Δέσμευση Ομπάμα για μείωση της εκπομπής ρύπων

Δέσμευση Ομπάμα για μείωση της εκπομπής ρύπων

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Με επαίνους αλλά και επιφυλάξεις έγιναν δεκτές οι εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα για περικοπές των ρύπων που προέρχονται από την παραγωγή ενέργειας. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι εκπομπές ρύπων από την παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ θα μειωθούν κατά 32% ώς το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

«Είμαστε η πρώτη γενιά που ζει την επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό. Εχουμε μόνο ένα σπίτι. Εχουμε μόνο έναν πλανήτη. Δεν υπάρχει σχέδιο Β», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος τη Δευτέρα.

Πολιτικοί και αναλυτές εκτίμησαν ότι το σχέδιο «Καθαρή Ενέργεια», που αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικανούς, μπορεί να βελτιώσει τις πολιτικές προσεγγίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ενόψει της διάσκεψης του Παρισιού στα τέλη της χρονιάς. Στη σύνοδο που θα διεξαχθεί στη γαλλική πρωτεύουσα μεταξύ 30 Νοεμβρίου – 11 Δεκεμβρίου, θα υπάρξει προσπάθεια να συναφθεί ένα νέο σύμφωνο για το κλίμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ χαιρέτισε το «κουράγιο» του Αμερικανού ομολόγου του, σημειώνοντας ότι ο πρώτος αμερικανικός κανονισμός για τον περιορισμό των ρύπων από την παραγωγή ενέργειας «αποτελεί σημαντική συμβολή στην επιτυχία» της διάσκεψης του Παρισιού.

«Οι αντίπαλοι του προέδρου Ομπάμα έχουν απόλυτο δίκιο να λένε ότι ο πρόεδρος ανοίγει πόλεμο στον άνθρακα», είπε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας και Κλίματος, Ρίτσαρντ Μπλακ. «Και έτσι πρέπει να γίνει, αφού η επιστήμη μάς λέει ότι πρέπει να αφήσουμε το 80% των γνωστών αποθεμάτων άνθρακα στο έδαφος προκειμένου να διατηρηθεί η κλιματική αλλαγή σε διαχειρίσιμα επίπεδα».

Αλλοι αναλυτές υπογράμμισαν ότι οι αμερικανικές δεσμεύσεις είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι του παζλ, όχι μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά ακόμη και σε σχέση με τα όσα έχουν δεσμευθεί οι ΗΠΑ να κάνουν στο εσωτερικό τους.

«Πρόκειται σαφώς για αλλαγή βηματισμού σε σχέση με τα όσα συνέβαιναν ώς τώρα στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής στις ΗΠΑ», είπε ο αναλυτής του Νέου Ινστιτούτου για το Κλίμα, Νίκλας Χένε. «Το αρνητικό είναι ότι από μόνο του δεν αρκεί». Ο Χένε είπε ότι οι ΗΠΑ εκπέμπουν 1,5 δισεκατομμύριο τόνους περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τον στόχο που έχουν θέσει.

Μετά τις νέες εξαγγελίες και με την αβέβαιη προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν, το «κενό» μειώνεται στο 1 δισ. τόνους.

Ο στόχος της διεθνούς προσπάθειας για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου. «Αν όμως όλες οι χώρες κάνουν ό,τι κάνουν και οι ΗΠΑ, βρισκόμαστε καθ’ οδόν για αύξηση 3 – 4 βαθμών Κελσίου», είπε ο Χένε. AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή