Κένεθ Κλαρκ: «Μην υποτιμάτε τον Κόρμπιν»

Κένεθ Κλαρκ: «Μην υποτιμάτε τον Κόρμπιν»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την προειδοποίηση ότι ο πλέον αριστερός από τους διεκδικητές της ηγεσίας των Βρετανών Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, μπορεί να είναι ο «επόμενος πρωθυπουργός» απηύθυνε ο βετεράνος πολιτικός των Συντηρητικών, Κεν Κλαρκ. Ο 66χρονος Κόρμπιν είναι αναπάντεχο φαβορί για την εκλογή στην ηγεσία των Εργατικών στις 12 Σεπτεμβρίου.

Τμήματα του Συντηρητικού Κόμματος επιχαίρουν με την άνοδο του Κόρμπιν, θεωρώντας ότι, σε περίπτωση που ο 66χρονος ακτιβιστής βουλευτής αναλάβει τα ηνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι Εργατικοί οδεύουν προς διάσπαση. «Μην υποτιμάτε τον Τζέρεμι Κόρμπιν», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των Συντηρητικών, Κεν Κλαρκ. «Αν υπάρξει νέα ύφεση ή αν η δημοτικότητα της συντηρητικής κυβέρνησης υποστεί μεγάλο πλήγμα, μπορεί να πάρει τις εκλογές», είπε ο Κλαρκ. Υποστήριξε ότι θα είναι δύσκολο να αντιπαρατεθεί κανείς με τις «λαϊκιστικές αριστερές» πολιτικές του Κόρμπιν.

Ο Κόρμπιν υποστηρίζει την κατάργηση της λιτότητας, τη χορήγηση αυξήσεων στον χώρο της παιδείας και της υγείας, την ποσοτική χαλάρωση (τύπωμα χρήματος) ώστε να αποδομηθούν προοδευτικά τα χρέη μέσω του ήπιου πληθωρισμού, την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων και των ταχυδρομείων, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας, την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την κατάργηση του γηράσκοντος βρετανικού πυρηνικού οπλοστασίου.

Στην αριστερή πτέρυγα

Ο 66χρονος Κόρμπιν, βουλευτής από το Βόρειο Ισλιγκτον του ανατολικού Λονδίνου, δεν είχε αναλάβει κάποια κυβερνητική θέση στις κυβερνήσεις Μπλερ και Μπράουν, καθώς ανήκε πάντα στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος. Το 2002, ενώ ο Τόνι Μπλερ ετοιμαζόταν να τινάξει στον αέρα τη Μέση Ανατολή με την εισβολή στο Ιράκ, ο Κόρμπιν βοηθούσε στην οργάνωση των τεράστιων αντιπολεμικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη χώρα.

Οι συνεργάτες του Κόρμπιν συγκρίνουν τη δυναμική που έχει λάβει τις τελευταίες εβδομάδες η καμπάνια του με τη δυναμική εκείνων των διαδηλώσεων. Στη συγκέντρωση των υποστηρικτών του στο δημαρχείο του Κάμντεν τη Δευτέρα, ο Κόρμπιν υποχρεώθηκε να βγει έξω και να απευθυνθεί σε όσους δεν χώρεσαν στην αίθουσα, από τη στέγη πυροσβεστικού οχήματος. O 66χρονος βουλευτής έχει αποσπάσει τη στήριξη των δύο μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας, Unison και Unite, καθώς και του μεγαλύτερου αριθμού τοπικών οργανώσεων του Εργατικού Κόμματος, σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι «όλα είναι ανοικτά».

Οι αντίπαλοί του προέρχονται από την κεντρώα πτέρυγα του κόμματος, η οποία διατυπώνει όλο και εντονότερες προειδοποιήσεις. «Κερδίζεις από το κέντρο, κερδίζεις όταν απευθύνεσαι σε διαφορετικά τμήματα του πληθυσμού, όχι όταν υιοθετείς παραδοσιακή αριστερή στάση», είπε πρόσφατα ο Τόνι Μπλερ, υποστηρίζοντας ότι όσοι νιώθουν την καρδιά τους να χτυπά για τον Κόρμπιν «χρειάζονται μεταμόσχευση καρδιάς». Το ερώτημα είναι αν οι συνταγές που εφάρμοσε ο Μπλερ πριν από 15 χρόνια συνεχίζουν να λειτουργούν τη στιγμή που οι ανισότητες διευρύνονται αποσταθεροποιώντας τη μεσαία τάξη, στην οποία εκείνος στόχευε.

Ο Κόρμπιν, το αντίθετο του Μπλερ, ήταν ο μοναδικός από τους διεκδικητές της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος που πρόσφατα καταψήφισε νόμο του Συντηρητικού πρωθυπουργού Κάμερον για περικοπές παροχών προς τους φτωχούς. Οι ανθυποψήφιοί του απείχαν από την ψηφοφορία, ως ένδειξη «υπεύθυνης στάσης σε σχέση με τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή