Ελπίδες για λύση του αινίγματος με το μαλαισιανό Μπόινγκ

Ελπίδες για λύση του αινίγματος με το μαλαισιανό Μπόινγκ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ. Νέες ελπίδες για την επίλυση του μεγαλύτερου μυστηρίου της σύγχρονης πολιτικής αεροπορίας γεννά η ανακοίνωση των μαλαισιανών αρχών, σύμφωνα με την οποία το κομμάτι φτερού αεροπλάνου που εντοπίστηκε ανήκει στο Boeing B777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση ΜΗ370 και το οποίο στις 8 Μαρτίου του 2014 εξαφανίστηκε. Οι γαλλικές αρχές, που ανέλαβαν την έρευνα ταυτοποίησης του φτερού, αναφέρθηκαν απλώς στην «πολύ μεγάλη πιθανότητα που υπάρχει να προέρχεται το κομμάτι από το εξαφανισμένο αεροπλάνο». Εκτός αυτού, οι μαλαισιανές αρχές ανέφεραν τον εντοπισμό και άλλων αντικειμένων, όπως μαξιλάρια και φινιστρίνια, κάτι το οποίο ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται.

Γεμάτοι αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις οι συγγενείς των αγνοουμένων επιβατών, που με εγκαρτέρηση περίμεναν να μάθουν νέα για την τύχη των ανθρώπων τους. Οπως τονίζει η Σάρα Ουίκς, αδελφή του επιβάτη της ΜΗ370 Πολ Ουίκς από τη Νέα Ζηλανδία, «η ανακοίνωση των Μαλαισιανών αξιωματούχων έβαλε τέλος σε μία εβδομάδα ανησυχίας. Επί 17 μήνες δεν γνωρίζαμε απολύτως τίποτα. Ετσι, το ότι βρέθηκε κάτι ίσως να αποτελεί και το πρώτο βήμα για να λυθεί αυτό το μεγάλο μυστήριο». Πιο καταγγελτικοί ήταν οι συγγενείς των Κινέζων επιβατών της πτήσης, που αποτελούσαν και τη συντριπτική πλειονότητα των επιβαινόντων. Χθες, για ακόμα μία φορά, επέκριναν την Κουάλα Λουμπούρ για τους χειρισμούς της, ενώ δεν πείστηκαν ότι το τμήμα του φτερού που βρέθηκε ανήκει στο αεροσκάφος. Αντιθέτως, άδραξαν την ευκαιρία να κατηγορήσουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νατζίμπ Ραζάκ αλλά και τη Malaysia Airlines για τη μη έγκαιρη αντίδρασή τους, τις προσπάθειες συγκάλυψης αλλά και την άθλια μεταχείριση των συγγενών των αγνοουμένων. Πολλοί, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να λένε ότι δεν θα δεχθούν οτιδήποτε ισχυριστεί η μαλαισιανή κυβέρνηση προτού βρεθούν τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου και οι σοροί των επιβαινόντων.

«Πού είναι η σορός του συζύγου μου; Βρέθηκαν, άραγε, τα υπάρχοντα των επιβατών; Οχι. Μόνο ένα κομμάτι αεροπλάνου», επισήμανε η Ελέιν Τσου, ο σύζυγός της οποίας, Ταν Σαΐζ Χιανγκ, ήταν μέλος του πληρώματος. «Ετσι δεν μπορεί να κλείσει ο κύκλος του πένθους και της απώλειας». Η Ζαν Γιόνγκλι, που η κόρη της επέβαινε στη μοιραία πτήση, επανέλαβε ότι νιώθει θυμό και ότι δεν εμπιστεύεται τους ισχυρισμούς της μαλαισιανής κυβέρνησης. «Δεν πιστεύω τις τελευταίες πληροφορίες για το αεροπλάνο γιατί από την αρχή μάς έλεγαν ψέματα. Ξέρω ότι η κόρη μου βρίσκεται κάπου εκεί έξω, αλλά δεν μας λένε την αλήθεια», λέει κλαίγοντας η Ζαν. Πάντως, το υπ. Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι το εύρημα επιβεβαιώνει την τύχη του αεροσκάφους και εκφράζει ειλικρινή θλίψη προς τους συγγενείς των επιβατών. Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Τόνι Αμποτ, πρωθυπουργός της Αυστραλίας, της χώρας που συντονίζει την πολυεθνική ομάδα έρευνας, που τόνισε ότι για «πρώτη φορά βρισκόμαστε έστω λίγο κοντύτερα στην επίλυση αυτού του μυστηρίου».

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και η Μαδαγασκάρη για την περίπτωση που θα εκβραστούν εκεί άλλα κομμάτια. Οι ειδικοί, πάντως, λένε ότι μπορούν να λάβουν πλήθος πολύτιμων πληροφοριών που θα τους επιτρέψουν να βρουν το υπόλοιπο αεροσκάφος αλλά και τον τρόπο που συνετρίβη. Πεδίο αυτών των πληροφοριών αποτελεί η παράλια όπου βρέθηκε το φτερό καθώς και η χαρτογράφηση των ρευμάτων που το μετέφεραν εκεί. Στην ομάδα που θα το εξετάσει με πανίσχυρα ηλεκτρονικά μικροσκόπια θα συμμετάσχουν ειδικοί στην αντοχή των υλικών, στη θαλάσσια ζωή στους ωκεανούς, αλλά και στα ρεύματα που επικρατούν στον Ινδικό Ωκεανό. Οι ειδικοί μεταλλειολόγοι θα διαπιστώσουν ποιες δυνάμεις ασκήθηκαν στο φτερό και έσπασε, όπως και κατά πόσο το αεροσκάφος συνετρίβη με χαμηλή ή υψηλή ταχύτητα. Ακόμα και η μελέτη των κοχυλιών που μεγαλώνουν πάνω στο φτερό μπορεί να αποκαλύψει επί πόσο χρόνο αυτό βρισκόταν στη θάλασσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή