Σύλληψη για τους εμπρησμούς οικιών στη Δυτική Οχθη

Σύλληψη για τους εμπρησμούς οικιών στη Δυτική Οχθη

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Τον επικεφαλής εξτρεμιστικής εβραϊκής οργάνωσης ανέκρινε χθες η κρατική ασφάλεια του Ισραήλ ως ύποπτο για την εμπρηστική επίθεση της περασμένης εβδομάδας στη Δυτική Οχθη, η οποία οδήγησε στον θάνατο Παλαιστίνιου βρέφους και στον τραυματισμό της οικογένειάς του. Σύμφωνα με την ασφάλεια, Σιν Μπετ, ο 23χρονος Μέιρ Ετινγκερ συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας για «συμμετοχή σε εξτρεμιστική οργάνωση», χωρίς ωστόσο η ανακοίνωση να συνδέει ευθέως τον συλληφθέντα με το περιστατικό της δολοφονίας του βρέφους.

Δέσμευση Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεσμεύθηκε να ακολουθήσει πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στην εβραϊκή τρομοκρατία, μετά τις φονικές επιθέσεις ακροδεξιών Εβραίων εποίκων. Το βρέφος κάηκε ζωντανό, όπως έδειξε η ιατροδικαστική έρευνα, μία ημέρα μετά την επίθεση με μαχαίρι από υπερορθόδοξο Εβραίο κατά τη διάρκεια της ομοφυλοφιλικής παρέλασης υπερηφάνειας στην πόλη του Τελ Αβίβ. Ενα νεαρό κορίτσι υπέκυψε στα τραύματά του από τη συγκεκριμένη επίθεση.

Οι αρχές αναμένεται τώρα να κινηθούν αποφασιστικά εναντίον των ακροδεξιών εβραϊκών οργανώσεων στη Δυτική Οχθη.

Ο Ετινγκερ είχε συλληφθεί πολλάκις στο παρελθόν για τη δράση του, ενώ ισραηλινό δικαστήριο του είχε απαγορεύσει να βρίσκεται στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μέιρ Ετινγκερ είναι εγγονός του ραββίνου Μέιρ Καχάνε, του υπερεθνικιστή ακτιβιστή, ο οποίος δολοφονήθηκε από Παλαιστίνιο ένοπλο στη Νέα Υόρκη το 1990. Ο Καχάνε είχε χάσει την έδρα του στο ισραηλινό Κοινοβούλιο, αφού είχε καταδικασθεί για τις ρατσιστικές του θέσεις το 1988.

Ο συνήγορος του Ετινγκερ, Γιουβάλ Ζέμερ, δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στον στρατιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό του Ισραήλ ότι οι αρχές συνέλαβαν τον εντολέα του, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν την οργή της κοινής γνώμης μετά την εμπρηστική επίθεση που είχε θύμα το 18μηνο βρέφος.

«Δεν υπήρχε κανένας λόγος για την άμεση σύλληψη του πελάτη μου, παρά μόνο η ανάγκη της κυβέρνησης να δείξει ότι κάνει κάτι. Ο πελάτης μου είναι το ιδανικό εξιλαστήριο θύμα λόγω της πολιτικής του προϊστορίας», είπε χαρακτηριστικά ο Ζέμερ.

Ο Μέιρ Ετινγκερ είχε ήδη μπει στο στόχαστρο της Σιν Μπετ δύο ημέρες πριν από την εμπρηστική επίθεση στο παλαιστινιακό χωριό, ως ύποπτος για την επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον ρωμαιοκαθολικού χριστιανικού ναού στα παράλια της Θάλασσας της Γαλιλαίας τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τη Σιν Μπετ, ο Ετινγκερ και τα μέλη της οργάνωσής του ευθύνονται για σειρά βανδαλισμών εναντίον χριστιανικών τόπων λατρείας, σε μια προσπάθεια να διαταράξουν την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ στους Αγίους Τόπους πριν από δύο χρόνια. Τον τελευταίο χρόνο, ο Ετινγκερ και οι συνεργοί του φέρονται να πραγματοποίησαν βίαιες επιθέσεις εναντίον κατοικιών Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη.

Σε άρθρο του στο Διαδίκτυο, ένα μήνα πριν από την επίθεση στον ναό στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, ο Ετινγκερ έγραφε σχετικά με τις κατηγορίες της ισραηλινής δικαιοσύνης κατά των εξτρεμιστικών οργανώσεων: «Δεν υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά μεγάλος αριθμός Εβραίων -πολλοί περισσότεροι απ’ όσο νομίζει ο κόσμος- που διατηρούν εντελώς διαφορετικό σύστημα αξιών από εκείνο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και της Σιν Μπετ. Οι νόμοι που διέπουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων αυτών δεν είναι οι νόμοι του κράτους, αλλά οι αιώνιοι και πραγματικοί νόμοι της θρησκείας μας».

Στο μεταξύ, σε χθεσινή επιχείρηση-αστραπή, ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κατεδάφισαν κατοικίες Εβραίων εποίκων παρανόμως κατασκευασμένων σε παλαιστινιακή γη στη Δυτική Οχθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή