Εκκληση ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς για λήξη της επίσχεσης εργασίας

Εκκληση ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς για λήξη της επίσχεσης εργασίας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να σταματήσουν την επίσχεση παροχής υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καλεί τους συμβεβλημένους γιατρούς μέσω της «Κ» ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Κοντός, τονίζοντας ότι η κινητοποίηση το μόνο αποτέλεσμα που έχει είναι να ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο κ. Κοντός, «εμείς δεν θέλουμε να αντιδικούμε με τους γιατρούς. Αναγνωρίζουμε ότι έχουν δίκιο, όμως ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει την παραμικρή ευθύνη για την καθυστέρηση των πληρωμών. Με την επίσχεση οι γιατροί στρέφονται κατά των ασφαλισμένων, κάτι που είναι πολύ κακό στη συγκυρία αυτή. Τους καλούμε να σταματήσουν».

Η κύρια αιτία για την καθυστέρηση των πληρωμών είναι η μη καταβολή από τα ασφαλιστικά ταμεία των εισφορών υγείας που έχουν εισπράξει από τους ασφαλισμένους. Μόνο για το 2015, η υστέρηση εσόδων του ΕΟΠΥΥ από εισφορές ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Κοντό, εντός του Αυγούστου όλοι οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρωθούν για υπηρεσίες που πρόσφεραν σε ασφαλισμένους τον Μάρτιο, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε γιατρούς και φυσικοθεραπευτές.

Με βάση τα στοιχεία της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, που σήμερα στις 11 π.μ. θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, η συμμετοχή στην επίσχεση συνεχίζεται με μεγάλη συμμετοχή των γιατρών. Αλλωστε, δεν είναι λίγοι οι γιατροί που έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού σε ασφαλισμένους το Σαββατοκύριακο, πριν από την έναρξη της κινητοποίησης. Και αν σε κάποιες περιπτώσεις αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί, σε άλλες σίγουρα προβληματίζει. Βάσει στοιχείων του ΕΟΠΥΥ, περίπου 200 συμβεβλημένοι γιατροί καταχώρισαν στο ηλεκτρονικό σύστημα επισκέψεις ασφαλισμένων που έγιναν το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ υπήρξε γιατρός που σύμφωνα με τα στοιχεία που καταχώρισε δέχθηκε το Σαββατοκύριακο 157 επισκέψεις ασφαλισμένων! Ο δεύτερος πιο εργατικός καταχώρισε 113 επισκέψεις ασφαλισμένων το Σαββατοκύριακο. Το γεγονός ότι η «μεγάλη κίνηση» στα ιατρεία συμβεβλημένων συμπίπτει με τις πρώτες ημέρες του μήνα αφήνει σοβαρές ενδείξεις πως κάποιοι, λίγοι, γιατροί συνεχίζουν να θέλουν να συμπληρώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα το μηνιαίο πλαφόν των 200 δωρεάν επισκέψεων ασφαλισμένων που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Οσοι δεν προλάβουν, είτε θα πρέπει να περιμένουν τον επόμενο μήνα, όταν ανοίξει ξανά το πλαφόν, είτε να πληρώσουν την επίσκεψη.

«Πάγωσε» η νέα σύμβαση

Η σύναψη νέας σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, με ξεκάθαρους όρους, ενδεχομένως να αντιμετώπιζε αυτό το φαινόμενο. Η συζήτηση για τη νέα σύμβαση ιδιωτών γιατρών με τον Οργανισμό, την οποία έχει αναλάβει το υπουργείο Υγείας, δεν έχει προχωρήσει παρά το γεγονός ότι αποτελεί πάγιο αίτημα και της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ.

Εν τω μεταξύ, να αρθεί άμεσα η ανασφάλεια των γιατρών των μονάδων ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ), όσον αφορά στις εργασιακές τους σχέσεις, ζητάει από το υπουργείο Υγείας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ, που διαμηνύει ότι «η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει». Αυτή τη στιγμή, στην πλειονότητα των περιπτώσεων των γιατρών των μονάδων ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ) δεν τους αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης για τη μισθοδοσία τους, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλές απολαβές. Το παράδοξο είναι ότι δεν υπάρχει ενιαία στρατηγική των Υγειονομικών Περιφερειών-ΥΠΕ (στις οποίες υπάγεται το ΠΕΔΥ), αφού σε κάποια ΥΠΕ η προϋπηρεσία έχει αναγνωριστεί. Την ίδια στιγμή, σχεδόν οι μισοί γιατροί των μονάδων παραμένουν στο ΠΕΔΥ, διατηρώντας τα ιδιωτικά τους ιατρεία, με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή