη σθεναρή και σταθερή υποστήριξη στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αναγνωρίζεται από τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας και δημιουργεί το κατάλληλο υπόβαθρο για μια σύσφιγξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που πριν από μερικά χρόνια θα φάνταζε αδύνατη.

Στις ενημερώσεις που έγιναν και θα γίνουν τόσο στον Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και στο Κογκρέσο, αναδεικνύεται ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας στην ασταθή Νοτιοανατολική Ευρώπη και την εύφλεκτη Ανατολική Μεσόγειο. Η εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ, η προώθηση της τριμερούς συνεργασίας με την Αίγυπτο και την Κύπρο και ταυτόχρονα η διατήρηση των καλών σχέσεων με τη γειτονική Τουρκία προσδίδουν στην Ελλάδα, παρά τις αντίξοες συνθήκες, πρωταγωνιστικό ρόλο στο περιφερειακό γεωπολιτικό παζλ. Στο πολλά υποσχόμενο αυτό πλαίσιο η Αθήνα οφείλει να αξιοποιήσει την εμπειρία, τις προσβάσεις και την επιρροή των Ελληνοαμερικανών που ενεργοποιούνται για να βοηθήσουν τη γενέτειρά τους, χωρίς να προσβλέπουν σε ανταλλάγματα.

Η χρονική συγκυρία προσφέρεται για σημαντική αναβάθμιση των τραυματισμένων κατά το παρελθόν ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Τα όποια λάθη του παρελθόντος, από τον Εμφύλιο μέχρι τη δικτατορία, έχουν καταγραφεί και οι ευθύνες έχουν αποδοθεί.

Η ελληνική ομογένεια διαδραματίζει για άλλη μία φορά τον ρόλο της «γέφυρας». Ο Λευκός Οίκος και τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών και Εμπορίου των ΗΠΑ, όπως φυσικά και η πρεσβεία στην Αθήνα, έχουν κάθε λόγο να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία. Η δυσφορία πολλών Ελλήνων με τη στάση των Ευρωπαίων -δικαιολογημένη ή όχι, αυτή είναι μια άλλη συζήτηση- ανοίγει ένα ιδιότυπο «παράθυρο ευκαιρίας» στην Ουάσιγκτον για να σπεύσει στο πλευρό του γεωπολιτικά σημαντικού συμμάχου της.

Τα οφέλη είναι προφανή, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή