Πτώση πωλήσεων αυτοκινήτων στην Κίνα

Πτώση πωλήσεων αυτοκινήτων στην Κίνα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό προκαλεί στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες η επιδείνωση της κινεζικής αγοράς, όπου μειώνονται οι πωλήσεις αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να περιορίζεται δραματικά η κερδοφορία τους. Αντιδρώντας στα νέα δεδομένα, η νοτιοκορεατική Hyundai Motor μειώνει τις τιμές έως και κατά 11,8% στα λεγόμενα οχήματα «ελεύθερου χρόνου» (SUV). Ενδέχεται να καταφύγει στον ίδιο ελιγμό η ιαπωνική Toyota, που δηλώνει επιφυλακτική για τις προοπτικές κερδοφορίας της, ενώ εκφράζει ανησυχία και η γερμανική BMW.

Επειτα από ανάλογες κινήσεις των αμερικανικών βιομηχανιών General Motors και Ford Motor, που προβλέπουν πως οι πωλήσεις τους στην Κίνα θα αυξηθούν φέτος μόλις κατά 3%, λιγότερο δηλαδή και από το ήμισυ της αύξησης του περασμένου έτους, η Hyundai ανακοίνωσε χθες ότι μειώνει την τιμή του μοντέλου της Santa Fe κατά 30.000 γιουάν, ποσό αντίστοιχο περίπου των 4.832 δολαρίων. Μειώνει επίσης κατά 20.000 γιουάν, ποσό αντίστοιχο των σχεδόν 3.219 δολαρίων, την τιμή του μοντέλου της ix35SUV, επίσης όχημα «ελεύθερου χρόνου». Οι δύο σημαντικές μειώσεις στοχεύουν στο να γίνει η νοτιοκορεατική αυτοκινητοβιομηχανία πιο ανταγωνιστική στη δεύτερη οικονομία στον κόσμου, η επιβράδυνση της οποίας έχει άμεσο αντίκτυπο στις πωλήσεις αυτοκινήτων και ιδιαιτέρως στα οχήματα «ελεύθερου χρόνου», τα οποία ουσιαστικά είναι οχήματα πολυτελείας.

Την ίδια στιγμή εξετάζει την προοπτική μείωσης των τιμών της η Toyota, που ανακοίνωσε χθες πως «δεν μπορεί να είναι αισιόδοξη» για την κερδοφορία της στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων του κόσμου, όπου αντιμετωπίζει μεγάλο ανταγωνισμό. Οπως τόνισαν χθες πηγές της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, οι ανταγωνιστές της προσπαθούν να επωφεληθούν από τη μόδα των οχημάτων «ελεύθερου χρόνου» στην Κίνα, και έχουν εξαπολύσει πόλεμο τιμών που έπληξε ιδιαιτέρως το δικό της μοντέλο «ελεύθερου χρόνου», το RAV4. Ομοίως η BMW ανέφερε χθες μείωση των πωλήσεών της στην Κίνα τον Μάιο και τον Ιούνιο, και τόνισε πως «αν επιδεινωθούν περαιτέρω οι συνθήκες στην κινεζική αγορά, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να επηρεασθεί συνολικά η προοπτική του ομίλου BMW». Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, που ήδη σχεδιάζει νέα σειρά μοντέλων, τόνισε επίσης πως στην Κίνα παρατηρεί στροφή σε οχήματα λιγότερο ακριβά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή