Στο μικροσκόπιο τα «λευκά» σύμφωνα συμβίωσης

Στο μικροσκόπιο τα «λευκά» σύμφωνα συμβίωσης

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια γυναίκα, δύο άνδρες κομπολόι δίχως χάντρες –και στο σύμφωνο συμβίωσης. Περισσότερες από 130 περιπτώσεις, στις οποίες γυναίκες είχαν συνάψει σύμφωνο εις διπλούν, δηλαδή με δύο (και πλέον) άνδρες, κυρίως αλλοδαπούς, κατέγραψαν οι υπεύθυνοι μηχανογράφησης του υπουργείου Εσωτερικών κατά τη διαδικασία αντιπαραβολής των στοιχείων από όλα τα ληξιαρχεία της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για «λευκά» σύμφωνα συμβίωσης με στόχο την απόκτηση άδειας παραμονής από την πλευρά των αλλοδαπών, τα οποία είχαν συναφθεί από διαφορετικούς συμβολαιογράφους και σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφηκαν στην Αθήνα, στον Κορυδαλλό, στο Περιστέρι, στη Νέα Σμύρνη και την Αχαΐα.

Ειδικότερα, τα συμβολαιογραφικά έγγραφα έχουν όλα σταλεί στον εισαγγελέα για έλεγχο, ενώ η έρευνα στο υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζεται. Μολονότι το σύμφωνο συμβίωσης θεσπίστηκε και ισχύει από το 2009, μόλις από πέρυσι μπορεί να πραγματοποιηθεί τέτοιος έλεγχος, μετά δηλαδή τη διασύνδεση των ληξιαρχείων σε μία ενιαία βάση δεδομένων. Ετσι, τα ζευγάρια που βρίσκονται στο μικροσκόπιο έχουν επισημοποιηθεί από το 2013 και μετά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η μηχανοργάνωση έχουν διαπιστωθεί και πολλά «περίεργα» πιστοποιητικά γέννησης με αναγνώριση τέκνων. Εικάζεται πως πρόκειται για ψεύτικες αναγνωρίσεις παιδιών, επίσης από αλλοδαπούς κατόπιν συμφωνίας με τη μητέρα, καθώς αυτόματα η απόκτηση τέκνου τούς δίνει το δικαίωμα να υποβάλουν έγγραφα για παραμονή στη χώρα.

Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, προκύπτει ότι όλο και περισσότεροι Ελληνες επιλέγουν το σύμφωνο συμβίωσης (έναντι του γάμου;). Από 482 σύμφωνα συμβίωσης που είχαν συναφθεί το 2013 (από τον Μάιο και μετά, αφού νωρίτερα δεν υπήρχε η βάση δεδομένων), αγγίξαμε τα 1.568 σύμφωνα συμβίωσης το 2014, ενώ ήδη το 2015 έχουμε φτάσει τα 1.388 σε όλη τη χώρα. Το 2009, όταν είχε πρωτοεφαρμοστεί ο θεσμός, τα σύμφωνα συμβίωσης δεν ξεπερνούσαν τα 161. Αντίστοιχα, οι ληξιαρχικές πράξεις γάμου ήταν 41.208 το 2013 (από 8/5), 53.429 το 2014 και 27.633 το 2015 (έως τις 4/8).

Το σύμφωνο συμβίωσης, πάντως, θεωρείται από πολλά νέα ζευγάρια ιδανική επιλογή, αφού είναι λιγότερο κοστοβόρο ακόμα και από τον πολιτικό γάμο (και αυτό κυρίως γιατί δεν «απαιτεί» γλέντι) και επίσης διότι σηματοδοτεί αυτόματα τεκμήριο πατρότητας σε περίπτωση εγκυμοσύνης (στην ελεύθερη συμβίωση χρειάζεται πράξη αναγνώρισης του τέκνου, που είναι χρονοβόρα διαδικασία). Επιπλέον δίνει τη δυνατότητα νόμιμης τακτοποίησης οικογενειακών, προσωπικών και περιουσιακών θεμάτων. Ωστόσο, σημειώνεται ότι το σύμφωνο συμβίωσης δεν εξασφαλίζει ακριβώς τα ίδια δικαιώματα στους συντρόφους με αυτά του γάμου. Για παράδειγμα, σε περίπτωση θανάτου του ενός, εξασφαλίζεται ότι ο σύντροφός του έχει δικαίωμα στο 1/6 της περιουσίας, έναντι του 1/4 που ισχύει στον γάμο. Πάντως, τα παιδιά που γεννιούνται από γονείς που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξομοιωμένα με τα παιδιά που γεννιούνται σε γάμο. Επιπλέον, η δήλωση για το επώνυμο των παιδιών δεν αλλάζει σε περίπτωση που το σύμφωνο συμβίωσης διαλυθεί. Πολλοί επιλέγουν το σύμφωνο συμβίωσης και διότι είναι πολύ απλό να λυθεί, χωρίς πολύμηνες δικαστικές διαμάχες. Ενα ζευγάρι παύει να βρίσκεται σε επίσημη συμβίωση με μια απλή συμβολαιογραφική πράξη.

Σύντομα, όλα τα παραπάνω θα αφορούν πολύ μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, με την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο κατατέθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή