Απορρίπτει συμφωνία-­γέφυρα ο κ. Αλ. Τσίπρας

Απορρίπτει συμφωνία-­γέφυρα ο κ. Αλ. Τσίπρας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βούλησή του να αποφευχθούν πάση θυσία τα λάθη που έγιναν και οδήγησαν στο διαπραγματευτικό θρίλερ του Ιουλίου, αλλά και να υπάρξει συμφωνία οπωσδήποτε μέχρι τις 18 Αυγούστου, έχει εκφράσει σε συνεργάτες του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η ομαλοποίηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, καθώς και της οικονομίας γενικότερα, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας θα ρίξει όλο το βάρος των ενεργειών του προς αυτή την κατεύθυνση και μόνο όταν οι διαδικασίες ολοκληρωθούν και με τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, θα στρέψει το ενδιαφέρον και τη δράση του στις κομματικές διεργασίες ενόψει του συνεδρίου του Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αν και είναι πλήρως ενήμερος για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, δεν θα εμπλακεί προσωπικά, ωστόσο διατηρεί ήδη και θα συνεχίσει τις επαφές του με ξένους ηγέτες, με στόχο να μη διαταραχθεί η διαπραγμάτευση αλλά και να επιλύονται προβλήματα εν τη γενέσει τους. Ο πρωθυπουργός και δημόσια έχει επισημάνει ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν θέλουν τη συμφωνία και για τον λόγο αυτό θέλει να τηρηθούν με ακρίβεια τα χρονοδιαγράμματα και να απονευρωθούν οι αντιδράσεις ξένων χωρών.

Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι κυβερνητικός στόχος είναι η πλήρης συμφωνία και όχι η συμφωνία-γέφυρα, με πρωταρχικό στόχο να διοχετευθούν τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες για να αρχίσει η ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και για να μην εγείρονται συνεχώς απαιτήσεις από τους δανειστές για προαπαιτούμενα που δυσκολεύουν την κυβέρνηση και πρακτικά και πολιτικά, καθώς πολλοί εκφράζουν προβληματισμό για τα σκληρά μέτρα που έρχονται.

Το κλίμα απέδωσε και πάλι χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι το πρόγραμμα έχει χαρακτηριστικά αδιεξόδου που πρέπει να αλλάξουν, ενώ σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι από το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Επίσης, ο Δημήτρης Βίτσας, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, δήλωσε στο Mega ότι η ομάδα της διαπραγμάτευσης και οι επιμέρους ομάδες δουλεύουν ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία και όχι συμφωνία-γέφυρα.

Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η ψήφιση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο συνδέονται με τον πολιτικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αλλά απασχολούν εκ των πραγμάτων όλα τα πολιτικά κόμματα. Τη βεβαιότητα ότι η χώρα θα μπει σε τροχιά εκλογών εκφράζουν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες και υπουργοί σχεδόν καθημερινά, ενώ η όλη συζήτηση συνδυάζεται και με ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, με το Μέγαρο Μαξίμου να εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα για το θέμα. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τάχθηκε υπέρ ενός αναλογικού συστήματος με την παράλληλη κατάργηση ή μείωση του μπόνους των πενήντα εδρών, αλλά όχι άμεσα. Η κ. Γεροβασίλη άσκησε μάλιστα κριτική στην αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι «το σημερινό εκλογικό σύστημα θέλουν να το αλλάξουν αυτοί που το εφάρμοσαν, το στήριξαν και το υπηρέτησαν και σήμερα δεν τους βολεύει γιατί είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως σε αυτή τη λογική δεν θα μπούμε σε καμία στιγμή». Αντιθέτως, άλλα κυβερνητικά στελέχη τοποθετούν την αλλαγή του εκλογικού νόμου σε βάθος χρόνου σε συνδυασμό με τη συνταγματική αναθεώρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή