Ν.Δ.: Θετική ψήφος στα νέα μέτρα υπό όρους

Ν.Δ.: Θετική ψήφος στα νέα μέτρα υπό όρους

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στην πολιτική ομηρία στην οποία, με το διακύβευμα της εθνικής περιπέτειας, επιχειρεί ο πρωθυπουργός να θέσει την αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να βάλει ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Καθώς ο χρόνος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο ή για μία νέα συμφωνία – γέφυρα εξαντλείται και η αντιπολίτευση, με πρώτη τη Ν.Δ., θα κληθεί ξανά να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, ο κ. Μεϊμαράκης βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα διπλό πρόβλημα: Αφενός ο κ. Αλ. Τσίπρας, εγκλωβισμένος στα εσωκομματικά του προβλήματα και στον μονόδρομο των εκλογών, διατηρεί υψηλούς τόνους έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, την ίδια ώρα που κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Βίτσας, Γεροβασίλη) αποκλείουν, με σφοδρές επιθέσεις, κάθε ενδεχόμενο σύμπραξης.

Αφετέρου ένας σημαντικός αριθμός γαλάζιων στελεχών αλλά και μέρος της οργανωμένης βάσης εμφανίζονται μεν θετικοί στη γραμμή στήριξης της ευρωπαϊκής προσπάθειας, πλην όμως ζητούν υψηλότερους τόνους έναντι του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μεϊμαράκης, προφανώς, και δεν επιθυμεί να δώσει μία ακόμη «λευκή επιταγή» προς τον πρωθυπουργό, και ενδεικτικό αυτής της στάσης είναι και το γεγονός ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Focus σχολίασε ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στάση της Ν.Δ. σε μία νέα ψηφοφορία. Προφανώς το κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα δεν θα θέσει σε διακινδύνευση τη συμφωνία, ωστόσο πίσω από τις αναφορές του κ. Μεϊμαράκη κρύβεται η πρόθεσή του να δεσμεύσει πολιτικά τον πρωθυπουργό ως προς τους χειρισμούς του μετά την ψήφιση της συμφωνίας. Με άλλα λόγια, ο κ. Μεϊμαράκης θα έχει ως στόχο να εκθέσει ενδεχόμενο εκλογικό σχεδιασμό του κ. Τσίπρα, καθώς είναι σαφές ότι η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού, στο πρόσφατο δείπνο των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί δεν μοιάζει πειστική. Ο κ. Μεϊμαράκης θα επιμείνει ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δεσμευτεί στην υλοποίηση του προγράμματος, τουλάχιστον μέχρι του σημείου που θα έχει αποκατασταθεί η βλάβη των τελευταίων μηνών και η Ελλάδα θα εισέλθει σε φάση σταθεροποίησης.

Πέραν της πολιτικής παραμέτρου, ο παράγων χρόνος είναι κρίσιμος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που, εν προκειμένω, έχει εντελώς διαφορετικό σχεδιασμό από τον πρωθυπουργό. Ο κ. Αλ. Τσίπρας θέλει εκλογές και γρήγορα, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την προσωπική του δημοφιλία, τη μη προετοιμασία για εκλογική κάθοδο της Πλατφόρμας αλλά και την περιορισμένη, ακόμη, δυσφορία από τα μέτρα που συμφώνησε με τους θεσμούς. Στον αντίποδα, ο κ. Μεϊμαράκης, αν και θεωρεί αναπόδραστη εξέλιξη τις κάλπες, προφανώς θέλει να μεσολαβήσει ικανός χρόνος ώστε η κυβέρνηση υπό τον κ. Τσίπρα να χρεωθεί το πολιτικό κόστος των επιλογών της, αλλά και τις συνέπειες της διάσπασης στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου.

«Εάν πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι στην καμπούρα τη δικιά μας ή στην καμπούρα της όποιας αντιπολίτευσης θα λύνει τα εσωτερικά του προβλήματα είναι βαθιά νυχτωμένοι», επεσήμανε από την πλευρά της και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη (MEGA), προσθέτοντας ότι μετά τη συμφωνία είτε ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με αξιωματική αντιπολίτευση την Αριστερή Πλατφόρμα, είτε θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές οπότε την κυβέρνηση συνεργασίας θα επιβάλλει ο λαός. Ως απόλυτη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης (90,1).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή