Στις 11.000 οι ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων στην Κύπρο σε ένα 7μηνο

Στις 11.000 οι ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων στην Κύπρο σε ένα 7μηνο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόοδο στη διαδικασία αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων πέτυχαν οι κυπριακές τράπεζες τους τελευταίους μήνες. Στο διάστημα Οκτωβρίου 2014-Μαρτίου 2015, οι τράπεζες αναδιάρθρωσαν 11.000 δάνεια. Στα τέλη Μαρτίου, το σύνολο των αναδιαρθρωμένων δανείων ανήλθε στα 4,9 δισ. ευρώ ή στο 19,2% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στον ισολογισμό τους οι κυπριακές τράπεζες.

Σύμφωνα με στοιχεία της κυπριακής ιστοσελίδας Stockwatch, που επικαλείται στοιχεία που κατέθεσε η κυπριακή κεντρική τράπεζα στη Βουλή, το σύνολο των αναδιαρθρωμένων δανείων ανήλθε στα τέλη Μαρτίου στα 26.000 δάνεια ή το 19,2% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 26,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντική πρόοδο, αν αναλογιστεί κανείς ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2014 το ύψος των αναδιαρθρωμένων δανείων ανερχόταν στα 3,4 δισ. ευρώ ή στο 12,4% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Συνολικά, μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2015 είχαν αναδιαρθρωθεί δάνεια που είχαν πάρει φυσικά πρόσωπα ύψους 2,2 δισ. ευρώ, εταιρικά δάνεια ύψους 2,1 δισ. ευρώ και καταναλωτικά δάνεια ύψους 585 εκατ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η τρόικα προειδοποίησε ότι το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία ανέρχονται περίπου στο 50% του συνόλου των δανείων, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την κυπριακή οικονομία και ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα από την κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα εξακολουθήσουν να υπονομεύουν την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, η οποία προβλέπεται ότι θα επεκταθεί το 2016 έπειτα από χρόνια ύφεσης. Το θέμα της αναδιάρθρωσης των εν λόγω δανείων αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της τρόικας κατά το περασμένο διάστημα.

Στα τέλη Ιουλίου, το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε σχέδιο νόμου, το οποίο επιτρέπει στις τράπεζες να πουλήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν στον ισολογισμό τους. Το νέο σχέδιο νόμου, που αναμένεται να εγκριθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, επιτρέπει στις κυπριακές τράπεζες να πουλήσουν δάνεια ύψους μέχρι 1 εκατ. ευρώ, κατηγορία στην οποία ανήκει το 96% των δανείων που έχουν χορηγήσει οι κυπριακές τράπεζες. Οι τράπεζες αποκτούν πλέον το δικαίωμα να πουλήσουν τα εν λόγω δάνεια σε επενδυτές που ειδικεύονται σε συμφωνίες υψηλού ρίσκου, συνήθως σε τιμές εξαιρετικά χαμηλότερες από την ονομαστική τους τιμή. Με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες θα καταφέρουν να διαγράψουν από τον ισολογισμό τους μερίδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καταγράφοντας βέβαια και τη σχετική ζημία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή