Το καλοκαίρι δεν «σηκώνει» Χόλιγουντ

Το καλοκαίρι δεν «σηκώνει» Χόλιγουντ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο άστατος καιρός του Ιουνίου και το θρίλερ στο πολιτικό μας σκηνικό, που κορυφώθηκε με τα capital controls και το δημοψήφισμα την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, δημιούργησαν συνθήκες βαρομετρικού χαμηλού στα θερινά σινεμά και στα κλιματιζόμενα multiplex. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όμως, κάποια χαμόγελα άρχισαν να «σκάνε» στην κινηματογραφική μας πιάτσα. Οι μικροί καύσωνες και οι μικρές ταινίες-εκπλήξεις του καλοκαιριού επιβεβαιώνουν τον κοινότοπο κανόνα: το σινεμά έχει τεράστιες αντοχές και σε περιόδους κρίσης.

Τι είδαν οι Αθηναίοι όταν πάτησαν off στο τηλεκοντρόλ τα βράδια; Γαλλικές κωμωδίες, ένα ισπανικό θρίλερ, έναν Σέρλοκ Χολμς που δεν κυνηγάει δολοφόνους, αλλά και τους πρόσφατους δεινόσαυρους που είχαν και λίγη πλάκα. Αδιαφόρησαν, ωστόσο, για τον τελευταίο «Εξολοθρευτή» (56.000 εισιτήρια) και δεν συγκινήθηκαν ιδιαίτερα από την επανεκκίνηση του μύθου του Μαντ Μαξ (παρότι η φετινή ταινία του ήταν το πιο ενδιαφέρον blockbuster του καλοκαιριού, έμεινε στα 118.000 εισιτήρια). Αδιαφόρησαν και για τις δεκάδες ταινίες χωρίς ταυτότητα που κάνουν πρεμιέρα κάθε Πέμπτη για να αδειάσουν τα ράφια τους οι διανομείς.

Συμπερασματικά, το ελληνικό καλοκαίρι δεν φαίνεται να σηκώνει ιδιαίτερα το βαρύ Χόλιγουντ (τα τρία blockbuster των τελευταίων μηνών μόλις ξεπέρασαν τα 350.000 εισιτήρια πανελλαδικά). Αντίθετα, ευνόησε και φέτος τις γαλλικές εμπορικές κωμωδίες (η «Οικογένεια Μπελιέ» έχει φτάσει τα 73.000 εισιτήρια και θεωρείται η πιο αποδοτική ταινία του καλοκαιριού). Επίσης, ήταν ιδιαίτερα φιλικό για απρόβλεπτες ταινίες, όπως το ισπανικό «Μικρό νησί» (35.600 εισιτήρια) ή το «Ο κύριος Χολμς» (36.500 εισιτήρια), που κατάφεραν να γίνουν μικρά κινηματογραφικά γεγονότα. Τέλος, αξίζει προσοχής και η μικρή επιτυχία της επανέκδοσης του φιλμ νουάρ «Διπλή ταυτότητα» (4.050 εισιτήρια σε δύο εβδομάδες προβολής). Μια άφθαρτη καλλιτεχνικά ταινία, άγνωστη στο σημερινό κοινό, βρήκε τον δρόμο της.

Ο επικεφαλής του θερινού box office, το «Jurassic World», έχει κάνει 177.000 εισιτήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή