Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Toυλάχιστον είκοσι πυρκαγιές κατακαίνε, τις τελευταίες ημέρες, την πολιτεία της Καλιφόρνιας, προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημίες και εξαναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Μεγάλες εκτάσεις γης μετατρέπονται σε κάρβουνο. Οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και αγωνίζονται ολόκληρο το εικοσιτετράωρο προσπαθώντας να ανακόψουν την επέλαση της πύρινης λαίλαπας. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών της Καλιφόρνιας, καθημερινά καταγράφονται και νέες εστίες πυρκαγιάς.

Η μεγαλύτερη εστία πυρός βρίσκεται βόρεια του Σακραμέντο, της πρωτεύουσας της Καλιφόρνιας, και έχει ήδη κάψει πολλές εκατοντάδες στρέμματα γης στις κομητείες Κολούζα, Λέικ και Γιόλο. Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους και να αναζητήσουν αλλού ασφαλές κατάλυμα. Μέχρι στιγμής, η φωτιά έχει αποτεφρώσει περί τα 250.000 στρέμματα γης και έχει καταστρέψει ολοσχερώς τουλάχιστον 50 κτίρια, τα μισά από τα οποία είναι κατοικίες. Επίσης, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Καλιφόρνιας, Ντανιέλ Μπέρλαντ, η συγκεκριμένη φωτιά κινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και αποτελεί σημαντική πρόκληση για τους πυροσβέστες που προσπαθούν να τη σβήσουν. «Το περασμένο Σαββατοκύριακο αποτεφρώθηκαν 80.000 στρέμματα μέσα σε πέντε ώρες. Πρόκειται για ταχύτητα μετάδοσης της πυρκαγιάς που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, αφού δεν είχε καταγραφεί ποτέ μέχρι σήμερα». Ομως, ο κίνδυνος εμφάνισης νέων εστιών πυρκαγιάς ήταν ιδιαίτερα αυξημένος τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας των καταιγίδων που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή.

Οπως εξηγεί η ανακοίνωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, οι καταιγίδες που αναμένονταν δεν θα ήταν πολύ ισχυρές, αλλά θα χαρακτηρίζονταν από κεραυνούς και αστραπές με δυνατότητα πρόκλησης νέας πυρκαγιάς.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, εξάλλου, εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση για τη Βόρεια Καλιφόρνια, προειδοποιώντας για ακραία καιρικά φαινόμενα που συμβάλλουν στην εμφάνιση δασικών πυρκαγιών.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η πολιτεία της Καλιφόρνιας, μέχρι στιγμής, συνολικά σε όλες τις εστίες έχουν καεί 568.000 στρέμματα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των πυρκαγιών διαδραμάτισαν οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν, και ιδιαίτερα η μεγάλη ξηρασία, αλλά και οι εκατοντάδες κεραυνοί που έπληξαν την πολιτεία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. «Η ξηρασία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κατάστασης που ζούμε σήμερα. Επειτα από μια τετραετία μεγάλης ξηρασίας, τα δένδρα, τα χόρτα και η βλάστηση είχαν μετατραπεί σε προσανάμματα», λέει χαρακτηριστικά ο Μπέρλαντ.

Η αλήθεια είναι ότι η πολιτεία της Καλιφόρνιας διανύει περίοδο πρωτόγνωρης ξηρασίας, που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή σκληρών μέτρων περιορισμού της χρήσης νερού τόσο στους κατοίκους όσο και στις υπηρεσίες. Στο βόρειο τμήμα της πολιτείας, το οποίο πλήττεται από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές, μεγάλο μέρος των πυκνών δασών έχει μεταβληθεί σε κάρβουνο ή απειλείται από τα πύρινα μέτωπα. Επίσης, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, έχουν κλείσει πολλά τμήματα του οδικού δικτύου της πολιτείας.

Στις περιοχές που πέρασε η πύρινη λαίλαπα μπορεί κανείς να δει ένα τοπίο που μοιάζει περισσότερο με κόλαση, με σκελετούς καμένων αυτοκινήτων στους δρόμους και δένδρα που ακόμα σιγοκαίνε στο κατάμαυρο έδαφος. Ωστόσο, ο Μπέρλαντ τονίζει ότι οι πυροσβέστες καταγράφουν σημαντική πρόοδο στην προσπάθειά τους και έχουν σβήσει επιτυχώς τουλάχιστον τρεις εστίες, ενώ πολλές άλλες έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή